Gündem Beyne güç veren 6 gıda

Beyne güç veren 6 gıda

25.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Somon balığı beynin sağlıklı çalışmasını sağlıyor. Kabak çekirdeği ise içerdiği çinko sayesinde öğrenme ve düşünmeyi güçlendiriyor. Hafıza için yumurta, Alzheimer’a karşı ise kakao tüketin

Beyne güç veren 6 gıda

İngiliz beslenme uzmanı Cassandra Barns, somon balığı, kabak çekirdeği, yumurta, deniz yosunu, kakao ve yaban mersininin odaklanmayı, hafızayı ve hatta zekayı arttıran besinler olduğunu savunuyor. Eczanelerde satılan besin takviyeleri yerine bu altı yiyeceğin tüketilmesini tavsiye eden Londralı beslenme uzmanı, bu yiyeceklerin faydalarını şöyle açıklıyor:

Haberin Devamı

Kabak çekirdeği:

Kabak çekirdeği, beynin düşünme, öğrenme ve nedensellik kabilyetlerini içeren bilişsel fonksiyonları için hayati bir rol üstlenen çinko bakımından oldukça zengin bir besin. Kabak çekirdeği, sinir sistemi için önemli bir rolü olan magnezyum bakımından da zengin bir içeriğe sahip.

Yumurta

Barns’a göre, yumurta vücut için ‘fantastik’ bir gıda. Yumurtada bol miktarda bulunan kolin öğrenme ve hafıza için hayati bir rol üstlenen sinir taşıyıcısı asetilkolinin yapımında kullanılıyor. Yumurtada ayrıca sinir sistemine faydasıyla bilinen demir ve B vitamini de var.

Kakao

Çikolata yapımında kullanılan kakao, çok güçlü antioksidanlara sahip. Barns, çikolatanın Alzheimer hastalığına karşı bile olumlu etkiler gösterdiğini vurguluyor. Barns, en az yüzde 70 kakao içeren çikolataların tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Yaban mersini

Bu meyve, içerdiği polifenollerle ileri yaşlarda beyni koruyan bir gıda. ABD’deki Brigham ve Kadın Hastanesi’nin bir çalışması, yaban mersini tüketiminin beyni ileri yaşlarda 3 yaş daha genç tuttuğunu gösteren bir çalışma yayımlamıştı.

Somon balığı

Somonda yüksek miktarda omega-3 (DHA) yağı var. DHA, beyindeki sinir merkezinin ana bileşenlerinden biri ve özellikle beynin sağlıklı çalışması için hayati bir role sahip. Barns, DHA’nın öğrenmeye, hafızaya ve IQ’ya olumlu katkısını gösteren çalışmalar yaptığını da belirtiyor.

Deniz yosunu

Deniz yosunu, sağlıklı mineral deposu. Barns, her gün yeterince magnezyum ve iyot alınmamasının yaygın bir durum olduğunu belirterek, deniz yosununun bu açığı kapatacak anahtar olduğunu savunuyor.