Kültür Sanat Bir gazetecinin sıradışı yaşamı: Atlıkarıncada Bir Tur Daha

Bir gazetecinin sıradışı yaşamı: Atlıkarıncada Bir Tur Daha

03.08.2015 - 11:55 | Son Güncellenme:

Ünlü İtalyan gazeteci Tiziano Terzani kanser olduğunu öğrendikten sonra çıktığı umut yolculuğunda farklı deneyimlerin kapısını aralıyor.

Bir gazetecinin sıradışı yaşamı: Atlıkarıncada Bir Tur Daha

Araladığı kapıdan deneyimlerini satır satır yazıyor ve yazdıklarını/yaşadıklarını “Atlıkarıncada Bir Tur Daha” kitabında bir araya getiriyor. Kitap, Eren Yücesan Cendey çevirisyle bilimsel tıbbın sınırlarına, alternatif tıbba giden yolda da ‘umut tacirlerine’ dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Bir gazetecinin sıradışı yaşamı: Atlıkarıncada Bir Tur Daha

Her şey normal giderken ve iyi bir işiniz varken birden kanser olduğunuzu öğreniyorsunuz.... Dünyayı haber peşinde defalarca turlamış olan ünlü İtalyan gazeteci Tiziano Terzani de kanser olduğunu öğrendiğinde ne yapması gerektiğini uzun uzun düşünüyor.

Bilimsel tıpla, alternatif tıp arasında kalan yazar tüm bu süreçlerini “Atlıkarıncada Bir Tur Daha” kitabında anlatıyor. Pan Yayınlarının seçkileri arasında yer alan kitapta yazarın hastalığı son değil, başlangıç oluyor.

İyi bir hastanede tedavi görüyor ama bilimin bir yerde sınırlı kladığını da görüyor. Bilimsel tıbbı eleştirirken peşine düştüğü “alternatif tıpa” da bakışını umut tacirleri üzerinden sunuyor. Batının penceresinden Doguya, Doğunun penceresinden Batıya bakarak kendini sorguluyor.

Haberin Devamı

Hastalığına çözüm aramak için katıldığı seminerleri, -homeopati, zihnin, piramitlerin şifa gücü, doktorlar, şifacılar, ermişler, ermemişler, umut tacirleri- üzerinden olumlu ve olumsuz yönleriyle gözler önüne seriyor.

Yıllar süren yolculuğuna son verip Hindistan Himalayalarında bir kulübeye çekilerek deva peşindeki devrialemini “Atlıkarıncada Bir Tur Daha” kitabında satır satır yazıyor.

Hindistan Himalayaları'nda, binlerce metre yükseklikte bir dağ kulübesinde, kalabalığa uzak insana yakın durarak yazdığı kitabında New York, Hindistan, Tayland, Filipinler, Hong Kong’a uzanırken, geleneksel tıbbın nabzında ve klasik tıbbın büyütecinde insanı ele alıyor. Terzani de o büyüteçte kendne şifa arıyor. Sonun başlangıcı gibi bir dağ tepesinde direniyor kansere...

Gazetecilikte gerçeklerin peşinde koşarak deneyimlediği hayatı, başkalarının yaşamlarını dokunmak için kat ettiği yolları Terzani bu kez kendi yaşamı için kat ediyor. Kendi gerçeğinin peşine düşerek, derdine derman olmak için ve belki de ilk kez kendini dinleyerek kendine bakarak...

Ve diyor ki;

“Sanki olası dünyalardan bir tek bizimki varmış gibi yaşıyoruz; bu dünya bize daima herhangi bir mutluluk vaat etmektedir. Bu mutluluğa daha fazla eğitimle (Ne eğitim!), daha fazla parayla ve elbette daha fazla bilimle ulaşabiliriz. Eninde sonunda her şey, bir organizasyon ve etkinlik sorunudur. Ne büyük yanılgı! İşte biz, hayalin kanatlarını böyle budadık; yüreğimize tıkacı böyle tıkadık, bütün dünyayı yalnızca duyuların dünyasıyla sınırladık ve böylece öteki yarımızı yadsımış olduk.”

Haberin Devamı

“Hayatta her şeyi yaşadım, şimdi ölüm kaldı, sıra onda” diyen gazeteci Terzani’nin anılarından yola çıkılarak yapılan filmi ve Bruno Ganzin’nin rol adlığı ‘The End is My Beginning’i (Son Değil Başlangıç) ünlü Alman Yönetmen Wim Wenders yönetti...

Tiziano Terzani kimdir?

Terzani, 30 yıl Spiegel Dergisi'nin Asya muhabiri olarak çalışmış, Uzakdoğu'da savaş muhabirliği yapmış, İtalya'da pek çok gazetede yazıları, röportajları yayımlanmış, ayrıca kitapları çok ilgi görmüş ünlü bir İtalyan gazeteci ve yazardır.

1997 yılında kanser olduğunu öğrenir. Kendini kanser eden yaşam tarzını terk eder ve hastalığına şifa aramak üzere bir yolculuğa çıkar. Amerika, Hindistan, Tayland, Hong Kong, Filipinler... Bu aynı zamanda yaşamın ve ölümün anlamını sorguladığı içsel bir yolculuktur. Bu yolculukta öğrendiklerini Himalayalar'da inzivaya çekildiği küçük kulübesinde derin bir sessizliğin içinde kaleme alır.

Haberin Devamı

‘Atlıkarıncada Bir Tur Daha’ alternatif şifa yöntemlerini merak edenler için ve ben kimim sorusunun peşine düşenler için bir başucu kitabı...

KİTAPTAN

“Artık kimsenin ciddi yanıtları yok, çünkü doğru sorular sorulmuyor. Batı'da büyük ekonomik çıkarlara yarayan ve dinin kürsüsüne oturtulmuş bilim bile bir işe yaramıyor. Bilim hayatı klonlamayı beceriyor ama hayatın anlamını dile getirmekten aciz. Tıp, ölümü geciktirebiliyor ama bize ölümden sonra ne olduğunu söyleyemiyor. Gözlerimizin görmesine, zihnimizin düşünmesine izin verenin ne olduğunu biliyor muyuz peki?

Oysa bilime duyduğumuz büyük güven sayesinde her şeye garanti gözüyle bakıyoruz. İnsanlar, bildiklerini sanıyorlar ama bilmiyorlar. Nasılsa pek yakında öğreneceklerine inandıkları için de bilmemekle yetiniyorlar. Elbette bu konuyla bir ilgilenen vardır! Nüfus artıyor; yeryüzünün kaynakları, en başta da su mu azalıyor? Kesinlikle bilim bu soruna bir çözüm bulacaktır! Dünya'nın büyük bir bölümünde milyonlarca insan açlık mı çekiyor? Bazı tohumlarda genetik değişiklik yapalım, bunlar mucizeyi ürünler versinler ve belki. Yeni kanser türleri yaratsınlar.”

Haberin Devamı

Kitabın adı: Atlıkarıncada Bir Tur Daha Orjinal isim: Un Altro Giro Di Giostra

Türü: (Edebiyat - Anlatı) / Yayınevi: Pan Yayınları

Syf: 701

Fiyatı: 30 TL