Gündem Bingöl’de ‘köstebek’ şüphesi

Bingöl’de ‘köstebek’ şüphesi

12.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ürker’in yaralandığı, yardımcısı Atıf Şahin ve Güvenlik Şube Müdür Yardımcısı Hüseyin Hatipoğlu’nun şehit olduğu saldırıda eylemcilerin, bilgi edinip edinmedikleri inceleniyor

Bingöl’de  ‘köstebek’  şüphesi

Kobani’deki olayları protesto gösterilerinin ardından hasarı tespit etmek amacıyla inceleme yapan Bingöl Emniyet Müdürü Atalay Ürker ile iki yardımcısı ve şube müdürlerinden oluşan ekibin silahlı saldırıya uğramasıyla ilgili soruşturmaya yeni boyut kazandı. Saldırıdan sonra yapılan değerlendirmelerde, Ürker ve ekibinin doğrudan hedef olmadığı, örgütün bir süredir ‘sansasyonel eylem’ amacında olması nedeniyle kent merkezine gelen eylem timinin tesadüfen Ürker ve ekibine rast geldiği belirtiliyor.
Genç kırsalında 180 dolayında silahlı örgüt mensubunun bulunduğunu değerlendiren güvenlik birimlerinin, dağ kadrolarına şehir içinden bilgi aktarıldığını tespit ettiği, eylem amacıyla kent merkezine gelen PKK’lı silahlı grubun Ürker ve ekibini hedef aldığı kaydedildi.
Aynı zamanda, Genç’teki çatışmada şüpheli araç içinde bulunan kişilerden ikisinin KCK’nin şehir yapılanması içinde yer aldığının anlaşılmasıyla birlikte, polisin ‘köstebek’ şüphesini araştırmaya başladığı, telefon görüşmelerinin kayıtlarının da incelemeye alındığı öğrenildi.
Saldırıyla ilgili değerlendirme yapan Emniyet Genel Müdürlüğü’nden üst düzey bir yetkili, “Olayın oluş şekli ile biçimi ve eldeki istihbaratlara bakıldığında örgütün zaten Bingöl’de üst düzey birisi için eylem planladığı biliniyordu. Eylemin öncesi ve sonrasında bakıldığında oldukça planlı görülüyor” dedi. Polisin gözaltına aldığı 7 şüphelinin ise sorguları sürüyor.

4 kişi gözaltında
Saldırıyla ilgili aranan Ankara plakalı otomobil, Kayseri’de polis ekiplerince tespit edilip durduruldu. Otomobilde bulunan 2’si kadın 4 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Güvenlik önlemi yetersiz miydi?

Silahlı kişilerin hedefi olan Ürker ve ekibinin denetim sırasında yeterli güvenlik önlemi alıp almadığı tartışılmaya başlandı. Karın boşluğuna aldığı mermiyle yaralanan Ürker’in, önlemler çerçevesinde yaya olarak yaptığı denetimde çelik yelek giymesi halinde yara almadan kurtulacağı ifade edildi. Ayrıca, olay yerinde yapılan tespitlerde, eldeki istihbaratlara karşın yeterli koruma önlemi alınmadığı kaydedilirken, koruma sayısının yetersiz olmasına ve Ürker ile beraberindekilerde uzun namlulu silah bulunmadığına dikkat çekildi. Ürker’in koruması Uğur Atlı’nın, yaklaşan araçtan şüphelenmesine karşın ateş başladığı sırada polis ekibinden saldırganlara yönelik karşı ateş açılamamış olması da Ankara’daki Emniyet Genel Müdürlüğü’nde değerlendirmeye alındı. Zırhlı aracı olmasına karşın bölgeyi uzun süreli yaya olarak dolaşan Ürker’in açık hedef haline
geldiği belirtildi.