Siyaset Beyaz Saray’da kritik görüşme

Beyaz Saray’da kritik görüşme

16.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump’ın ilk kez yüz yüze bir araya geleceği görüşmede FETÖ’nün elebaşı Gülen’in iadesi ile ABD’nin PYD’ye silah yardımı gibi konuların ele alınacağı öğrenildi

Beyaz Saray’da  kritik görüşme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump, bugün Beyaz Saray’da kritik bir görüşme yapacak. İki ülkenin ikili ilişkilerine yönelik yeni yol haritasının değerlendirileceği zirvede iki lider ilk kez yüz yüze bir araya gelecek. Gündemin ana konularını FETÖ’nün elebaşı Fetullah Gülen’in iadesi, ABD’nin PYD-YPG’ye silah yardımı, DAEŞ başta olmak üzere terörle mücadele, Suriye ve Irak öncelikli bölgesel konular, Rakka operasyonu ve ikili ilişkiler oluşturacak. Trump’ın FETÖ ve PYD’ye yönelik yaklaşımı iki ülke ilişkilerini şekillendirecek.

Erdoğan, Kuşak ve Yol Forumu’na katılmak için geldiği Çin’in başkenti Pekin’deki temaslarının ardından ABD Başkanı Trump ile görüşmek üzere dün başkent Washington’a gitti. Trump’ın göreve gelmesinden bu yana üç kez telefon ile görüşen iki liderin bugünkü görüşmesi ilk yüz yüze görüşme olması nedeniyle de ayrı bir önem taşıyor. Beyaz Saray görüşmesi öncesi Erdoğan’ın çantasındaki kritik konular ve mesajlar şöyle:

- FETÖ ve GÜLEN DOSYASI: Erdoğan ile Trump’un baş başa ve heyetler arası görüşmesinin en önemli konulardan birini Gülen’in iadesi ve ABD’deki FETÖ mensupları oluşturacak. MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın da heyette olacağı görüşmelerde Erdoğan, FETÖ ile ilgili bilgileri ve belgeleri ayrıntılı şekilde Trump’a anlatacak. Erdoğan, müttefik ve işbirliği içindeki ülkelerin FETÖ mensuplarını ülkelerinde barındırmamaları gerektiğini dile getirecek. Erdoğan, Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesi mesajını verecek. FETÖ’nün her ülke için tehlike taşıdığını belirtecek olan Erdoğan, uluslararası önlemler alınması gerektiğini dile getirecek.

- PYD’YE SİLAH VERİLMESİ: Erdoğan, ABD’nin DAEŞ ile mücadele gerekçesiyle PKK’nın Suriye’deki kolu PYD-YPG’ye ağır silah vermesini de gündeme getirecek. Bir terör örgütü ile mücadelenin başka bir terör örgütü ile yapılamayacağını vurgulayacak olan Erdoğan, ABD yönetiminin alınan yanlış karardan bir an önce geri dönmesini isteyecek. DAEŞ’le mücadelenin bir başka terör örgütüyle yürütülmesinin Suriye ve bölgenin geleceğini tehlikeye sokacağını belirtecek olan Erdoğan’ın geçmişte atılan yanlış adımların Suriye’yi getirdiği durumun ortada olduğunu örnekleriyle dile getireceği dile getirecek. Erdoğan PYD’ye yönelik Türkiye’nin hassasiyetlerini Trump’a belgelerle anlatacak. PYD’nin Suriye’deki kaosu fırsata çevirmeye çalıştığını belirtecek olan Erdoğan, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasından yana olduklarını vurgulayacak.

Haberin Devamı

Suriye’deki gelişmeler

Görüşmede en önemli gündem maddelerinden biri de Suriye rejimi ve Suriye’deki son gelişmeler olacak. İki lider, çatışmasızlık bölgeleriyle yeni bir aşamaya gelen Suriye sorunu ve bu sorunun çözümündeki siyasi diyalog sürecini de değerlendirecek. İki lider ayrıca, Irak’taki son gelişmeleri de masaya yatıracak.

Terörle mücadele

Terörle mücadelede Türkiye’nin üzerine düşeni yaptığını belirten Erdoğan, bazı ülkelerin iyi terörist-kötü terörist ayrımı yaptığını dile getirecek. Erdoğan, PKK ve PYD başta olmak üzere terör örgütleri ile mücadelede de ABD’nin Türkiye’nin yanında olmasını beklediklerini belirtecek. Erdoğan’ın NATO müttefikliği ve iki ülke arasındaki stratejik model ortaklığa vurgu yapacağı görüşmede Rakka operasyonu da ele alınacak. Erdoğan, Rakka operasyonunu PYD ile değil Türkiye ile yapılmasını gündeme getirecek.

Haberin Devamı

Mülteci sorunu

Erdoğan, Suriye’den kaçarak Türkiye’ye sığınan mültecilerin sorunlarını da gündeme getirecek. Türkiye’nin her gelene kucak açarak özveri gösterdiğini belirtecek olan Erdoğan birçok ülkenin üzerine düşeni yapmadığını, Avrupa’nın sözleri yerine getirmediğini dile getirecek. Erdoğan ve Trump ayrıca iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri de ele alacak. Görüşmede ayrıca Erdoğan’ın ABD’nin THY’ye yönelik bazı kısıtlamalar getirmesini de gündeme getirmesi bekleniyor.

Pekin zirvesi sona erdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pekin’deki Kuşak ve Yol Uluslararası İş Birliği Forumu’nun ikinci gününde düzenlenen Yuvarlak Masa Liderler Toplantısı’na katıldı. Erdoğan, toplantıya katılan liderler ile aile fotoğrafı çektirdi.