Gündem Bilişim soruşturma açmış ‘Memur’ kapatmış

Bilişim soruşturma açmış ‘Memur’ kapatmış

07.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

50 milyonun kimlik bilgilerinin çalındığına dair yayınları ihbar kabul eden bilişim savcılığı soruşturma açtı. Ancak Memur Suçları Soruşturma Bürosu Savcılığı’nın şubat ayında aynı suç duyurusunu uygulamaya koymadığı ortaya çıktı

Bilişim soruşturma açmış ‘Memur’ kapatmış

Ankara bilişim savcılığı, 50 milyon Türkiye vatandaşına ait kimlik bilgilerinin internette yayınlanmasına ilişkin haberleri ihbar kabul ederek soruşturma başlatırken, memur savcılığının kimlik bilgilerinin satıldığı iddiasını soyut ve varsayıma dayalı bularak, görevi ihmal ettiği iddia edilen kamu personeli hakkındaki dosyayı kapattığı ortaya çıktı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dün katıldığı bir programda, “Nereden, nasıl sızdı bilmiyorum ama bildiğiniz gibi YSK, seçmenlere ilişkin bilgileri partilerle de paylaşıyor” açıklamalarının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, basında çıkan haberlerin ihbar kabul edilerek, Bilişim Suçları Soruşturma Bürosu’nca soruşturma açıldığını kamuoyuna duyurdu. Soruşturma, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme” başlıklı 136. ve “Bilişim sistemine girme” başlıklı 243. maddeleri kapsamında yürütülecek. Görevlendirilen cumhuriyet savcısının, ilk aşamada yayınlanan bilgilere sahip İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün yanı sıra siyasi partilerin seçimler öncesinde il seçim kurullarından seçmenlere ait bilgileri alabilmeleri nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu ile temas kuracağı öğrenildi.
[[HD_2222784]]
Suç duyurusu var ama
Bilişim suçları bürosu soruşturma başlatırken, aynı konuda yapılan bir suç duyurusunun ise Memur Suçları Soruşturma Bürosu Savcılığı tarafından “işleme konulmadığı” ortaya çıktı. 25 Şubat 2016 tarihli suç duyurusunda, TC kimlik numaralarının ve gizli kimlik bilgilerinin kanunlara aykırı olarak kullanımı konusunda ihmali olan hükümet yetkilileri hakkında soruşturma yapılarak, dava açılması istendi.

Suç duyurusu üzerine Memur Suçları Soruşturma Bürosu’nun 2016/36338 numarasıyla soruşturma başlattığı anlaşıldı. Ancak savcılığın, 3 Mart 2016’da şikayetin “işleme konulmaması” kararı verdiği ortaya çıktı. Kararda, “Şikayetçi konuların tamamen soyut ve genel iddialardan ibaret olduğu, TC kimlik numaralarının bilinmeyen kişiler tarafından menfaat temini veya farklı saiklerle bir takım kişi ve kuruluşlara satıldığı, terör yahut ticari amaçla kullanıldığına dair somut bilgi ve belgeye dayalı bir delilin bulunmadığı’ belirtildi

Yeni kimlik kartları
Müştekinin savcılığın işleme koymama kararına sulh ceza hâkimliğinde itiraz ettiği öğrenildi. 4 Nisan 2016 tarihli itiraz dilekçesinde, “TC kimliklerinin değişimine önümüzdeki günlerde başlanıyor. Terörist unsurlar ve menfaat çeteleri elde ettikleri bu bilgilerle herkes adına kimlik üretebilir ve bu gizli bilgileri her yerde kullanabilirler. Mahkemenizce kaldırılmasını istediğim savcılık kararında, hukuka uygun, yeterli incelemenin yapılmadığı, farklı saiklerden hareketle doğru ve adil bir karar verilmediği, hukuka aykırı işlem ve adaletin tesis edilmesinin engellenmesi yoluyla da kamu düzeninin korunmadığı açıktır” denildi. İtirazla ilgili son kararı nöbetçi sulh ceza hâkimliği verecek.

Konu TBMM gündeminde
CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, yaklaşık 50 milyon TC vatandaşının kimlik bilgilerinin yayınlanmasını TBMM gündemine taşıdı. Şeker, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:
- İnternete sızdırılan kişisel veriler ve bilgiler neticesinde söz konusu bilgileri kullanarak hasımlarına vs. ulaşıp suç işleyebileceklere karşı önlem almakta mısınız? Koruyamadığınız ve yarın da koruyamayacağınız kişisel verileri toplama konusundaki ısrarınızın asıl gerekçesi nedir?
- Gelişen bilişim sektörüne karşılık MERNİS gibi ülkemizin vatandaşlarının kimlik ve adres bilgilerinin kayıtlı olduğu sistemlerin korunmasına yönelik ne gibi tedbirler alıyorsunuz?
- Özel nitelikli mevcut olan ve yeni toplayacağınız bilgilerin internet ortamında sızdırılması durumunda oluşabilecek tehlikelerin farkında mısınız?
- Gazetecileri casus olarak yargılamakla meşgulken gerçek casusların işlerini daha kolay yapmasına dolaylı olarak imkân sağlandığınızı düşünüyor musunuz?
-Koruyamadığınız kişisel verileri toplama konusundaki ısrarınızın asıl gerekçesi nedir? (MERİÇ TAFOLAR Ankara)

