Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Michael Po-well’ın ‘Forbidden Knowledge’ isimli kitabında hapishaneden nasıl kaçabilece-ğinizden tutun nasıl darbe yapabileceğinize kadar ‘bilmemeniz’ gereken çeşitli bilgiler var. Bu bilgiler aynı zamanda bilenlere karşı sizin korunmanıza da yarıyor. Bunlardan bazıları şöyle:
Arabanızı 180 derece döndürebilme tekniği: Otomatik vitesli bir araba seçip hızını 35 ila 50 km’ye ayarlayın. Ayağınızı gazdan çekip direksiyonu yarım tur dönmek istediğiniz yöne döndürdüğünüz esnada el freninizi çekin. Otomobilin 180 derece dönmesinden sonra el frenini kapatıp gaza basın ve direksiyonu normal duruma getirin. Manuel vitesli otomobillerde ayağınızı gazdan çektiğinizde debriyaja da basmalısınız.
Yankesicilik teknikleri: Yankesicilik genellikle birkaç arkadaşla birlikte yapılır. Önce parasının veya cüzdanının nerede olduğunun bilinmesi gerekir. Çok kullanılan bir yöntem de arkadaşlarınızdan birisi yüksek sesle ‘çalındı’ diye bağırır. Etraftakiler ister istemez kendi cüzdanlarını kontrol ederler. Böylece siz kurbanların cüzdanlarının nerede olduğunu öğrenirsiniz. Keza ATM’ler ya da market ödeme noktalarında bulunan kişiler cüzdanlarının nerede olduğunu rahatlıkla belli ederler. Yankesiciler soyması en son beklenen kişi kılığında bulunurlar. Bu kılık genellikle yüksek gelirli bir işadamı, turist ya da bebekli orta sınıf bir annedir. Soygunculardan birisinin el çantasını yere düşürmesiyle içindekilerin dağılması ve kurbanınızın onu toplamaya yardım etmeye çalışması sırasında kurban rahatlıkla çantayı düşürenin diğer arkadaşları tarafından soyulabilir.
Diğer bir yöntem de soygunculardan birisi ‘kurban’ önünde aniden durur ve bu sırada cüzdanını yürütür, üstelik bir de kendisinden özür diler. Kurban, soyulduğunu fark ederse soyguncunun arkadaşları sizin onu takip etmenizi engellerler. Buna benzer ikinci yöntem, soyguncuların arkadaşlarından birisinin önünde aniden durması ve soygunculardan diğerinin arkadan çarpması sırasında arkadaki soyguncunun parayı çalması durumudur. Kurban tamamen önündeki kişiye odaklandığı için arkadaki soyguncu ile ilgilenmeyecektir.
Elinizle bir vuruşta tuğlaları kırabilirsiniz: Serçe parmağınızın alt bitimindeki çıkıntılı küçük kemik, çimento bloğundan 40 defa daha güçlüdür. Enerjinizi o noktaya düzgün bir şekilde aktarabilirseniz bir veya birkaç denemeden sonra birkaç tuğlayı elinizin yanı ile kırabilirsiniz. Diğer elinizin arkada olması sayesinde vücut dengenizi sağlar ve gücünüzü yükseltebilirsiniz. Vuruş öncesinde kullanmayacağınız elinizi kıracağınız tuğlanın üzerine veya bitişiğine koyup tuğlayı kıracak elinizi baş hizasında tutarak ‘elan (vücudu yönlendirme tekniği) kazanmalısınız. Yoğun dikkat yönetimi gerektiren bu iş bir hoca eşliğinde uzun süre çalışmayı gerektirebilir. İyisi mi denemeyin!
İçecek otomatlarını parasız kullanma teknikleri: Önce teknisyen kodu olan 1 ve 2’yi tuşlayın sonra 1-3-2-4 tuşlarına sırasıyla basın. Bu kodlar sizi makinenin menüsüne götürecektir. Menüde teknisyen için bedava içecek seçeneği vardır. Onu tuşlayın. Yine para atıp seçiminizi yaptığınız anda madeni paranın geri dönüş düğmesini basılı tuttuğunuz takdirde hem içeceğinizi alacak hem de paranızı geri alacaksınız. Bu seçenekle, her makinede çalışmayabilir veya kodları değiştirmiş olabilirler.
Yazıya başka konularla devam edeceğim.