Gündem Beyaz Toros en çok kullanılan araç!

Beyaz Toros en çok kullanılan araç!

05.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› Cizre’de işlenen 21 faili meçhule ilişkin davada tüm sanıkları beraat ettiren mahkeme, kararını ilginç gerekçelerle savundu. Tanık ifadelerinin çelişkili bulunduğunun vurgulandığı kararda, sanık yararlanır ilkesinin işletildiği belirtildi... ›› Kararda, cinayetlerde kullanıldığı belirtilen beyaz Toros arabalar için ise “Ülkemizde otomobillerde en çok kullanılan rengin beyaz olduğu yolunda istatistik mevcuttur. Tarihi itibarıyla ülkemizde en çok kullanılan araçtır” denildi...

Beyaz Toros en çok kullanılan araç

Cizre’de işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili açılan davada dönemin İlçe Jandarma Komutanı Cemal Temizöz ve korucular dahil bütün sanıkların beraatine karar veren Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararında 21 kişinin ölümüyle ilgili şüpheler bulunduğunu ancak şüpheden sanıkların yararlanacağı ilkesi uyarınca beraat kararı verdiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin büyük çabaları sonucu açılan davada verilen beraat kararına, davanın gizli tanıklarla, tanıkların anlatımları doğrultusunda açıldığı belirtilerek soruşturma ve davanın çeşitli aşamalarında ifadeler arasında çelişki bulunması gerekçe gösterildi. Buna karşılık, gizli tanık ve tanıklara yönelik dosyaya konulan tehdit mektupları tartışılmadı.

Gerekçeli kararın en ilginç noktasını ise beyaz Toros iddialarının tartışıldığı kısım oluşturdu. Kararda, cinayetlerin hemen hepsinde beyaz Torosların görüldüğü iddiaları için, “Ülkemizde otomobillerde en çok kullanılan rengin beyaz olduğu yolunda istatistik mevcuttur. Ayrıca suç tarihi itibarıyla ülkemizde ve özellikle kırsal bölgede en çok kullanılan araç da ifadelerde bahsi geçen araçtır” denildi. Kararda; ifade tutanaklarında jandarma görevlilerinin gerçek isimlerini kullanmamaları ve kod isimlerle sorgu yapmaları konusunda da, “Cizre ilçesindeki güvenlik sorunları düşünüldüğünde kamu görevlilerinin ve özellikle kolluk görevlilerinin yaşadığı sıkıntılar ve güvenlik endişesi, suç tarihinden sonraki yıllarda terörle mücadele kanununda yapılan değişiklikler gözönüne alındığında, tutanaklarda isim yazılmaması, kod gibi ibarelerin yazılması tek başına örgüt delili olamayacaktır” ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı


‘Dosyada şüphe var ama’

Temizöz’ün jandarma komutanı olduğunun vurgulandığı gerekçede, görev faaliyetleri sırasında olabilecek eksikliklerin veya bazı hataların örgütsel faaliyet sayılamayacağı da belirtildi.

Faili meçhul cinayetlerle ilgili bugüne kadar açılan en kapsamlı dava olma özelliği taşıyan JİTEM davasında 21 kişiyi öldürdükleri iddia edilen sanıkların beraatine karar veren mahkeme, gerekçeli kararını tamamladı. 1061 sayfalık gerekçeli kararda, davadaki önemli kanıtlar için, sanıkların iddia edilen suçları işledikleri yönünde mahkemede de şüphe oluştuğu belirtilerek, “Ülkemizin yakın tarihinde pek çok faili meçhul olay söz konusudur, bu ülkemiz ve ülkemizde yaşayan tüm insanlar için üzücü bu durumdur. Bir devletin görevi kamu düzenini sağlamak, suç işleyenlere, suç işleme ortamı yaratmamak ve suç işleyenlere cezalarını vermektir. Elbette, hukukun üstünlüğünden ayrılmadan, tarafların tüm haklarının teslim edildiği bir yargılama gereklidir. Dosyada mahkememiz nezdinde de şüphe oluşturan hususlar vardır. Lakin mahkemelerin görevi sadece şüpheye dayalı işlem yapmak değildir. Bu tanık beyanları olay tarihlerinden yaklaşık 15 yıl sonra alınmıştır. Mahkememiz dosyada şüphe olduğunu düşünmektedir. Fakat kararımızın içeriğinde de belirtildiği gibi hukukun en temel ilkesi ‘şüpheden sanık yararlanır’ prensibidir. Hiç bir mahkeme vereceği kararda bu ilkeyi göz ardı edemez” denildi.

Haberin Devamı


‘İstatistik mevcut’

Kararda, cinayetlerde kullanıldığı belirtilen beyaz Toros arabalar için de çok tartışılacak bir yorum yapılarak şunlar kaydedildi:

“Ülkemizde otomobillerde en çok kullanılan rengin beyaz olduğu yolunda istatistik mevcuttur. Ayrıca suç tarihi itibariyle ülkemizde ve özellikle kırsal bölgede en çok kullanılan araç da ifadelerde bahsi geçen araçtır. Bu araçlar, terör grupları tarafından anti propaganda için kullanılabileceği gibi, kendisine devlet görevlisi süsü veren suç işlemeyi amaç edinen kişiler tarafından kullanılabilecektir. Dosyada Hüsnü Çetin isimli şahsın beyaz Toros marka araç kullanarak gasp suçu işlediğine dair bilgiler vardır. Bu olay da beyaz Toros marka araçların meşru veya gayri meşru amaçlar ve işler için kullanıldığının bariz göstergelerinden birisidir.”

Haberin Devamı

Kod isim olabilirmiş

Gerekçeli Kararda, gizli tanıkların ifadelerini sonradan değiştirmelerinin beraate gerekçe oluşturduğu belirtilirken, dosyaya konulan gizli tanıklara yönelik tehdit mektupları görmezden gelindi.
Kararda, ifade tutanaklarında jandarma görevlilerinin gerçek isimlerini kullanmamaları ve kod isimlerle sorgu yapmaları konusunda da, “Cizre ilçesindeki güvenlik sorunları düşünüldüğünde kamu görevlilerinin ve özellikle kolluk görevlilerinin yaşadığı sıkıntılar ve güvenlik endişesi, sonraki yıllarda terörle mücadele kanununda yapılan değişiklikler göz önüne alındığında, tutanaklarda isim yazılmaması, kod gibi ibarelerin yazılması tek başına örgüt delili olamayacaktır” denildi. Temizöz’ün ilçe jandarma komutanı olduğunun vurgulandığı kararda, görev faaliyetlerinin içeriğinde olabilecek eksiklik veya bazı hataların örgütsel faaliyet sayılamayacağı da vurgulandı.