Bilecik Bilecik'te Protokol Üyelerin Nevruz Coşkusu

Bilecik'te Protokol Üyelerin Nevruz Coşkusu

21.03.2017 - 13:41 | Son Güncellenme:

.

Bilecikte Protokol Üyelerin Nevruz Coşkusu

Bilecik’te Nevruz Bayramı, Hayme Ana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde düzenlene bir programla kutlandı.
Okul bahçesindeki kutlamalara Bilecik Valisi Süleyman Elban, vali yardımcıları, Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik 2. Jandarma Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Hacı Mehmet İnce, İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, AK Parti İl Başkanı Fikret Karabıyık, Merkez İlçe Başkanı Serkan Yıldırım, İl Özel İdare Genel Sekreteri Halis Nalbant, kurum ve daire müdürleri ile okulun öğrencileri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Nevruz kutlamaları günün anlam ve önemi belirten konuşmayla devam etti. Okulun Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Metin Kirez yaptığı konuşmada, Nevruz’un Türk dünyasının kuzeyinden güneyine, batısından doğusuna kadar uzanan engin coğrafyada yaşayan toprakların pek çoğu tarafından yaygın olarak kutlanan bahar bayram olduğunu söyledi. Tabiat ile iç içe, kucak kucağa yaşayan toprağı ‘ana’ olarak vasıflandıran Türk’ün düşünce sisteminde baharın gelişinin elbette önemli bir yere sahip olduğunu aktaran Kirez konuşmasına şöyle devam etti:
“Çünkü insan vücudu baharda uyarıldığı kadar kışta uyarılmaz. İç karartıcı yeknesak günlerin ardından doğan hareketli, pırıl, pırıl güneşli, kuş ve hayvan sesleriyle kurulmuş ilahi orkestranın musikisi insan hayatını canlandırır. Nevruz, yani Farsça ‘Yeni Gün’ adını taşıyan bahar bayramı, insan ruhunun tabiattaki uyanışıyla birlikte bütün Türk dünyasının kutladığı bir bayramdır. Böyle bir bayramın yani mevsimlerin değişikliğinden doğan özel günlerin, başka, başka adlar altında birçok milletin sosyal hayatında yer aldığı da bilinmektedir. İşte bir milli bayram olan Nevruz da Müslüman olan ya da olmayan çeşitli Türk toplulukları arasında kamların dua ettikleri asırlar öncesinden günümüze kadar farklı farklı şekillerde, ama aynı ruhla hala kutlanmaktadır. Bu bayram İslamiyet’i kabul etmiş olan ilk Müslüman konargöçer Türk topluluklarında; sürgün avı, toy, şölen yuğ gibi gibi törenlerden biri olarak devam edegelmiştir. Böylece bu ananeler günümüz Türk dünyasına ortak kültür mirası olarak intikal etmiştir. Baharın gelişinin kutlandığı bugün de böyle bir gelenektir. Türk Cumhuriyetleri’nde 21 Mart Nevruz Bayramını Milli Bayram olarak ilan edilmiştir. Türk kültüründen kaynaklanan Nevruz Bayramı, her yönüyle Türk gelenek ve görenekleriyle zenginleşmiş ananevi ve temeli beş bin yıllık Türk tarihine dayanan bir bayramdır. Türkiye’de 1991 yılında Türk dünyası ile birlikte ortak bir gün olarak resmi tatil olmaksızın bayram ilan edilmiştir. Nevruz; Türk insanını birbirine kenetleyen, bağlayan, Ergenekon’dan demir dağları eriterek dirilen atalarının ruhlarıyla yanan bir ateştir. Bu ateş, hiç sönmeden binlerce yıl yandı ve gelecekte de kıvılcımlarından binlerce gönlü tutuşturarak ortak kültür ocağında binlerce ruhu ısıtacaktır. Bir ortak kültür ve zenginlikler yumağı olan bu anlamlı bayramı, sonsuza dek kutlayabilmemiz, bireysel ve toplumsal sevgi, saygı, hoşgörü, birlik, barış, kardeşlik, dayanışma ve yardımlaşma içinde yasama isteğimize ve bilincimize bağlıdır. Nevruzun bolluk ve bereketi müjdeleyen sıcak günlerini mutlulukla geçirebilmemiz için tüm güzellik ve cömertliğiyle bizi bağrında barındıran doğa ve çevremizle tam bir uyum içinde yaşamamız ve onu sevgi özenle korumamız gerekmektedir. Tarihten atalarımızdan gelen bu güzel geleneği, bu ortak kültür değerimizi sonsuza dek yaşatma ve bize yurt olan doğa ve çevremizi en iyi şekilde koruma bilinç ve arzumuzla Nevruz gününüzü kutluyor ve hepinize selamlarımı sunuyorum. Türk eleminin Nevruz toyu kutlu olsun, nevruz gülleri geleceğe umutlar taşırsın” dedi.
Konuşmaların ardından 11-E sınıfı öğrencisi Beyzanur Uysal ve 10-E sınıfı öğrencisi Aslı Aydoğdu Nevruz şiirlerini okudular. Ardından program 12-E sınıfı öğrencisi İlayda Balın okulun Müzik Öğretmeni Harun Atapay eşliğinde Bir Başkadır Benim Memleketim adlı adlı parçayı seslendirmesinin ardından folklor gösteri ile devam etti.
Belediye Başkanına öğrencilerden tezahürat
Okunan şiirlerinin ardından okul bahçesinde Nevruz ateşi protokol üyeleri tarafından yakıldı. Daha sonra öğrenciler ateşin üstünden atlaması için Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı’ya tezahürat yaptılar. Başkan Yağcı, gençleri kırmayarak yakılan ateşin üzerinden atladı ve büyük alkış aldı.
Program protokol üyelerinin boyalı yumurtaları tokuşturması geleneğini devam ederken, dağıtılan bulgur pilavı ve ayranın ardında son buldu.