Bir '' Merhaba'' Çok Şey Değiştirebilir

Her gün en fazla kullandığımız kelimelerden birisidir "merhaba". Bir yere ilk adımımızı attığımızda, birisiyle karşılaştığımızda "merhaba" deriz. Bazen söze başlamak için, bazen kendi varlığımızı hissettirmek için başlangıç kelimemizdir. Aslında bu, otomatikleşmiş bir iletişime başlangıç kalıbıdır. Küçükken ne söyledi büyüklerimiz "merhaba desene kızım, bir selam versene oğlum, çok ayıp önce bir merhaba der insan".

Peki, bu sembolleşmiş "merhaba"nın gerçekte anlamı nedir ve bu anlamı bilerek, hissederek iletişime geçsek acaba nasıl olurdu? Farsçadan gelen merhaba kelimesinin anlamı "senin farkındayım şu an, benden sana zarar gelmez, ben dostum " ve gülümseyen gözler. :) İşte bu manada bir "merhaba" dediğimizde ya da böyle mana dolu bir "merhaba" aldığımızda iletişimimiz nasıl başlardı? Tanıdığınız ya da tanımadığınız birisi olsun, bir düşünün, iki taraf da bu anlamı biliyor ve bunu hissederek söylüyor... Daha yardımsever, daha hoşgörülü, daha sevgi dolu, daha insani bir yaklaşım içinde olmaz mıyız birbirimize karşı? Oysa şimdilerde kullandığımız "merhaba"nın anlamı, "alo" der gibi, kapıyı tıklatıp ben geldim, beni fark et der gibi ya da söze buradan başlanırmış, âdet yerini bulsun der gibi çoğu zaman.

Haberin Devamı

Hindistan'da selamlaşma sembolü olan "nameste" benzer bir içerik taşır. Birisi karşısındaki kişiye "nameste" deyip hafifçe başını eğdiğinde "senin içindeki Tanrının farkındayım ve onu selamlıyorum" diyordur.

Pek çok ülkenin, inancın sembolleşmiş merhabaları, selamları vardır. Ve ülkeye, inanca bağlı insanlar bunları uygularlar ama günümüzde pek çok sembolün anlamı yitirilmiş ya da değiştirilmiştir. Tekrar hatırlamaya ve uygulamaya ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Bugün karşılaştığınız kişilerin gözlerine bakarak içi dolu, anlam yüklü bir MERHABA (senin farkındayım, senin dostunum) diyerek nasıl fark yaratabildiğimizi görmeye ne dersiniz? Ben güzel olur derim :) Ve şimdi kuralları kırıp sizden ayrılırken size merhaba diyeceğim...

Arzu: "Merhaba, senin şu an farkındayım, senin dostunum ve seni seviyorum."

Haberin Devamı

İstersen kalbine odaklanarak bana cevap verebilirsin, emin ol ki seni duyacağım. :)

Sevgi ve sağlıkla ilerleyin...

Arzu Bıyıklıoğlu

NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu

www.arzubiyiklioglu.com

ww