Bilecik Bilecik'in Ürünleri Tescillendiriliyor

Bilecik'in Ürünleri Tescillendiriliyor

23.02.2017 - 17:04 | Son Güncellenme:

.

Bilecikin Ürünleri Tescillendiriliyor

“Bilecik Kırsalındaki Ekonomik Ürünlerin Coğrafi İşaretlenmesi ile Ulusal ve Uluslararası Boyutta Tanıtılması” projesi kapatma lansmanı gerçekleştirildi.
Bilecik’te bir toplantı salonunda gerçekleştirilen programa, Bilecik Valisi Süleyman Elban, Belediye Başkan Vekili Nihat Can, İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) Başkanı Mefail Ateş, TSO Meclis Başkanı Hakkı Aynur, belediye ve il genel meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Proje Bilecik’in Bozüyük Mercimekli Mantı, Çukurören Biberi, Kızıldamlar Kestane Kabağı, Küre İrikarası Üzümü, Pazaryeri Bozası, Pazaryeri Helvası, Pazaryeri Şerbetçi Otu, Osmaneli Alaca Karpuzu, Osmaneli Ayva ve Nar Lokumu ürünlerinin tescillenmesi amacıyla gerçekleşti.
Bilecik ürünlerinin değerlerinin tescillenmesi için gerçekleştirilen ve 334 bin liralık bütçe ile gerçekleştirilecek proje hakkında açıklama yapan, projenin temelini atan ve projeyi yazarak hayata geçiren Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yüksel Okşak coğrafi işaretlerden bahsetti. Coğrafi işaretlerin son dönemlerde TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıkoğlu sayesinde ivme kazandığını belirten Okşak, “Bir ürüne ve ya bir ürün grubunun bulunduğu şehirde ya da bulunduğu yörede nasıl bir takım kendine has özellikleri var bunu bize tescilleyen bir anlamda hepinizin bildiği patent gibi yöresel ürünlere biçilen bir haktır. Türkiye’de yaklaşık 200 adet coğrafi işaretli tescilli ürünümüz mevcut. 300’e yakın ürünümüzün de tescil başvuruları hala değerlendirme aşamasında. İvme olarak baktığımızda son 3 yılda Türkiye’de coğrafi işaretli tescilli ürün başvuruları da, ürün tescilleri de ciddi anlamda artmış durumda. Bu konuda güzel bir ivme yakalamış durumdayız. Bu ürünler ekonomik olarak çok fazla katkı sağlar. Coğrafi işaretleri ürünlerin karakteristik özellikleri korunmuş oluyor. Unutulmaya yüz tutmuyor” dedi.
"334 bin liralık bir bütçemiz var"
Şuan hali hazırda bir tescilli ürün olmadığını belirten Okşak, “Bu proje sayesinde 10’a yakın ürünümüz tescil aşamasında. Bilecik’imiz tabii ki sadece 10 değil daha fazla ürünü var. O ürünlerimiz içinde aynı şeyler benzer çalışmalar yapılır. 334 bin liralık bir bütçemiz var. Bunun yüzde 90’ı BEBKA tarafından, yüzde 10’u Bilecik TSO tarafından karşılanıyor. Coğrafi işareti biz kritik olarak görüyoruz. Ülkemizde de bu konular hakkında çalışmalar yürüten kurumlar var. Biz daha yolun başındayız” ifadelerini kullandı.
"Bilecik’in değerlerinin hak ettiği yerlere gelmesini sağlamaktır"
Ardından bir konuşma yapan Bilecik TSO Başkanı Mefail Ateş Bilecik’in bir çok eşsiz ürüne sahip olduğunu fakat bu potansiyeli yeterince kullanamamakta olduğunu belirtti. Değerlerin korunmasının önemine değinen Ateş, “Ayva ve nar lokumu, gıda ve ilaç sanayisinde kullanılmakta olan şerbetçi otu, Pazarcık helvası bozası, 100 yıllık tohuma sahip Çukurören biberi, kendine has aromasıyla kestane kabağı, lezzet ve farklılığıyla mercimekli mantı, yöreye özgü tat ve kokusuyla Osmaneli karpuzu, Küre üzümü yörenin çok değerli fakat yeterince