Bilinçli Bir Hasta Olun! -1-

Dudak dolgusu yaptırırken (yada kırışıklıklar için dolgu yaptırırken), enjekte edilen dolgu maddesinin ne içerdiğini (kollajen, hyaluronik asit vs..), FDA yada CE onayı olup olmadığını, ne kadar süre ile etkili olduğunu, olası risklerini, doktorunuza sorun.

Dolgu maddesinin orjinal ve onaylı bir ürün olmasına, kutunun yanınızda açılmasına dikkat edin.. Bir çok hasta yaptırdığı dolgu uygulamasındaneyin enjekte edildiğini bilmiyor. Enjekte edilen madde, dudak kenarlarına kayınca yada allerji yapınca plastik cerrahlara başvuruyor ama ne enjekte edildiğini söyleyemiyor. Maalesef, günümüzde halen, yarattığı komplikasyonlar bilinmesine rağmen ve ABD de FDA tarafından yasaklanmış olmasına rağmen sıvı silikon enjeksiyonu yapan, uzak doğudan getirdiği hiç bir onay belgesi olmayan kaçak dolgu maddesini kullananlar vardır. Hastaların bu konuda uyanık olması gerekir. Tek yapmanız gereken sorup biraz araştırmak (orjinal ürün mü? markası ne? hangi ülkenin ürünü? içeriğinde ne var? Kalıcı mı değil mi?

Herhangi bir estetik ameliyat olurken, ameliyat günü, ameliyathane kapısında, "Gelin size şu şu ameliyatı da yapalım, ücretsiz" şeklindeki tekliflere karşı uyanık olun; estetik ameliyata karar vermeden doktorunuz ile ayrıntılı bir görüşme yapın ve tüm yapılacak işlemler hakkında önceden görüşün. Yapılacak tüm cerrahi uygulamalar önceden ayrıntılı bir şekilde konuşulup planlanmalıdır.

Ameliyathaneye girerken oldu bittiye getirilip daha önce hiç aklınızda olmayan cerrahi işlemleri yaptırmayın, sonradan üzülmeyin. Ameliyattan sonra herhangi bir sorunla karşılaşırsanız danışmak üzere doktorunuzun ve kliniğin telefon numarasını alın. Bazı hastalar geçirdikleri ameliyatı yapan hekimin branşını, hatta doktorunun adını bile hatırlamıyorlar! Ameliyat olmaya karar vermişseniz doktorunuzun adını, branşını, iletişim bilgilerini (muayenehanesinin adresini, telefonunu, doktorun cep telefonlarını, web site adresini, e-mail adresini) bir yere kaydediniz, doktorunuzun kartını saklayınız.

Meme büyütme, baldır kalınlaştırma yada çene ucu büyütme gibi implant gerektiren bir ameliyat geçirmiş iseniz implantın I.D. kartını mutlaka alın ve cüzdanınızda kimliğinizin yanında koyun.

İmplantların kimlik kartlarında, implantın markası, modeli, hacmi, hangi maddeden yapıldığı yazar. Herhangi bir implantlı ameliyat geçiren kişinin vücuduna yerleştirilen implantın kartını mutlaka ameliyat sonrasında doktorundan alması gerekmektedir. Hatta, ameliyat notunu bile istemeniz yerinde olur; ameliyatta ne yapıldığını doktorunuzdan yazılı olarak alın.

Geçirdiğiniz ameliyat ile ilgili bir ameliyat notunu (ameliyatta bir parça alınıp patolojiye gönderildiyse patoloji raporunu) doktorunuzdan isteyin. Geçirdiğiniz ameliyatlar sizin tıbbi geçmişinizin bir parçasıdır. İnanması güç ama bazı hastalar geçirdikleri ameliyatın nasıl yapıldığını, ne ameliyatı geçirdiklerini dahi bilmiyorlar. Alınan parçanın patoloji raporu iyimiydi, kötümüydü, kanserli dokumuydu; bunu bilmeyen hastalar vardır. Ameliyat notunun örneğini, implant yerleştirildiyse implantın İ.D. (implantın kimlik kartı) kartını, ameliyatta alınan parça patolojiye gitmiş ise patoloji raporunu mutlaka isteyiniz ve bunları ömrünüz boyunca saklayınız.

Bir ameliyata karar verdiyseniz, mutlaka birden fazla hekime danışarak ne gibi yöntemleri kullandıklarını öğreniniz, ameliyat hakkında birden fazla doktordan fikir alınız. Her doktorun savunduğu ve sıklıkla uyguladığı ameliyat teknikleri vardır. Danıştığınız her doktor farklı bir yöntem önererek biraz kafanızı karıştırabilir. Bunun için danıştığınız doktorlardan ameliyat yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgi alın, size en güvenli gelen, aklınıza en çok yatan doktora ameliyat olun. Bu seçim oldukça zordur bu yüzden olabildiğince (ameliyatlar ve doktorlar hakkında) bilgi toplamanız yararınızadır.

Kendi güvenliğiniz için alınan tedbirlere itiraz etmeyiniz. Örneğin bir çok hasta, nedense ameliyattan sonra hemen taburcu olup evine gitmek ister. Halbuki genel anestezi ile yapılan bir çok ameliyatta hastanın bir gece hastanede kalması yararınadır. En basitinden şunu söyleyebiliriz; ameliyattan sonra en fazla ilk gece ağrınız olur ve hastanede damardan yada kalçadan yapılacak güçlü ağrı kesicilerle ilk geceyi rahat geçirirsiniz. Meme büyütme ameliyatı nispeten kısa süren, kansız bir ameliyattır ve hasta bir kaç saat sonra evine gönderilebilir, ama bir liposuction hastasını bir gece hastanede takip etmek yararlı olacaktır. Unutmayınız estetik cerrahide güvenlik ilk kuraldır. Güvenli olmayacaksa, hiç ameliyat olmamalısınız.

Hastaları o kadar çok konuda uyarmak istiyorum ki, sanırım bu yazı dizisi 3-4 hafta sürecek.. Tavsiyem, sonradan üzülmemek ve pişman olmamak için takip edin.. İkinci bölüme kadar sağlıcakla kalın..

Haberin Devamı

Sorularınız için

oytunmd@gmail.com

http://www.kozmetikcerrahi.com


http://www.estetikdudaklar.com

Haberin Devamı