Gündem BİFO’dan caz esintili yeni yıl konseri

BİFO’dan caz esintili yeni yıl konseri

13.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

BİFO, Lütfi Kırdar’daki geleneksel Yeni Yıl Konseri’ni önceki akşam gerçekleştirdi. İsviçreli genç şef Lorenzo Viotti’nin yönetimindeki orkestra, aralarında Strauss, Brahms, Puccini ve Gershwin’in de bulunduğu bestecilerin eserlerini yorumladı

BİFO’dan caz esintili yeni yıl konseri

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın gelenekselleşen Yeni Yıl Konseri, önceki akşam Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Salonu’nda yapıldı. İsviçreli genç şef Lorenzo Viotti’nin konuk şef olarak sahneye çıktığı konserdez izleyiciler iki saat boyunca Johann Strauss’tan George Gershwin’e uzanan bir müzikal yolculuğa tanıklık etti.

Beğeni gören performans

28 yaşındaki İsviçreli genç şef Lorenzo Viotti’nin yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, konser açılışını Johann Strauss II’nin ‘Yarasa Opereti Uvertürü’ ile yaptı. Opera evlerinden en çok çalınan eserleri arasında yer alan ‘Yarasa Opereti Uvertürü’ ya da diğer adıyla ‘Die Fledermaus’un ardından 1984 doğumlu besteci Stephan Koncz’un ‘Carl Maria von Weber’in temaları üzerine ‘Macar Fantezi’ bestesi seslendirildi. Solist Andreas Ottensamer’in klarnetiyle beğeni topladığı eser uzun süre alkışlandı. Viyana Filarmoni Orkestrası’nda da görev alan 28 yaşındaki solist Andreas Ottensamer şu an Berlin Filarmoni Orkestrası’nın da başklarnetçisi.

Koncz düzenlemesi

BİFO’dan caz esintili yeni yıl konseri


Konserin devamında Şef Lorenzo Viotti’nin yönetimindeki orkestra, Johannes Brahms’ın ‘İki Vals’ini (Op. 35, No. 15 & Op. 52) bir önceki eserin bestecisi olan Stephan Koncz’un düzenlemesiyle çaldı.

Brahms’ın ‘Macar Dansları’ ile devam eden performans, İtalyan besteci Pietro Mascagni’nin ünlü ‘Cavalleria Rusticana’dan ‘Intermezzo’ bölümüyle hızını bir nebze düşürdü.

Bir diğer İtalyan besteci Giacomo Puccini’nin ünlü ‘Tosca’ yapıtından ‘E lucevan le stelle’ bölümüyle devam eden performans, Johann Strauss II’nin ‘Binbir Gece’ bestesi, sonrasında da Leo Weiner’in ‘Piyano ve Klarnet için İki Bölüm’ adlı eserleriyle kısa bir ara için sona erdi.

Haberin Devamı

Davul performansı

Salonu dolduran izleyiciler konserin ikinci yarısında klasik müzikle cazın birbirine harmanlandığı bir performansa tanıklık etti. George Gershwin, Artie Shaw ve Leonard Bernstein’ın eserlerinin seslendirildiği gecenin ikinci yarısında, Lorenzo Viotti, orkestrayı yönetmenin yanı sıra bateri de çaldı. Orkestra düzeninin değiştirildiği konserin ikinci yarısında caz esintilerinin de etkisiyle perküsyon ön plana çıktı. Bernstein’ın ‘Füg ve Nakaratlar’ bestesiyle tamamlanan ikinci bölüm sonrasında coşkulu alkışların ardından yeniden sahneye gelen Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Bernstein’ın ‘Batı Yakasının Hikâyesi’nden ‘Mambo’, Gershwin’in ünlü ‘Summertime’ ve ‘Prelude’ eserlerle kapanışı yaptı.