25.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
İngiliz beslenme uzmanı Cassandra Barns, somon balığı, kabak çekirdeği, yumurta, deniz yosunu, kakao ve yaban mersininin odaklanmayı, hafızayı ve hatta zekayı arttıran besinler olduğunu savunuyor. Eczanelerde satılan besin takviyeleri yerine bu altı yiyeceğin tüketilmesini tavsiye eden Londralı beslenme uzmanı, bu yiyeceklerin faydalarını şöyle açıklıyor:
Kabak çekirdeği:
Kabak çekirdeği, beynin düşünme, öğrenme ve nedensellik kabilyetlerini içeren bilişsel fonksiyonları için hayati bir rol üstlenen çinko bakımından oldukça zengin bir besin. Kabak çekirdeği, sinir sistemi için önemli bir rolü olan magnezyum bakımından da zengin bir içeriğe sahip.
Yumurta
Barns’a göre, yumurta vücut için ‘fantastik’ bir gıda. Yumurtada bol miktarda bulunan kolin öğrenme ve hafıza için hayati bir rol üstlenen sinir taşıyıcısı asetilkolinin yapımında kullanılıyor. Yumurtada ayrıca sinir sistemine faydasıyla bilinen demir ve B vitamini de var.
Kakao
Çikolata yapımında kullanılan kakao, çok güçlü antioksidanlara sahip. Barns, çikolatanın Alzheimer hastalığına karşı bile olumlu etkiler gösterdiğini vurguluyor. Barns, en az yüzde 70 kakao içeren çikolataların tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.
Yaban mersini
Bu meyve, içerdiği polifenollerle ileri yaşlarda beyni koruyan bir gıda. ABD’deki Brigham ve Kadın Hastanesi’nin bir çalışması, yaban mersini tüketiminin beyni ileri yaşlarda 3 yaş daha genç tuttuğunu gösteren bir çalışma yayımlamıştı.
Somon balığı
Somonda yüksek miktarda omega-3 (DHA) yağı var. DHA, beyindeki sinir merkezinin ana bileşenlerinden biri ve özellikle beynin sağlıklı çalışması için hayati bir role sahip. Barns, DHA’nın öğrenmeye, hafızaya ve IQ’ya olumlu katkısını gösteren çalışmalar yaptığını da belirtiyor.
Deniz yosunu
Deniz yosunu, sağlıklı mineral deposu. Barns, her gün yeterince magnezyum ve iyot alınmamasının yaygın bir durum olduğunu belirterek, deniz yosununun bu açığı kapatacak anahtar olduğunu savunuyor.