Siyaset Binali Yıldırım: Bu anaysa Erdoğan için değil her doğan içindir

Binali Yıldırım: Bu anaysa Erdoğan için değil her doğan içindir

01.03.2017 - 14:39 | Son Güncellenme:

BAŞBAKAN Binali Yıldırım Amasya mitinginde yaptığı konuşmada, "Bu anayasayı 'Recep Tayyip Erdoğan kendisi için yapıyor' diyorlar unutmayın, anayasa değişikliği Erdoğan için değil, her doğan içindir. Türkiye'nin geleceği için bu değişikliği yapıyoruz. Bizim benlik davamız yok, hepimiz faniyiz" dedi.

Binali Yıldırım: Bu anaysa Erdoğan için değil her doğan içindir

Başbakan Binali Yıldırım, 16 Nisan'da yapılacak Anayasa değişikliği referandumu için partisinin il bazında düzenlediği ilk miting programına katılmak üzere Amasya'ya geldi. Başbakan Binali Yıldırım'ı taşıyan uçak Merzifon Havalimanı'na indi. Burada karşılanan Başbakan Yıldırım, karayoluyla il merkezine geldi. Yavuz Selim Meydanı'nda düzenlenen miting programına katıldı. Mitinge gelen vatandaşlar, yapılan üst aramasının ardından alana alındı. Yavuz Selim Meydanı'nın çevresine ‘Biz hayır hakkımızı 15 Temmuz'da kullandık tabi ki evet', '15 Temmuz nöbetçisi 16 Nisan'ın evetçisi', ‘Söz verdik millete, hedef güçlü Türkiye' pankartları asıldı. Mitinge katılanlar Türk Bayrakları ve Ak Parti bayrakları taşıdı.

Miting alanına gelen Başbakan Yıldırım, alandaki vatandaşları selamladıktan sonra konuşma yaptı. Başbakan Binali Yıldırım, Anadolu'da ilk duraklarının Amasya olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Anadolu'da ilk durağımız Amasya. Neden Amasya'da başlıyoruz, elbette bunun bir manası var. Amasya'da başlıyoruz çünkü Gazi Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarken Amasya'ya geldi ve Amasya'da istiklal mücadelesinin toplantısını burada yaptı. Saraydüzü Kışlası'nda yaptı ve Amasya Genelgesi'ni burada bütün dünyaya ilan etti. Peki ne dedi. Amasya Genelgesi'nde ne dedi? Burada çok önemli tarihi bir karar alındı. Türkiye'nin modern Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihini geleceğini bu günlerini ilgilendiren o tarihi genelgenin kararı burada verildi. Kısacası dendi ki ‘Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır' Evet milli mücadelenin düşmana karşı Kurtuluş Savaşı'nın ilk kararının verildiği yerdeyiz, Amasya'dayız. İlk adımı burada attık ve ilk vurguyu bağımsızlık yolunda Amasya'da yaptık. Milli irade ilk defa 1919'da Amasya'da ifade edildi, dile getirildi. Ondan sonraki bütün çalışmalar Sivas Kongresi, Erzurum Kongresi, Ankara'da Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşları milletin kararını her şeyin üstünde tuttular. Milli mücadeleyi milletle birlikte milletin azmiyle, kararıyla verdik. Cumhuriyeti milletle milletin kararlılığı ile kurduk. Cumhuriyetimizi milletin alın teri ile mücadelesi ile bu günlere getirdik. Onun için ilk mitingimizi de halk oylaması için Amasya'dan başlatıyoruz. Milletin istikrarını yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır. Peki biz bugün ne diyoruz ki söz, karar milletindir. Yetki milletindir. Millet ne derse neyi uygun götürürse o olur. Gerisi teferruattır. Biz Ak Partiyi sizlerle kurduk, bu yola bu kutlu yolculuğa beraber çıktık beraber yürüdük."

TÜRKİYE'DE DAHA FAZLA REFAH İÇİN

Başbakan Yıldırım, 15 yıldır millet ne dediyse onu yaptıklarını, neden uzak durmalarını istediyse ondan uzak durduklarını belirterek, "Bugün de yine sizlerle beraberiz 10 binler Amasya Meydanını doldurdu, taştı. Türkiye'yi daha fazla büyümek için, demokrasimizi daha da güçlendirmek için, çocuklarımıza daha aydınlık bir gelecek gençlerimize daha güzel bir Türkiye emanet etmek için, daha fazla güvenlik, daha fazla refah için yeni bir yolculuğa çıkıyoruz. Hazır mısınız. Amasya işi bitirmiş. Sizin o gün 1919'da burada verdiğiniz evetle birlikte Cumhuriyet kuruldu unutmayın. Cumhuriyetin temellerinin atıldığı şehirdeyiz, Amasya'dayız" dedi.

