Populer Bilim Bir adam 60 yıldır çözülemeyen matematik sorusunu çözdü!

Bir adam 60 yıldır çözülemeyen matematik sorusunu çözdü!

20.04.2018 - 10:35 | Son Güncellenme:

Amatör matematik sevdalısı bir adam 60 yıldır bilim insanlarını meşgul eden çözülemeyen matematik sorusunu çözdü. Bilim dünyasını şaşırtan bu adam matematiğe olan ilgisiyle boş zamanlarını bu tarz çözülmemiş sorulara vakit harcayarak yaşlanmanın önüne geçileceğini de düşünüyor.

Bir adam 60 yıldır çözülemeyen matematik sorusunu çözdü

Amatör matematik sevdalısı bir adam 60 yıldır kimsenin çözemediği bir matematik sorusunu çözdü. Hugo Hadwiger ve Edward Nelson isimli iki matematikçinin adını taşıyan Hadwiger-Nelson problemi, temel olarak bir düzlemi renklendirmek için gereken minimum renk sayısının kaç olduğu üzerine sorulmuştur. 60 yıldır çözülemeyen bu soru, matematikçileri ve bilim insanlarının uzun süre beyinlerini meşgul ediyordu. Fakat matematik sevdalısı bir adam yıllardır çözülemeyen bu sorunun cevabını buldu. Üstelik kendisi sadece amatör olarak boş zamanlardında matematik soruları çözüyor.

Aşağıda 60 yıldır çözülemeyen Matematik sorusuna gelecek olursak; her biri düz çizgilerle birbirine bağlanmış olan dağınık noktalardan oluşan bir resim düşünün. Bu noktaların her birine bir renk verilirse, en az kaç renge ihtiyacınız olur? Ancak bir şart var: Birbirine bağlı olan iki nokta, asla aynı renge sahip olamaz.

Bir adam 60 yıldır çözülemeyen matematik sorusunu çözdü

İlk olarak problemi 1950’de Princeton Üniversitesi matematikçilerinden Edward Nelson tarafından tasarlanan ve hiçbir zaman kesin bir sonuna ulaşmadı. Ünlü matematikçiler ve bilim adamları cevabı 4,5,6 ya da 7 olabileceğini düşündüler.

Fakat boş matematikle ilgilenen amatör Aubrey de Grey, 60 yıl aradan sonra sorunun cevabını çözdü. Ayrıca kendisi boş zamanlarda insanın yaşlanmamak adına sürekli aktif kalması gerektiğini savunuyor. Bu nedenle beynini aktif tutmak adına sürekli olarak matematik sorularıyla uğraştığını söylüyor. Hatta bunun için oluşturduğu bir grubu bile var.

Aubrey Grey problemin çözümünü “Moser mili” olarak adlandırılan şekille oynayarak buldu. Temel şekil 7 köşeden ve 11 çizgiden oluşuyordu. Kendisinin ulaştığı sonuçta birbirlerine bağlı olan tam 1581 köşeli bir grafik ortaya çıkmıştı ve en az 5 renk gerektiği sonucuna ulaşmıştı. Aubrey de Grey, ulaştığı 1581 köşeki bu sonucu matematik dünyası ile paylaştı ve bilim insanlarından cevabını geliştirmesi için destek beklediğini aktardı.