Gündem Bir bayram böyle geçti

Bir bayram böyle geçti

02.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu yıl işçi ve memur konfederasyonları farklı bir uygulama gerçekleştirerek 1 Mayıs’ı belirledikleri sembol kentlerde kutladı. Türk-İş Çanakkale’de, Hak-İş Sakarya’da, Memur-Sen Kahramanmaraş’taydı

Bir bayram böyle geçti

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü pek çok kentte düzenlenen mitinglerle kutlandı. Adana’daki kutlamalar “Canlı bomba” ihbarı nedeniyle iptal edildi. En sıra dışı görüntü, İzmir’de yaşandı. Kendilerini anarşist olarak tanımlayan kızlı, erkekli yaklaşık 25 kişilik grup, üzerlerini aratmamak için kontrol noktasından sadece külotları kalacak şekilde çıplak geçti.

Haberin Devamı

Bir bayram böyle geçti
ÇANAKKALE: Türk-İş’in kutlamalarında adres Çanakkale’ydi. Kutlamaya Türkiye’nin değişik kentlerinden gelen yaklaşık 10 bin işçi katıldı. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kıdem tazminatıyla ilgili açıklamaları nedeniyle Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’i eleştirip, “İkide bir televizyonlara çıkıp moralimizi bozma, huzurumuzu kaçırma. İşyerlerinde motivasyonumuz düşüyor. Evimizde ailemizde huzurumuz kaçıyor. Sayın Şimşek huzurunu bozarız” dedi. Kutlamalar sona ererken, alandaki işçilere Çanakkale Savaşları’nda Mehmetçiğe dağıtılan kırık buğday çorbası dağıtıldı

SAKARYA: Hak-İş Konfederasyonu’nun bu yıl Sakarya’da kutladığı 1 Mayıs’a 32 ilden gelen yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan ve sendika üyeleri, Yeni Cami önünden etkinliklerin yapılacağı meydana kadar yürüdü. Kent Meydanı’na gelindiğinde halaylar çekildi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı da alanda konser verdi.

Haberin Devamı

KAHRAMANMARAŞ: Memur-Sen tarafından bu yıl “Güçlü Memur, Büyük Türkiye ve Adil bir Dünya için Emeğin Kahramanları Maraş’ta” temasıyla Kahramanmaraş Müftülük Meydanı’nda kutladı. Çeşitli illerden gelen yaklaşık 5 bin sendika üyesinin katıldığı mitingde Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın konuştu. Yalçın, “Yeni Türkiye’nin yol haritasını birlikte yazmalıyız. Türkiye Anayasa Platformunu bu amaçla kurduk. Yeni Anayasayı yazana kadar sahadan ayrılmayacağız. İstikrarımızı bozmaya çalışanlara fırsat vermeyeceğiz” dedi.

Laiklik vurgusu
İZMİR: DİSK ve KESK’e bağlı sendika üyeleri, Konak Meydanı eski Sümerbank binası önünden yürüyüşe geçti. Başta HDP olmak üzere çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin toplanma alanı da Cumhuriyet Meydanı oldu. Türk İş’e bağlı sendikaların üyeleri ise, Alsancak Limanı’ndan alana yürüdü. İşçiler, 1 Mayıs İşçi Marşı ve şarkıları söyleyip, sloganlar attı. Taşınan dövizlerle mesajlar verildi. İzmir’deki 1 Mayıs kutlamalarında laiklik, kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarına özelikle vurgu yapıldı.

Soyunarak geçtiler
İzmir’de kendilerini anarşist olarak tanımlayan yaklaşık 25 kişilik grup ise Birinci Kordon’daki Orduevi önünde oluşturulan arama noktasına geldiklerinde, bir anda geriye dönüp koşmaya başladı. Çevredekiler ne olduğunu anlamaya çalışırken erkekler üzerlerinde sadece iç çamaşırları kalacak şekilde soyundu. Gruptaki kadınlar da belden yukarısındaki giysilerini çıkardılar. Gruptaki erkek ve kadınlar, arama noktasından bu şekilde geçerek alana doğru ilerledi. Grupta bulunanlar, daha önceki eylemlerde polisin katılanların can güvenliklerini sağlayamamasına tepki olarak ve kontrol noktasında arama için bedenlerine dokunulmaması için böyle bir yönteme başvurduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Gündoğdu Meydanı’ndaki kutlamalarında, kortejlerin alana gelişlerinin tamamlanmasından sonra ortak açıklama yapıldı. Ortak açıklamayı ise Doğu ve Güneydoğu illerindeki sokağa çıkma yasaklarını eleştiren açıklamalar yaptıkları için görevlerinden alındıkları belirtilen Türk Tabipler Birliği üyesi Dr. Fatih Sürenkök ile KESK İzmir dönem sözcüsü Bahri Akkan, okudu.

Haberin Devamı

Açıklamada işçi haklarından, kadın cinayetlerine, basın özgürlüğünden hükümet politikalarına kadar birçok konuda eleştiri dile getirildi. Kutlamalar sanatçı İlkay Akkaya’nın verdiği konserle sona erdi. Tertip komitesi tüm terör saldırısı korkularına rağmen alanda yaklaşık 45 bin kişinin toplandığını açıkladı.