bilinmeyen kırsal ekonomik öğeleridir. Bu projeleriyle bizim de amacımız Bilecik’in değerlerinin hak ettiği yerlere gelmesini sağlamaktır. Dünya’da coğrafi işaretlemeler konusunda bir çok çalışma yapılmaktadır. Coğrafi işaretler günümüzde küresel bir olgudur. Son derece hızlı gelişmektedir. Bütün Dünya’da bu konu büyük bir ciddiyetle sürdürülmektedir hatta halen Dünya’da yaklaşık kayıtlı 10 bin ürün bulunmaktadır. Türkiye’de yapılan bir araştırmaya göre coğrafi işaretli ürünlere olan talep coğrafi işareti olmayan rakiplerine kıyasla yüzde 58 daha fazla iken yine aynı ürün için tüketiciler daha fazla para ödemeyi kabul etmektedirler. Patent Enstitüsü anketlerine göre ülkemizde 2 bin 500 coğrafi işaret alabilecek ürün bulunuyor. Önemli bir potansiyel var. Bu ürünlerin korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması gerekiyor. Bu nedenle coğrafi işaretlenmelerin önemi çok büyük olduğu gibi üreticileri ve tüketicileri haksız rekabete karşı koruyan çok önemli bir araçtır. Projemizin ilimizin için başarılı olmasını diliyoruz” ifadelerini kullandı.
"İlimiz dört coğrafi bölgede toprağı olduğu için çok fazla flora açısından zengin bir il"
Son olarak konuşma yapan Bilecik Valisi Süleyman Elban coğrafi işaretler ile ilgili yapılan bu projenin Bilecik’in tanıtılması açısından ve birçok insanın bilmediği değerlerin tanıtılması açısından önemine değindi. Vali Elban konuşmasında, “Alet edevatlarımızın ürünlerimizin bunlara bağlı olarakta geleneklerimizin ortaya çıkmasına yardımcı olacağını düşündüğüm bir projenin inşallah ilimizde güzel bir ışık yakacağını ve birçok güzel gelişmelere de kaynak teşkil edeceğini düşünüyorum. Çünkü bu coğrafi işaretlerde sayılan ürünler sıradan bir ürün olmayıp, bir kere sadece o coğrafyaya has oraya bağlı bir ürün olma mecburiyeti var ve o ürünün bir hikâyesi bir geçmişi bir geleneği olma mecburiyeti var. Dolayısı ile o ürünün üretilmesi ile ilgili ritüeller hazırlanması ile ilgili oluşmuş bugüne kadar gelmiş bir gelenek ve onu besleyen diğer ürünler ile ilgili de diğer canlı cansız diğer materyaller ile ilgili de bir altyapının arkasında beka unun olması gerekiyor. İlimiz dört coğrafi bölgede toprağı olduğu için çok fazla flora açısından zengin bir il. Dolayısıyla burada arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bizim çok iyi bildiğimiz yada çok fazla bilmediğimiz bir çok ürünü ön plana çıkardılar ve gösterdiler. Ben tahmin ediyorum hatta eminim ki birçok ekolojik özellikle flora açısından bir çok bitkinin sadece Bilecik’te yetiştiğini düşünüyorum. Bunlarında ön plana çıkarılabileceğini düşünüyorum. Bunların kullanılarak üretilen yapılan yemeklerin tatlıların ya da bunların çok farklı şeylerde ortaya çıkabileceğini düşünüyorum. Bu işte bir başka özellikte coğrafi işaretin özelliği gereği has olmalı, özgü olmalı diğerlerinden farklı olmalı mümkünse organik olmalı vesaire ama bunun da tanıtımı çok önemli. Hangi yöreye uygun ürün üretirseniz üretin siz bunu hakkıyla pazarlayamıyor, hakkıyla ambalajlayamıyorsanız ve bundan yeterince yararlanamıyorsanız çokta bir kıymeti yok. Bu projede geçen herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından tanıtım filminin izlenmesi ve yemek yenmesiyle lansman sona erdi.