Gündem İstanbul'da 1 Mayıs hareketliliği! İşte son durum...

İstanbul'da 1 Mayıs hareketliliği! İşte son durum...

01.05.2015 - 08:56 | Son Güncellenme:

Beşiktaş'dan Taksim'e yürümek isteyen DİSK, KESK, TTB, TMMOB üyeleri saat 14:00'te polis tarafından dağıtıldı. Beşiktaş'ta Barbaros Bulvarı'nın bitiminde sabahın erken saatlerinde toplanan grup Taksim Meydanı'na çıkarak karanfil bırakmak istediklerini ilettiler. Aralarında sendikacıların da bulunduğu grup saat 14:00'e kadar bekleyişini sürdürdü. Öğle saatlerinden itibaren kalabalık artmaya başladı. Gruptakiler İstanbul Valisi ile görüşmek istediklerini polis şeflerine ilettiler. Bekleyiş sürerken saat 14:00 sıralarında polis harekete geçti. TOMA'lar su sıkmaya başladı ardından gaz bombaları ve boyalı fişeklerle polisler kalabalığı dağıtmaya başladı. Kalabalığın bir bölümü Ortaköy yönüne kaçarken daha büyük bölümü Beşiktaş Çarşı içine kaçtı. Çarşı içinde polisle göstericiler arasında yer yer çatışmalar sürüyor. Beşiktaş sokak aralarında slogan atan küçük eylemci gruplarını polisler kovalamaya devam ediyorPolisin TOMA ve gaz ile müdahalesine grup ise taş atarak karşılık verdi. İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, Taksim çevresinde yaşanan olaylarda şu ana kadar 136 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Edinilen bilgilere göre, Beşiktaş'taki grup Taksim Meydanı'na çıkıp karanfil bırakma izni istedi. Gruba sadece 300 kişilik bir grubun girip karanfil bırakabileceği bildirildi. Ancak bunu kabul etmeyen grup Taksim Meydanı'na hep birlikte çıkmak istediklerini söylediler. Bu pazarlık uzayınca polis müdahale ederek eylemcileri dağıttı. İşte dakika dakika yaşananlar:

İstanbulda 1 Mayıs hareketliliği İşte son durum...

14:55 Beşiktaş'ta bir genç bıçaklandı.

Haberin Devamı

Beşiktaş’ta polis müdahalesinin ardından dağılan grupta yer alan bir gösterici, otopark çalışanı olduğunu söyleyen bir kişi tarafından karnından bıçaklandı. Genç İlk yardımın ardından şikayetçi olmadan olay yerinden uzaklaştı.

14.16 Yaklaşık 10 dakika süren müdahalenin ardından gruplar ara sokaklara dağıldı.

14.05 Beşiktaş'tan Taksi'me çıkmak isteyen DİSK, KESK, TTB, TMMOB üyelerine biber gazı ve TOMA'larla müdahale başladı

İŞTE İLK GÖRÜNTÜLER

11.28 Komünist Parti üyesi yaklaşık 30 kişilik grup, Taksim'de bir handan çıkarak eylem yapmak istedi. Komünist Parti üyeleri bir anda Cumhuriyet anıtına doğru koşmaya başladı. Ne olduğunu anlamakta zorlanan polisler, gruba müdahale etmeye çalıştı. Önce sivil polisler gruba copla müdahale etti, ardından da devreye çevik kuvvet polisleri girdi. Çevik kuvvet polisi, grubu Kazancı yokuşuna doğru uzaklaştırdı. Çok sayıda gösterici gözaltına alındı. Taksim'de gerginlik sürüyor. (İHA)

Haberin Devamı

11. 00 Polisin engellemesine ve müdahalesine rağmen kalabalık grup Beşiktaş yönüne ilerledi. Sendika temsilcileri de yürüyüşü başlatmak üzere Beşiktaş'ta bekliyor. Toplanan grup 11.00'de başlaması planlanan yürüyüşe 12.00'de başlatmaya karar verdi.

10:51 KESK ve DİSK başkanları Beşiktaş'ta

Kani Beko, "Dün DİSK, KESK, TTB, TMMOB temsilcileri olarak İstanbul Valisi’ne Başbakanın dün yaptığı açıklamaları kendilerine hatırlatarak 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü dünyada olduğu gibi İstanbul Taksim Meydanı’nda el ele, omuz omuza, kardeşçe kutlamak istediğimiz söyledik" dedi.

Beko, "Dilerim türkülerle, şarkılarla Taksim’de 1 Mayıs’ı kutlarız" diye konuştu.

KOMÜNİST PARTİLİLER POLİSİ AŞIP MEYDANA ÇIKTI

10:47 Taksim Meydanı’nda pankart açan 2 kadın gözaltına alındı

TAKSİM Meydanı’nda pankart açan iki kadın gözaltına alındı. Polis meydana gelerek pankart açan iki kadın önce pankartını toplamak istedi. Göstericilerden bir pankartı bırakmamak için direndi. Polis eylemcinin elinden pankartı aldıktan sonra her ikisini de gözaltına alarak polis aracına bindirdi.

