Sağlıklı Beslenme Beyaz etli meyveler felçten koruyor

Beyaz etli meyveler felçten koruyor

24.01.2018 - 09:54 | Son Güncellenme:

Meyvelerin insan sağlığı için ne kadar önemli olduğu herkes tarafından bilinir. Özellikle bazı meyveler felç riskini önemli ölçüde düşürüyor. Beyaz etli, yani iç kısmı beyaz dokuya sahip olan meyveler düzenli tüketildiği zaman felç riskini yarı yarıya azaltıyor.

Beyaz etli meyveler felçten koruyor

Sebze ve meyve tüketmek sağlık için vazgeçilmezdir. Fakat sebze ve meyveler de kendi içlerinde neye daha fazla yarar sağladıkları konusunda ayrılıyorlar. İçi açık renk olan ve beyaz etli meyveler olarak tabir edilen elma, armut ve muz kalp-damar sağlığını olumlu yönde etkiliyor ve felç riskini mümkün olduğu kadar azaltıyor.

Haberin Devamı

Her gün iki elma yiyin

Elmanın yüksek lif içeriği (100 gramda 2,3 gram) ile “flovonol quercetin” bileşiğinin (100 gramda 2,3 mg) yararlı etkilere sahip olduğu düşünülmektedir. Ortalama bir elma veya armudun 100 gram olduğu hesap edilirse, her gün yenen bir-iki elmanın kalp-damar sağlığı üzerine faydalı etkileri olacağı açıkça görülmektedir. Önemli bir husus ise, tüketilen tüm meyvelerin mevsimine uygun ve doğal olması gerektiğidir. Felç riskine karşı her gün beyaz etli meyve, bilhassa elma yemek etkili bir önlemdir.

Kalp sağlığına faydalı olan meyveler

Siyah çay, meyve suları, kırmızı şarap ve siyah çikolatada bulunduğu belirlenen flovanoid adlı birtakım bileşiklerin, kalp-damar hastalıklarının önlenmesine büyük ölçüde katkısı olduğu düşünülmektedir. Özellikle 60 yaşından genç insanlarda flavonoidlerin bir alt grubu olan antosiyanidleri barındıran kırmızı ile mor meyve ve sebzelerin, hipertansiyon gelişimini azalttığı tespit edilmiştir. Bu meyveve sebzeler arasında kuş üzümü, ahududu, patlıcan, yaban mersini, çilek ve kan portakalı sayılabilir.

Haberin Devamı

Çikolata kalp sağlığı için çok faydalı

Özellikle çikolata müptelaları için sevindirici bir haber. Günde 10 gram bitter çikolata tüketmek yüksek tansiyon gelişimini engelliyor ve kalp-damar rahatsızlıklarını antioksidan etkisi sayesinde azaltıyor. Eğer herhangi bir sağlık sorununuz yoksa, şeker ya da kalp hastalığına sahip değilseniz,çikolatanın her çeşidinden ve çikolatadan yapılmış tatlılardan tüketebilirsiniz. Yalnız bu demek değil ki dilediğiniz kadar tüketebilirsiniz. Her şeyde olması gerektiği gibi bunda da ölçülü davranmalısınız. Aksi takdirde faydasını değil zararını görürsünüz. Haftada bir kez çikolatalıtatlı tüketirken günde bir parça bitter çikolatadan fazlasını yememelisiniz.

Yazarlar