Haberin Devamı

Bilişim soruşturma açmış ‘Memur’ kapatmış

TC kimlik numarasıyla girişler kaldırılmalı
Türkiye vatandaşı 50 milyon kişinin kimlik bilgilerinin çalınmasının ardından Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Av. Dr. Üner Dağ, söz konusu bilgilerin hangi sistemden çalındığının tehlikenin boyutunu belirleyeceğini ifade etti.
Bilgilerin Yüksek Seçim Kurumu (YSK) sisteminden alınmış olması halinde nüfusa kayıtlı olunan yer, kütük, aile sıra, sicil numarası, kimlik numarası gibi bilgilere ulaşılmadığından, sahte kimlik çıkarılmasının çok zor olacağını açıklayan Av. Dağ, buna karşın dolandırıcıların kimlik bilgilerine ulaşılan TC vatandaşlarının banka hesaplarına internetten girip, tüm şifreleri değiştirerek bu tasarrufları istediği şekilde kullanabileceğini belirtti.
Bilgilerin MERNIS sistemi üzerinden çalınması durumunda ise, sahte kimlik çıkarmanın mümkün olacağını vurgulayan Dağ, bu durumda yapılacak sahte işlemlerde herhangi bir sınırlama olmayacağını, dolandırıcıların gayrimenkulleri, arabaları satıp, sahte kimlik üzerinden şirket kurabileceğini ve sahte pasaport çıkarıp, bunların teröristlere dağıtılabileceğini açıkladı.
Vatandaşların ne yapabilceğini sorduğumuz Av. Dağ, ‘vatandaş açısından alınabilecek tek önlemin bankacılık işlemlerini bir müddet için internete kapatmak olduğunu’ paylaştı.
Bu durumun sonuçlarından korunmanın en iyi yolunun ise TC kimlik numarasının devlet tarafından değiştirilmesi olduğunu ifade eden Dağ, “Bu durumda, sisteme nüfus cüzdanlarının seri numaralarının da kayıt olunması ve işlem yapılması esnasında seri numaraların sorgulanması çözüm olabilir. Bankalar ve kamu kurumları da, TC kimlik numarası ile sisteme girişleri kaldırmalı” dedi. ?(GÖKHAN AYALP)

Haberin Devamı

Davutoğlu: Evimin adresi bildirilmiş
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 50 milyona yakın TC kimlik bilgisinin yayınlanması konusunu ciddiyetle ele aldıklarını belirtti. Helsinki’de Finlandiya Başbakanı Juha Sipila ile görüşen Davutoğlu, “Başbakan olarak benim kişisel verilerim ne kadar mahrem ve önemliyse herhangi bir vatandaşımızın da o ölçüde önemlidir. Evimin adresi bildirilmiş, misafir olarak gelmek isteyen varsa buyursun gelsin” dedi. (KIVANÇ EL Helsinki)

Ala: Vatandaşımız rahat olsun
İçişleri Bakanı Efkan Ala, kimlik bilgilerinin çalındığı iddiasına ilişkin, “MERNİS’ten herhangi bir sızma yok” dedi. Mecliste gazetecilere konuşan Ala “Nereden sızdığına, ne zaman olduğuna dair, ta 2009’daki bir hadiseyi, yeniden gündeme getiriyorlar. Bizim MERNİS programında yani nüfus hizmetlerini sunduğumuz Nüfus Genel Müdürlüğü’nden herhangi bir sızma, herhangi bir dışarıya çıkma yok” dedi. Ala, vatandaşların rahat olmasını ve endişe etmemesini istedi. (ANKARA Milliyet)

Kurtulmuş: Aslı araştırılıyor
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, dün AA Editör Masası’nda kimlik bilgilerinin çalınması konusunun Bakanlar Kurulu toplantısında gündeme gelmediğini söyledi. Konunun muhatabının İçişleri ve Adalet bakanlıkları olduğunu aktaran Kurtulmuş, her iki bakanlığın da titiz bir şekilde soruşturmalarını sürdürdüğünü ve meselenin aslını araştırdığını, sonucun kamuoyuyla paylaşılacağını kaydetti. (ANKARA Milliyet)

Yıldırım: Oraya girmek tuzaktır
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, kimlik bilgilerinin sızdırıldığı iddiasına ilişkin, “Bu, malum paralel yapının yeni bir operasyonudur” dedi. Vatandaşları “Ben de var mıyım?” diye merak ederek sisteme girme yarışında olmamaları yönünde uyaran Yıldırım, “Oraya girmek bir tuzaktır. Sizin girmenizi istiyorlar, girdiğiniz anda size ait başka bilgilere ulaşmak istiyorlar” dedi. (AA)