10:30
Zincirlikuyu'da da polis müdahalesi başladı

Haberin Devamı

10:26
Okmeydanı'nda polis müdahalesi başladı.

09.31 DHA: Okmeydanı’nda 5 gözaltı

Okmeydanı'nda polisin durumlarından şüphelendiği kişiler üzerinde aramalar yaptı. Yapılan aramalarda çantalarından gaz maskesi, misket çıkan kişiler yakalanarak göz altına alındı.

İstanbulda 1 Mayıs hareketliliği İşte son durum...

Okmeydanı, Anadolu Parkı’nda saat 09.00 sıralarında polisin durumlarında şüphelendiği kişiler üzerinde aramalar yaptı. Yapılan aramalarda çantasından, gaz maskesi, misket çıkan 5 kişi polis tarafından yakalanarak göz atına alındı. Göz altına alınan bir kişinin polis tarafından plastik kelepçe takılması dikkat çekti. Göz altına alınan kişiler polis aracına alındı.

09.08
Barbaros Caddesi'nde "Liseli Genç Umut" üyesi 4 kişi üzerlerinde flama ve önlük olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.

09:00 Eski DİSK Genel Başkanı, CHP'li Süleyman Çelebi, Beşiktaş'ta gaz maskeli birinin gözaltına alınmasına engel oluyor.

Beşiktaş'ta arama yapan polis, İstanbul Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi, 22 yaşındaki Baran Hamzaçebi'yi çantasında gaz maskesi, baret ve tuvalet kağıdı olduğu için gözaltına aldı. (Evrensel)

08: 47 BEŞİKTAŞ'TA TOPLANMAYA BAŞLADILAR

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için gruplar, Beşiktaş’ta toplanmaya başladı. Çevik kuvvet polisi ise bölgede yoğun güvenlik önlemi aldı.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için gruplar Beşiktaş’ta toplanmaya başladı. Beşiktaş’taki CHP ilçe binası önünde toplanan göstericilerin arasında CHP’liler, İşçi Partililer, Halkevleri ve çeşitli sendikalar yer aldı. Polis gruplara karşı yoğun güvenlik önlemleri aldı. TOMA’nın ise herhangi bir taşkınlığa karşı hazır bekletildiği görüldü. Barbaros Bulvarı ve Başbakanlık Ofisi önü ise trafiğe kapatıldı.

Haberin Devamı

CHP'Lİ VEKİL ARBEDEDE YERE DÜŞTÜ

Beşiktaş Barbaros Bulvarı Yıldız Kavşağı’nda toplanan bir grup, CHP Beşiktaş İlçe Başkanlığı’na yürümek istedi. Grubun önün çevik kuvvet ekipleri tarafından kesildi. Grup ile göstericiler arasında tartışma yaşandı.
Bir süre sonra CHP Milletvekili Mahmut Tanal, aracı ile birlikte Barbaros Bulvarı’na görüldü. Önü polis tarafından kesilen Mahmut Tanal aracından inerek duruma tepki gösterdi. Tanal, milletvekili olduğunu söyleyince, geçişine izin verildi. Ancak bu sırada diğer vatandaşlar ve CHP İstanbul Milletvekili Adayı Ali Özcan da polis barikatını geçmek istedi. Çevik kuvvet polisleri Tanal’ın aracının ardından barikatı tekrar kapatınca bir süre arbede yaşandı. Arbede sırasında CHP İstanbul Milletvekili Adayı Ali Özcan da yere düştü.
Yaşanan olaylar nedeniyle tekrar araçtan inen Tanal, polisle tartıştı.

Haberin Devamı

Taksim Meydanı’na çıkar tüm yollar kapalı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde kutlamalara izin verilmeyen Taksim Meydanı’ndan Tünel Meydanı’na kadar İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm sokaklar bariyerle kapatıldı.

Çok sayıda çevik kuvvet polisinin yer aldığı sokak başlarında Taksim Meydanı’na gidilmemesi amacıyla İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm sokakların önü bariyerler ile kesildi. Sokak başlarında bariyerler ve çevik kuvvet ekipleri beklerken, Tünel Meydanı’nda da bir TOMA, İtfaiye aracı ve çevik kuvvet araçları hazır tutuluyor.

08:35 DİSK'TE TOPLANMA BAŞLADI

1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyeleri, Şişli'deki genel merkez binası önünde toplanmaya başladı.

08:11
Unkapanı ve Galata köprüleri kapalı tutuluyor. Yıldız Köprüsü altında, Abbasağa ve Barış Parkı’na çıkan yollarda polisler çanta araması yapıyor. Zincirlikuyu üst geçidinde ve altında çok sayıda çevikkuvvet polisi ile TOMA bekletiliyor.

07:30
İstanbul Valisi Vasip Şahin Twitter hesabından 1 Mayıs'ı kutladı.
Vali Şahin Twitter'daki takipçileriyle şu mesajı paylaştı: "Sağduyu, huzur, barış ve kardeşliğin hakim olması dileğiyle başta işçilerimiz olmak üzere herkesin1Mayıs emek ve dayanışma gününü kutluyorum"