Eskişehir Beyaz Bayrak Ve Beslenme Dostu Sertifika Töreni

Beyaz Bayrak Ve Beslenme Dostu Sertifika Töreni

20.10.2017 - 12:05 | Son Güncellenme:

.

Beyaz Bayrak Ve Beslenme Dostu Sertifika Töreni

Eskişehir’de, beyaz bayrak sertifikası ve beslenme dostu okul sertifikası almaya yeni hak kazanan okullara, Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi konferans salonunda gerçekleşen törenle sertifika, plaket ve beyaz bayrakları verildi.
Hazırlanan projeler kapsamında 2016-2017 eğitim öğretim yılında gönüllü olarak başvuran okullarda yapılan denetimler sonucunda; beyaz bayrak sertifikası ve beslenme dostu okul sertifikası almaya hak kazanan okullar belirlendi. Düzenlenen plaket ve bayrak teslim törenine; İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Mumcu, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Barış Hancı, her iki müdürlüğün müdür yardımcıları, ilçe müdürleri, şube müdürleri ve sertifika almaya hak kazanan okul müdürleri katıldı.
Konuyla ilgili ilgi veren Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Mumcu, her iki projede de istekli olan okul müdürlüklerinin başvuruları alındığını, denetimlerin ise İl Sağlık Müdürlüğü Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü’nün Obezite, Diyabetik ve Metabolik Hastalıklar Birimi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinden oluşan denetim ekipleri tarafından gerçekleştirildiğini anlattı. Dr. Mumcu, "Beyaz bayraklı okul değerlendirmesinde okul içi, çevresi, bahçesi, sınıfları, laboratuvarlar, idari birimler, öğretmen odası, sosyal tesisiler, revir, kantin, tuvaletler, içme ve kullanma suyu, ısıtma, havalandırma, aydınlatma ve genel temizlik şartları göz önüne alınmakta iken, beslenme dostu okul değerlendirmesi, yönetim faaliyetleri, eğitim faaliyetleri ve farkındalığı arttırma, okul sağlığı hizmetleri, destekleyici okul çevresi oluşturma ve fiziki koşullar başlıkları altında yapılmaktadır. Beslenme dostu okullar programı ve beyaz bayrak projesi bir bütün olup beslenme dostu okul başvurusu yapmak isteyen okullarda ilk şart beyaz bayrak sertifikasına sahip olmaktır" dedi.

"Yıllık denetimlerde mevcut şartları koruyamayan okulların sertifikaları geri alınmaktadır"
Dr. Mumcu, 2016-2017 eğitim öğretim yılında beslenme dostu okul olmak için 31 okul başvuruda bulunduğunu, sadece 22 okulun bu sertifikayı almaya hak kazandığını anlatarak, "Bu okullarla birlikte Eskişehir’de mevcut 453 okuldan beslenme dostu okul olmaya hak kazanan okul sayısı 61 olmuştur. 2017 yılı oranı yüzde 13,5 olup 2018 yılı için hedefimiz tüm okulların yüzde 40’ının beslenme dostu okul olmasıdır. Eskişehir’de ilk olarak 2006 yılında 9 okulun beyaz bayrak alması ile başlayan projede bu yıl beyaz bayraklı okul sayısında 232’ye ulaşılmıştır. Geçen sene yüzde 33 ortalama ile ilk 5 il içinde olan Eskişehir’de bu yıl toplam 453 okulun yüzde 51 i beyaz bayraklıdır. Beyaz bayrak projesinin amacı, yurt genelinde yeterli ve kaliteli eğitim almış sağlıklı nesiller yetiştirilerek, toplum sağlığının korunması, geliştirilmesi ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi amacıyla, çocuklarımızın eğitildiği okullarımızın temizlik ve hijyen açısından belirli kriterler esas alınarak okul sağlığının iyileştirilmesi hususunda teşvik edilmesi, bu konuda gayret gösteren okullarımızın “Beyaz Bayrak” “Plaket” ve “Sertifika” ile ödüllendirilmesidir. “Beslenme Dostu Okul Projesi” ile ise okullarda sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında duyarlılığın arttırılması ve bu konuda yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi ile çocuklarımızın sağlığının korunması ve daha iyi düzeylere çıkarılması hedeflenmektedir. Projelerin her ikisinde de süreklilik esas olup, sertifika geçerlilik süresince yapılan yıllık denetimlerde mevcut şartları koruyamayan okulların sertifikaları geri alınmaktadır" diye belirtti.