Zonguldak BEÜ’DE ULUSLARARASI MATEMATİK ÇALIŞTAYI

BEÜ’DE ULUSLARARASI MATEMATİK ÇALIŞTAYI

01.04.2015 - 17:53 | Son Güncellenme:

.

BEÜ’DE ULUSLARARASI MATEMATİK ÇALIŞTAYI

BEÜ’de düzenlenen “Workshop on Integral Geometry and Inverse Problems in Honour of Prof. Yuri Anikonov” başlıklı çalıştay, Farabi Kampüsü Tahir Karauğuz Konferan Salonunda gerçekleştirildi.
Çalıştayın açılış toplantısına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hale Sayan Özaçmak, Fen Edebiyat Fakültesi (FEF) Dekanı Prof. Dr. Şadi Şen, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel, FEF Matematik Bölümü öğretim üyeleri ve elemanları ile öğrenciler katıldı.
Çalıştayda onur konuğu olarak yer alan Novosibirsk Devlet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yuri Ankinov, Çalıştay öncesinde Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer’i makamında ziyaret etti. Ankinov, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ)nün bilimsel alanda çalışmalara verdiği öneme ve uluslararası çok disiplinli yaklaşımlardaki duyarlılığına dikkat çekerek BEÜ’de olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Ziyarette Rektör Özer, sürdürdüğü çalışmalar hakkında bilgi aldığı Ankinov’a, Çalıştaya katılımı dolayısıyla teşekkür etti. BEÜ’nün uluslararası çalışmalara, bilimsel paylaşıma her zaman açık olduğunu belirten Özer, Ankinov’a ziyareti anısına çeşitli hediyeler verdi.
Çalıştay, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerden öğretim üyelerinin de katılımıyla gerçekleşti. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Bereketoğlu, Celal Bayar Üniversitesi FEF öğretim üyesi Prof. Dr. Necdet Bildik, Selçuk Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Haydar Bulgak ve Prof. Dr. Kemal Aydın ile Düzce Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. M. Zeki Sarıkaya ve Doç. Dr. Nesip Aktan, Çalıştaya davetli konuşmacı olarak katıldılar.
Çalıştayın gerçekleştirildiği 27-28 Mart tarihlerinde çeşitli üniversitelerinden BEÜ’ye gelen bilim insanları, genel anlamda “cevabı bilindiği halde sorusu bilinmeyen” ya da sonuçları bilindiği halde sebepleri bilinmeyen” problemler olarak tanımlanan "ters problem" ve "kötü konulmuş problemler” hakkındaki son gelişmeleri ve yaptıkları çalışmaları katılımcılarla paylaştılar.
Ters Problem teorisinin öncü isimlerinden olan, aynı zamanda Sobolev Matematik Enstitüsü Matematiksel Fiziğin Ters Problemleri Laboratuvar Başkanlığı görevini de yürüten Prof. Dr. Ankinov, çalıştayın ilk günü yaptığı konuşmasına “Bülent Ecevit Üniversitesinde saygın bilim adamları ile bir arada bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Çalıştaya katkı veren herkese saygılarımı sunuyorum” sözleri ile başladı. Ankinov konuşmasında, ters problemler hakkında bilgi verdi. Bu problemlerin fizik, jeofizik, tıp ve astronomi gibi matematiğin kullanıldığı pek çok sahada önemli problemlerin çözümlerine önemli katkılar sağladığını vurgulayan Prof. Ankinov, ters problemler teorisinin, uzaktan algılama ve tahribatsız değerlendirme dallarındaki çalışmaların teorik alt yapısını oluşturduğunu belirtti.
Konuşmasının ardından Prof. Dr. Yuri Ankinov’a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hale Sayan Özaçmak tarafından bir teşekkür plâketi taktim edildi.