Atasözümüz “Bir dirhem et” demiş ama anlatmak istediği aslında yağ. Evet konumuz yağ ve bakalım kusurları kapatabiliyor mu?

Yağ nedir ve nereden gelir?

Yağ, vücudumuzun enerji depolamak için kullandığı bir lipit yani suda çözünmeyen bir yapıdır. Kullandığımızdan daha fazla enerji aldığımızda, vücudumuz bu fazla enerjiyi yağ biçiminde depolar. Yağ daha sonra vücutta bulunan yağ hücreleri tarafından alınır bu haliyle yağ geldikçe şişirilmiş ufak balonlara benzerler. Yağ hücreleri vücudumuzda dağınık şekillerde bulunurlar. Nerede ne kadar yağ hücresinin olduğu biraz genetik yatkınlığımızla alakalıdır. Buna ek olarak, yaşlandıkça metabolik hızlarımız değişir ve ne kadar, nereye yağ depolandığına dair bir değişiklik yaşanabilir. Tipik olarak, yaşlandıkça yaşam tarzlarımız daha az aktif hale gelir ve eğer yiyecek alımımız değişmezse, fazla kalori alımını yağ olarak depolamaya başlarız.

Haberin Devamı

Yağ Çıkarma ve Vücut Şekillendirmeye Temel Yaklaşım

Şimdi buraya kadar tamam. Yağın ne olduğunu anladık. Şimdi sıra geldi. İstemediğimiz bu yağları bedenimizden nasıl uzaklaştıracağımıza. Fazla yağ ile başa çıkmak için farklı temel yaklaşımlar var: daha az yağ yapmak, yağ hücrelerini yok etmek (öldürmek) ve yağ hücrelerinin yerini değiştirmek

1. Daha az yağ yapmak

Bu diyet ve yaşam tarzı yaklaşımıdır. Buradaki fikir, aldığınız enerji miktarını azaltmak (kalori olarak) ve kullandığınız enerji miktarını arttırmaktır. Bu aslında vücut şekillendirme için başlangıç noktasıdır. Bu konuda yüzlerce diyet programı ve binlerce kitap yazılmıştır. Siz de farkındasınız, diyet ve egzersiz mesajları ile sürekli bombalanıyoruz.

Neyin işe yarayıp neyin işe yaramadığına nasıl karar verilir? Ne yazık ki, bu kolay değil ve irademiz ile sürekli savaşmak zorunda kalmak da aynı şekilde bir azim gerektiriyor. Gerçek şu ki, hemen hemen tüm diyet programları takip edilirse işe yarayacaktır Nihayetinde ihtiyaç duyulan şey sadece bir diyet değil, ne yediğimizi bilerek, yaşadığımızı ve beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmektir. En iyi diyet programları, bu değişikliği yapmak için sadece bir köprüdür.

Haberin Devamı

2. Yağ hücrelerinin çıkarılması yani liposuction

Yağ hücrelerinin çıkarılması liposuction uygulaması ile yapılabilir. Yağ boşluğuna bir kanül yerleştirilir ve yağ emilir. Liposuction ile, yağ hücreleri çıkarıldıktan sonra sonsuza dek gider, bedeni terk ederler. Ek olarak, istenen yağ, belirli bir alandan bir seansta çıkarılabilir. Bu bir ameliyattır ve kısa bir iyileşme süreci vardır ancak tabii bu süreç insandan insana farklılık gösterecektir.

3. Yağ hücrelerinin yerini değiştirmek yani total vücut şekillendirme

Bazen sağlıklı beslenmek ve egzersiz alışkanlıkları yeterli olmayabilir. Genetik olarak programlanmış yağ birikme alanları, diyet ve yaşam tarzı çabalarıyla düzelemeyebilir. Başka şeyler yapmak gerekli olabilir. İkincisi liposuction ile yağı bedenden uzaklaştırmak da yeterli olmayabilir. Neden çünkü, aslında yağlar, bedenlerimize asıl şeklini veren iç giyesilerimizdir diyebiliriz. İnce bir bel, daha çıkık bir popo, daha diri göğüsler, daha güzel ve oval kalça yapısının temelinde hep yağ vardır.

Haberin Devamı

İşte biz burada liposculpture ile aldığımız yağı, bedenin başka alanlarına transfer ederek beden şekillendirme görevini başarmış oluyoruz. Liposculpture bir heykeltıraş gibi bedene şekil vermeye fayda sağlayan, yağı alırken aynı zamanda geri kalan dokuyu sıkılaştıran bir cihaz. Buraya toparlanan yağlar aynı zamanda hava almayan bir depolama kutusuna aktarılır. Cihaza konulur, kök hücreden zengin hale getirilip ihtiyacı olan alana nakledilir. Nerelere aktarılabilir? Kalçalara, memeye, çarpık bacaklara, yüze. Burada asıl önemli olan konu: Yağın şekilli bir biçimde alıp, şekil vererek diğer alana nakledilmesidir. Bunun içinde konusunda uzaman bir estetik cerrah gerekir. Ne dersiniz, bir dirhem yağ, ayıp örtüyor mu?

Bedeninize ve ruhunuza iyi bakın!

Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bülent Cihantimur

www.drb.com.tr