Genel Sağlık Beyin kanamasına yol açan 7 risk

Beyin kanamasına yol açan 7 risk

17.03.2015 - 11:01 | Son Güncellenme:

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kağan Tun, beyin kanamasının risk faktörlerini açıklayarak tedavi yöntemlerini anlattı.

Beyin kanamasına yol açan 7 risk

Beyin kanamasının, genellikle oluştuğu bölgedeki hastalıklı ya da zayıf damarın patlamasına neden olan faktörlerin varlığıyla ortaya çıktığını anlatan Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kağan Tun, beyin kanamasına neden olan risk faktörlerini açıkladı. Doç. Dr. Tun risk faktörlerini; “Anevrizma, anormal damar yumağı gibi doğumsal veya sonradan kazanılan bazı damar hastalıkları, beyin tümörleri ve vaskülit ile seyreden hastalıklar, pıhtılaşmaya engel olan hastalıklar ve pıhtılaşmayı engelleyici ilaç kullanımı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, yaş, kolesterol yüksekliği, hiperlipidemi, şişmanlık, sigara kullanımı gibi ateroskleroza neden olan risk faktörleri, gebelik sırasında oluşan eklampsi” olarak sıraladı.

Gebelik ve sigara kullanımı kanamayı kolaylaştırıyor

Özellikle yüksek tansiyon, diyabet ve damar sertliğine bağlı olan beyin kanamalarının 50 yaş üzerindeki kişilerde görüldüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Tun, “Gebelik sırasında oluşan ve kontrol altına alınamayan yüksek tansiyon ve sigara kullanımı da kanama riskini kolaylaştıran faktörlerdir. Genç yaşta oluşan özellikle 40 yaşın altındaki beyin kanaması sebeplerinin araştırılması ve nedene yönelik tedavinin düzenlenmesi gerekir” dedi.

Tedavisi nasıl yapılıyor?

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kağan Tun, “Anevrizma ve damarsal problem dışındaki beyin kanamalarının tedavisi, hastanın muayene bulguları, kanamanın yeri, kanamanın miktarı ve kafa içerisinde oluşturduğu basınç artışının beyne yaptığı baskı değerlendirilerek, uygun tedavi seçenekleriyle yapılır” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Tun, cerrahi kriterlere uymayan kanama şekillerinin yoğun bakım şartlarında tedavi edilerek, kanamanın emilmesinin sağlandığını belirtti ve ayrıca kanama nedeniyle oluşan felç tablosunun da rehabilitasyonunun yapıldığını aktardı. Anevrizmaya bağlı beyin kanamalarının aciliyet gerektirdiğini kaydeden Doç. Dr. Kağan Tun, “Bu nedenle beyin kanamasına sebep olan anevrizma saptandıktan sonra tedavi seçeneklerinin değerlendirilip hızlıca uygulanması gerekir” diye konuştu.

Yazarlar