NE YAPARSAK MİLLET İÇİN YAPARIZ

Referandumun temelini Amasya'da attıklarını belirten Binali Yıldırım, "16 Nisan'da sizden Amasya'ya yakışır bir sonuç bekliyoruz hazır mısınız?" dedi. Binali Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Siz bizi iyi tanıyorsunuz. Siz bizi 3 Kasım 2002'de Türkiye sevdalısı milletle yola yürüyen kurucu genel başkanımız, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan tanıyorsunuz. ‘Bu anayasayı Recep Tayyip Erdoğan kendisi için yapıyor' diyorlar. Unutmayın anayasa değişikliği Erdoğan için değil, her doğan içindir. Türkiye'nin geleceği için bu değişikliği yapıyoruz. Bizim benlik davamız yok, hepimiz faniyiz. Az yaşa çok yaşa ölüm gelir başa onun için milletimizden saklayacağımız, gizleyeceğimiz hiçbir şey yok. Sizin gündeminizden başka bir gündemimiz de yok. Ne yaparsak millet için yaparız milletin dediğini yaparız. Bu günde ne yapıyorsak sizinle yapıyoruz ve birlikte yapıyoruz."

"28 ŞUBAT KRİZİ GELMEDİ Mİ?"

Başbakan Yıldırım, yaklaşık 20 bin kişinin bulunduğu Yavuz Selim Meydanı'nda yaptığı konuşmada, demokrasi ile yönetilen bütün ülkelerde millettten gücünü alan iki kuvvet olduğunu söyleyerek, "Birincisi yasama, yani nedir meclis. Meclisin seçtiği miletvekillerinden oluşan parlamento, ikincisi ne icra, yani yürütme, yani hükümet. Mevcut sistemde şu anda biz milletvekillerini seçiyoruz, ama hükümeti, hükümetin başında kim olacak onu seçmiyoruz. Peki ne oluyor, biz seçimleri yapıyoruz, milletvekilleri gidiyor yemin ediyorlar, partiler toplanıyor, sonra cumhurbaşkanı birine görev veriyor. O görev verdiği de genellikle en fazla oyu alan partinin genel başkanı. Bazen tersi de oluyor. Çünkü bir şart yok. Eğer yukardaki o partinin genel başkanını, yani cumhurbaşkanı sevmiyorsa, başkasına görev veriyor. Olmadı mı. 1990'lı yıllarda DYP-Refah koalisyon hükümetinde olmadı mı, oldu. Ondan sonra 28 Şubat krizi gelmedi mi? Peki sonra hükümet kuruldu kurulmadı, güven oyu aldı, almadı. Bekle zaman akıp gidiyor ortada sonuç yok. Kurulsa da maalesef en fazla 3-5 ay bilemedin 1.5 yıl. Türkiye'de 1960'dan beri kurulan hükümetlerin ömrü 1.5 yılı geçmiyor" dedi.

BUNLARIN HAYATI HAYIR

Meclisin daha da güçlendiğini söyleyen Başbakan Yıldırım, "Efendim bir başka yalan canı sıkılınca cumhurbaşkanı meclisi fesih edecek. Külliyen yalan. Dedik ya yalanda hiçbir bunların ölçüsü yok. Zannediyorlar ki millet bu işleri incelemiyor, öğrenmiyor, araştırmıyor. Aşağı mahallede yalanı söylüyorlar yukarı mahalleye gelip kendileri de inanıyorlar. Aslanlar gibi savunuyorlar. Bunların hayatı hayır. Bunlardan hayır gelmez. Bunlar hangi işe evet dediler. Bu sistem baba ile oğulu birbirine düşürür, onun için değişmesi lasım. Keyfi bir iş yapmıyoruz. Bunların bir yalanı da cumhurbaşkanı meclisi fesih ediyor böyle bir şey yok. Cumhurbaşkanın meclisi seçime götürme hakkı var aynı şekilde meclisin de seçimi yenileme hakkı var. Yani ikisinde de aynı hak var" dedi.

