Gündem Bipolar bozukluk belirtileri nelerdir?

Bipolar bozukluk belirtileri nelerdir?

30.04.2018 - 14:36 | Son Güncellenme:

Bipolar bozukluk, dünyada 50 kişiden birinde görülen manik depresif olarak da adlandırılan bir psikolojik bir hastalıktır.Peki bipolar bozukluk belirtileri nelerdir? Bipolar tedavisi için neler önerilir? Detaylı bilgiler yazımızda...

Bipolar bozukluk belirtileri nelerdir

Bipolar bozukluk nedir?

Haberin Devamı

Bipolar bozukluğa sahip olan kişiler “manik” olarak tanımlanan aşırı hareketler sergilerler ve ruh halleri aşırı değişkenlik gösterir. Hastalar ruh hallerinde aşırı yükselme yaşadıkları dönemin hemen ardından çöküş yaşadıkları depresyon sürecine sürüklenebilirler. Sebebi kesin olarak belirlenemeyen bipolar bozukluk, beyni ve dolayısıyla da kişinin duygu durumunu etkisi altına almaktadır. Yapılan araştırmalara göre genel olarak bu hastalık kişilere kalıtsal yollarla geçmektedir. Yani hastalığın görüldüğü kişinin en az bir akrabasında da bipolar bozukluk mevcuttur. Fakat günümüzde bu hastalığa sahip kişilerin çocuklarına da hastalığı taşıyacağı kesinliği verilmemektedir. Hastalık Mani, Depresyon ve Karma Dönemler olarak üçe ayrılmaktadır. Mani; duygu durumunun en yüksek olduğu zamanlar olarak tarif edilirken, depresyon; depresif duygu halinin kişiyi çöküş durumuna sürüklemesi olarak tanımlanır. Karma dönemler ise kişide hem mani hem de depresyon halinin gözlendiği zamanlardır.

Haberin Devamı

Bipolar bozukluk belirtileri nelerdir?

Bipolar bozukluk belirtileri genel olarak kendini ergenlik döneminde gösterse de yetişkinlik döneminde de fark edilebilir. Yani kişiler 15-24 yaş arasında bipolar bozukluğa yakalanabilir. Manik durum çocuklarda ve yaşlılarda nadiren gözlenen bir hastalıktır. Mani durumları için oluşan belirtiler; aşırı konuşma, çok mutlu veya çok sinirli olma, alışılmışın dışında enerjik olma gibi durumlardır. Depresyon durumları için oluşan belirtiler; huzursuzluk, hafıza problemleri, herhangi bir konuya odaklanmada güçlük, mutsuzluk, uyku problemleri, iştahın açılması, ağlama, değersiz hissetme gibi durumlardır. Yani aslında manik ruh hali ile depresyon durumundaki ruh hali birbirine tamamen zıt olan durumlardır.

Bipolar bozukluk tedavi edilebilir mi?

Bipolar bozukluk belirtileri gören her kimse hekime başvurmalıdır. Hekimin koyacağı tanıya göre birçok tedavi yöntemi izlenebilir. Bunlar; ilaçlı tedavi, psikoterapi, destek gruplara katılmak ve çevre yardımı olarak sıralanabilir. Bipolar bozukluk uzun vadeli bir süreç olduğundan ilaçlı tedavi bu bozukluk için çok önemli bir adımdır. Hekimin yönlendirmesi doğrultusunda kişi ilaçlarını düzenli olarak kullanmalıdır. Aynı zamanda psikolojik açıdan kişinin desteklenmesi davranış ve ruh hali bozukluğunu engellemedeki en iyi yöntemlerdir.