Gündem Berna ve Ferhat 18 ay sonra özgür

Berna ve Ferhat 18 ay sonra özgür

07.10.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan’ın konuştuğu salonda “Parasız eğitim istiyoruz” yazılı pankart açan ve örgüt üyeliğinden tutuklu yargılanan üniversite öğrencileri Berna ve Ferhat serbest bırakıldı

Berna ve Ferhat 18 ay sonra özgür

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapılan “Roman Buluşması”nda “Parasız eğitim istiyoruz” yazılı pankart açan ve “örgüt üyeliği” kapsamında 18 aydır tutuklu yargılanan üniversite öğrencileri Ferhat Tüzer ile Berna Yılmaz, dün tahliye edildi.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Berna Yılmaz ve Ferhat Tüzer ile tutuksuz sanık Utku Aykar katıldı. Duruşmayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP milletvekilleri Süleyman Çelebi ve Mahmut Tanal, BDP Milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Sırrı Süreyya Önder, Cumhuriyet gazetesi yazarı Ali Sirmen, avukat Turgut Kazan da izledi.
Kasım İlimoğlu’nun yerine yeni atanan duruşma savcısı Adem Özcan, mahkemeye yeni çıktığı için dosyanın geçirdiği aşama ve kapsamlı olması nedeniyle daha önceki savcı tarafından verilen “sanıkların beraati” yönündeki mütalaaya iştirak edip etmeyeceğine dair görüşünü açıklamak için süre istedi. Dosyanın kendisine verilmesini isteğini dile getiren Savcı Özcan, mevcut delil durumu ve tutuklu kaldıkları süre dikkate alınarak sanıklar Ferhat Tüzer ve Berna Yılmaz’ın tahliye edilmesini talep etti.

Tek delil pankart
Sanıkların avukatı Taylan Tanay ise müvekkillerinin 18 aydır tutuklu olduklarını hatırlatarak, “Tutuklu olan 2 sanığın tutuksuzdan tek farkı pankartı tutmaları. Bu da bizim ‘Başbakan’ın karşısında açtıkları pankart yüzünden tutuklular’ savımızı açığa çıkarıyor” dedi. Delillerin tamamının toplandığını ifade eden Tanay, “Dosyadaki tek delil, pankart açıldığında çekilen fotoğraftır. Bunun dışından son 15 aydır dosyaya tek bir delil eklenmemiştir. Bu nedenle delillerin karartılması endişesi olamaz. Parasız eğitim istemek DHKP/C örgütüyle bağlantı kurmak için yeterli değildir” diye konuştu.

‘Vicdani ve insani talep’
Sanık Berna Yılmaz da “Parasız eğitim istemek suç değil, bir haktır. . Birçok öğretmen mahkemelere başvurarak ‘Biz de parasız eğitim istiyoruz, bizi de tutuklayın’ dedi ama onlara ‘Böyle bir suç yok’ dendi. Bu nedenle tahliyemi istiyorum” dedi.
Örgüt üyesi olmadığını savunan Ferhat Tüzer de, “Biz örgüt propagandası yapmadık. Parasız eğitim istedik. Talebim vicdani ve insani bir talep. Hakkımızda bir delil olsa delilin üzerine giderek kendimizi savunacağız. Ama delil yok, sadece pankart var. Pankart da suç değil” diye konuştu.
Tutuksuz sanık Utku Aykar da, “Ben de arkadaşlarım gibi pankart açtım. Onlar tutuklu yargılanırken ben tutuksuz yargılanıyorum. Arkadaşlarımın da tutuksuz yargılanmasını ve beraatimizi talep ediyorum” dedi.
Taleplerin değerlendiren mahkeme heyeti, “dosya kapsamı, delil durumu, yargılamanın geldiği aşama”yı dikkate alarak sanıkların tahliyelerine karar verdi.

Haberin Devamı

Okula dönmeleri için dava açılacak
Sanıkların avukatı Taylan Tanay, dava sürecinde okullarından atılan Tüzer ve Yılmaz’ın yeniden okullarına dönebilmeleri için İdare Mahkemesi’ne dava açacaklarını söyledi. Tüzer, Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Makine Bölümü’nde, Yılmaz ise Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü’nde okuyordu.

‘500’den fazla öğrenci tutuklu’
14 Mart 2010 tarihli Roman Çalıştayı’nda “Parasız Eğitim İstiyoruz Alacağız” pankartı açtıkları için tutuklanan Berna ve Ferhat özgürlüğüne kavuştu. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan “Tutuklu Öğrenciler Raporu”na göre ise İstanbul genelinde 89, ülke çapında ise 500’den fazla tutuklu öğrenci bulunuyor.

Haberin Devamı

Duruşma öncesi protesto
Duruşma öncesinde Ferhat Tüzer ve Berna Yılmaz’a destek olan Dev-Genç’e bağlı Gençlik Federasyonu üyesi 60 kişi, mahkeme salonuna alınmayınca İstanbul Adliyesi önünde oturma eylemi yaptı. Polisin müdahale etmeye hazırlandığı sırada CHP milletvekili Mahmut Tanal, eylemcilerin yanına oturarak içeri alınana kadar kalkmayacağını söyledi. Polis bunun üzerine müdahaleden vazgeçti.