Geri Dön

Beslenme hatalarına düşmeden sağlıklı bayram geçirmenin ipuçları

Ramazan’da orucunuzu tuttunuz, beslenmenize de dikkat ettiniz; ancak bayram sofralarının cazibesine daha fazla dayanamam biraz ölçüyü kaçırabilirim diyorsanız dikkat edin.

Beslenme hatalarına düşmeden sağlıklı bayram geçirmenin ipuçları

Ramazan Bayramı’ndan nasıl beslenilmesi gerektiğini Hisar Intercontinental Hospital Gastroenterohepatoloji ve Fitoterapi Uzmanı Dr. Hakan Güveli’den öğrendik…

Haberin Devamı

Ramazan Bayramı’nın midemiz için de bayram anlamına gelmediğini belirten Uzm. Dr. Güveli; ‘Aksine bayram, Ramazan boyunca günde 17 saat gibi uzun bir süre aç kalan midemizi normal düzene alıştırma dönemidir. Yeterli ve dengeli beslenme hayatımızın her döneminde olduğu gibi bayramlarda da önem taşır. Orucun bitmesiyle bayramda göz açlığı, doyumsuzluk hissi daha çok olur. Bayramda kan şekerinin kontrol altında olmasını, ani yükselişlerin ve düşüşlerin olmamasını sağlayan bir beslenme büyük önem taşır. Özellikle bayram ziyaretlerinde tüketilen şerbetli, hamurlu tatlılar ile şeker tüketimi artar. Yapılan ikramlara hayır demek çok zor evet ama ‘birazdan alayım’ gibi geçiştirici cümlelerle ısrarcı ev sahiplerine karşı önlem alınabilir. Bayram denilince akla ilk gelenlerden biri de kalabalık bayram sofralarıdır. Sofrada geçirilen sürenin artması ve açlık hissi mide barsak problemlerine davetiye çıkarabilir. Bunların en önemlileri kabızlık, gaz ve hazımsızlıktır. Ramazan boyunca hareketsiz kalmanın ve geç saatte yemek yemeninin doğurduğu bir sonuç olarak kabızlık problemleri ortaya çıkar. Bayramda ise yerini yağlı, şekerli ve fazla miktarda yemekten dolayı kaynaklanan mide barsak şikayetlerine bırakır.

Haberin Devamı

Bayramı sağlıkla geçirmek istiyorsanız…

Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın. Çökelek, lor, keçi peyniri ve söğüş salatalar hafif bir kahvaltı yapmanızı sağlayacaktır. Poğaça, börek yerine tam buğday, çavdar ekmeği tüketerek kan şekerinizi düzenleyin.

Bayramda 3 ana 3 ara öğün ilkesini unutmayın ve her besin grubundan faydalanmaya çalışın.

Akşam yemekleri bayramdan dolayı geç saatlere sarkabileceğinden kızartma, kavurma, mangal yerine ızgara, fırın, haşlama gibi daha hafif olan pişirme yöntemlerini tercih edin.

Bayram ziyaretlerine baklava ile gitmek yerine sütlü tatlılar, dondurma ya da bitter çikolata götürün.

Gelen konuklarınıza da baklava-kadayıf yerine dondurmalı ve sütlü tatlılar, gün kurusu, badem gibi ara öğünler sunun.

Çocuklarınızı mümkün olduğunca tatlılardan uzak tutun. Fazla tatlı tüketimi diş çürükleri ve gereksiz kalori almalarına neden olur.

Haberin Devamı

Siyah çay yerine rezene, ıhlamur, papatya gibi bitki çayları, bayramda daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır.

Su ihtiyacınıza önem verin ve günde 2-2,5 litre su tükettiğinizden emin olun.

Bayramda ara öğünleri tatlılar ile geçiştirmeyin, bunların yerine kuru yemişler, kuru meyveler kullanın.

Tatlıdan vazgeçmem diyorsanız, bayram süresince istediğiniz bir tatlının yarım porsiyonunu tüketin ve takip eden öğünde sebzelere ağırlık verin.

Metabolizmanızı hızlandırmak için ana ve ara öğünlerden oluşan beslenme düzenine geri dönün.

Bayramda besin tüketim kaydı tutun ve kendinizi kontrol edin.

Bayram sofralarında tüm yemek çeşitlerinden atıştırmak yerine, kendinize küçük bir tabak seçin ve sağlıklı olanlardan az miktarlarda alarak tabağınızı hazırlayın.

Ramazan boyunca çekilen kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerini hafifletmek için günde toplam 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin.

Bayram ziyaretlerine yürüyerek gidin. Yürüme mesafesi uygun değilse arabanızı gideceğiniz yere uzak bir yere park edin ya da toplu taşıma araçlarıyla gidiyorsanız araçtan birkaç durak erken inerek fiziksel aktivitenizi artırın.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber