Siyaset Bir defaya mahsus 5 yıllık indirim

Bir defaya mahsus 5 yıllık indirim

23.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Bir defaya mahsus 5 yıllık indirim

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, MHP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında yarın TBMM Başkanlığı’na sunacakları ve merakla beklenen af teklifini açıkladı. Yıldız, teklifin amacını “Amaç, FETÖ mensubu hakim ve savcıların adalet mekanizmasında açtığı yaraların onarılmasıdır” diye açıkladı.

Haberin Devamı

Fiziki yetersizlikler

Cezaevindeki fiziki koşulların yetersiz olduğunu, doluluk oranlarının insan haklarına aykırı noktaya ulaştığını belirten Yıldız, “Cezaevinde yatanlar, doluluk ve yetersizlikler sebebiyle nöbetleşe uyumaktadır. 449 cezaevinin kapasitesi 211 bin’dir. Dün itibariyle 194 bin 404 hükümlü 59 bin 131 tutuklu olmak üzere cezaevlerinde toplam 253 bin 535 kişi bulunmaktadır. Fiziki yetersizlikler provokasyonlara açık haldedir” dedi.

Yıldız, “Atatürk’ün Samsun’a çıktığı 19 Mayıs 2018 tarihinden sonra işlenen suçlar kapsam dışı bırakılmıştır. Haksızlık ve mağduriyetlerin kısmen de olsa giderilmesiyle toplumsal barış ve uzlaşmayı sağlamak amacıyla yasalar karşısında aynı işleme bağlı tutulması gözetilerek çekilmesi gereken cezalardan indirim yapılması uygun görülmüştür” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yıldız, 19 Mayıs 2018 tarihi dahil olmak üzere önce işlenen değişik suçlar bakımından çekilmesi gereken toplam ceza sürelerinden şartlı indirim yapılacağını, infazı kalmayan hükümlü ve tutukluların da salıverileceğini kaydetti. Yıldız, 5 yıllık süre indirimine ilişkin “Kanun kapsamındaki suçlardan tutuklu veya hükümlülerin tabi oldukları infaz çekilmesi cezadan 5 yıl indirilir. İndirimden sonra infazı kalmamışsa hükümlü salıverilir” dedi.

‘Bir genel af içermiyor’

Yıldız, aftan yararlanarak cezaevinden çıkanların, tekrar suç işlemeleri halinde, indirim uygulaması iptal edilerek geçmişteki süreleri ve yeni işlediği suç eklenerek tekrar cezaevine gönderileceğini belirtti.

Hazırladıkları teklifin özel ve genel af içermediğini savunan Yıldız, infaz sürelerinde indirim öngördüklerini bu nedenle TBMM’deki oylamalarda nitelikli çoğunluğa ihtiyaç olmayacağını öne sürdü. Teklifte uyuşturucuya ilişkin suçların af kapsamında olduğu görüldü. Teklifin, bir süredir tartışma konusu olan, Alaattin Çakıcı’yı kapsadığı öne sürüldü. Tekliften Enis Berberoğlu’nun ise yararlanamadığı görüldü.

İŞTE İSTİSNALAR

Af teklifindeki istisnalardan bazıları şöyle: 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’daki; “soykırım, insanlığa karşı suçlar, örgüt, kasten adam öldürme, kasten öldürmenin nitelikli halleri, organ veya doku ticareti, işkence, ağırlaştırılmış işkence, eziyet, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, reşit olmayanla cinsel ilişki, cinsel taciz, devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozma, düşman devletine maddi ve mali yardım, anayasaya ihlal, cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı, yasama organına karşı suç, hükümete karşı suç, silahlı örgüt, halkı askerlikten soğutma, askerleri itaatsizliğe teşvik, devletin güvenliğine ilişkin belgeler, siyasal veya askeri casusluk, gizli kalması gereken bilgileri açıklama, uluslararası cususluk.” Yıldız, bu suçların TCK’daki karşılığı olan suçlar; 3713 sayılı Terörle Mücadele kapsamındaki suçlar, 5816 sayılı Atatürk aleyhine işlenen suçlar ve 6831 sayılı Orman kanundaki suçların, af kapsamı teklifi dışında olduğunu açıkladı.