BU SİSTEM UZLAŞMAYI GETİRİYOR

Yeni sistemin uzlaşmayı getireceğini ve sorunları çözmeyi öngördüğünü kaydeden Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnşallah bundan böyle bu sistemle birlikte Türkiye seçimlerle zaman kaybetmeyecek. Bir de diyorlarki efendim yav bu tek adam olacak. Allah aşkına siz şimdi belediye başkanı seçiyorsunuz değil mi 5 yılda bir. İki tane belediye başkanı mı var Amasya'da. Bir tane var değil mi? Doğru tek. Cumhurbaşkanı bir tane. Yani Kılıçdaroğlu'nun hatırı için bir tane daha mı cumhurbaşkanı seçelim? İstiyorsa gelsin muavini olsun, engel yok. Ona da yer var. Bu sistemde ona da yer var, herkese yer var. Kıskanma ne olur, biraz daha çalış senin de olur. Tek adam seçiyoruz ama iki sandık arasında yetki veriyoruz. Cumhurbaşkanı tek ama daha güçlü olan da millet. Milletten güçlü hiç kimse yok. Sandıkla geliyor, sandıkla gidiyor. Onun ötesi yok. Çünkü Türkiye'de milli irade var. Milli iradenin temsilcisi de millet."

Başbakan Binali Yıldırım, son 15 yıldır işlerin tıkırı tıkır yürüdüğünü Cumhurbaşkanı ile aynı istikametle son derece uyum içinde çalıştıklarını belirterek, "Ama bu mevsimlik bir şeydir sonrası ne olacak. Kişilere göre sistem olmaz. Kendini düşünen bir hükümet, kendini düşünen bir parti değil Ak Parti. Şu anda uyum var ama kurumlar arasında uyum var ama devamında ne olacak. 7 Haziran'ı gördük. 7 Haziran'da nelerle hangi tehlikelerle karşı karşıya olduğumuzu gördük. 7 Haziran'da Ak Partinin oyları düşünce biraz Kandil'de gitti HDP'li milletvekilleri parti yaptılar, kutlama yaptılar. Onun için güçlü Türkiye'ye ihtiyacımız var. Güçlü Türkiye için hazır mısınız? Terörü sonlandırmaya hazır mısınız? Türkiye'nin bölgesinde güçlü, dik bir ülke olması için var mısınız? Allah korusun geçmişte yaşanan Ak Partiden önceki dönemler tekrar bu ülkeye gelirse bütün kazanımlarımız geri gider. O eski günleri hatırlamak bile istemiyoruz. Seçim oluyor aylarca hükümet bile kurulamıyor. Kurulan hükümetler zayıf hükümetler icraat yapamıyor, eserler ortada kalıyor. Sürekli kavga, sürekli çatışma. Her cumhurbaşkanı seçimi 1960'dan beri kriz. Cumhurbaşkanı seçilecek bir takım çevreler sancılanmaya başlıyorlar. ‘Efendim Cumhurbaşkanı milletin seçtiği partiden olmaz. Burası Türkiye Cumhurbaşkanını biz seçeriz' Siz kimsiniz kardeşim. Vatandaş size yetki mi verdi. Onların kim olduğu 27 Mayıs'ta gördük, 12 Martta gördük, 12 Eylül de gördük, 28 Şubat'ta gördük, 27 Nisan cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi gördük. Onların kim olduğunu 15 Temmuz'da gördük. 15 Temmuzda alçaklara bu millet siz dersini verdiniz" dedi.

YILDIRIM'DAN KILIÇDAROĞLU'NA; 'HADİ ORADAN'

15 Temuz'un Türkiye için bir milat olduğunu söyleyen Başbakan Yıldırım, "Türkiye'de artık milletten gücünü almayan hiç kimsenin tarihte yerinin olmadığını siz gösterdiniz. Daha geçen gün diyor ki Kılıçdaroğlu, ‘Efendim diyor gideceksiniz sandığa haysiyetinizle, şerefinizle, onurunuzla hayır diyeceksiniz' Hadi oradan. Yani evet dersek şerefimiz, haysiyetimiz, onurumuz gidecek. Yazıklar olsun. Benim vatandaşım 79 milyon evet de der hayır da der. Onurludur, şereflidir, haysiyetlidir. Ne karar verirse versin başımızın üstünde yeri vardır. Hayır diyenleri onurlu yapacaksın, demeyenleri aşağılayacaksın. Yazıklar olsun. Böyle bir anlayışın Türkiye'ye vereceği bir şey var mı?" diye konuştu.

Mitingin ardından Amasya Valisi Salih Işık'ı ziyaret eden Başbakan Binali Yıldırım, daha sonra helikopter ile kentten ayrılarak Tokat'a gitti.