Sağlıklı Beslenme Beta-karoten içeren besin maddeleri

Beta-karoten içeren besin maddeleri

08.08.2011 - 14:40 | Son Güncellenme:

Oldukça önemli bir antioksidan olan beta-karoten hangi sebzeler ve meyvelerde bulunur? İşte cevabı...

Beta-karoten içeren besin maddeleri

Beta-karoten içeren besin maddeleri
Beta-karoten, yağda çözünebilen bir çeşit karotenoiddir ve aynı zamanda provitamin A olarak da bilinir. Turunce ve sarı renkli sebze/meyvelerde bol miktarda bulunan bu madde bazı tahıl ve yağlarda da rastlanılmaktadır.

Turuncu, Sarı ve Kırmızı Besinler

Özellikle havuç başta olmak üzere turuncu sebzeler ve meyveler beta-karoten açısından zengindir. Diğer besinler arasında tatlı patates, balkabağı, kabak, dolmalık biber, kayısı ve papaya bulunmaktadır.

Beta-karoten sarı ve kırmızı besin maddelerinde de bol miktarda bulunur. Mısır, domates, sarı kabak ve karpuz da bol miktarda betkaroten ihtiva eder.

Beta-karoten neden önemlidir?

Beta-karoten A vitamini alımı için gerekli bir kaynaktır. A vitamini vücudun normal büyümesi ve gelişimi, bağışıklık sistemi, cilt ve görme için oldukça önemlidir.

Beta-karoten cildin ultra-viyole ışınlarına maruz kaldığında kansere yakalanma riskini arttıran radikalleri elimine eder.Antioksidan özelliği ile bu radikalleri nötrleştirir.

Beta-karotenin hastalıklardan koruyucu etkisi olduğu araştırmalar sonucunda görülmüştür. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve vücutta antioksidan etki gösteren bu madde kalp ve damar hastalıklarından cilt rahatsızlıklarına kadar pek çok hastalığı tedavisinde ek besin takviyesi olarak da doktorlar tarafından önerilmektedir.

Haberin Devamı

Vücudunuzun ihtiyaç duyacağı gerekli vitamin ve mineralleri bu besin takviyelerinde saklı! Tıklayınız...

Yazarlar