Bir Gün Alzheimer Olursam...

21 Eylül Dünya Alzheimer günü. Her sene yaptığım gibi bu sene de Alzheimer hastalığına farkındalığı artırmak için neler yapabileceğimi düşündüm. Çok kıymet verdiğim bir hasta yakınım, sanki düşündüklerimi hissetmiş gibi bir mesaj gönderdi bana. ''Hocam ben bugün hastanede babamla birlikte çok sıkıntı yaşadım. Tek istediğim babama rapor çıkarmaktı. Ailece perişan olduk. Madem Dünya Alzheimer Günü yaklaştı, bir şeyler başlatalım ve farkındalığı artıralım''. Babası ile birlikte olan fotoğrafının (Yazıda kullandığım görsel) altına da bir şeyler karalamış; Elli yaşında iken, 75 yaşında bir oğlunuz olsun ister misiniz? Bir düşünün, bir gün uyandığınızda tüm hafızanız gitmiş ve geri gelmeyecek... Çok şey değil aslında istediğimiz, basit bir kart... Hastanede ya da benzeri kurumlarda sıra beklemeyelim yeter. Daha fazla FARKINDALIK, daha fazla DUYARLILIK...''

Haberin Devamı

O halde insanların bizi anlamaları için önce empati yapmaları gerektiği düşüncesinden yola çıktık. #birgünalzheimerolursam etiketi ile paylaşımlar yaparsak, herkes bir gün Alzheimer hastalığının onları bulma ihtimali olduğunu bilerek, gelecekte neler hissedeceklerini şimdiden düşünmelerini hedefledik. Çok kıymetli bazı gazeteci dostlarımızın da desteği ile Twitter üzerinden birçok kişiye ulaştık. Herkes bir gün Alzheimer olursa neler hissedebileceği hakkında yorumlar yaptı, şimdiden bazı temennilerde bulundu. Empatinin gücü, direkt anlatımın çok ötesindedir. Sizler de bize destek olmak istiyorsanız sosyal medya üzerinde #birgünalzheimerolursam etiketi ile paylaşımlar yapabilirsiniz.

Bir gün Alzheimer olma ihtimalim ve tüm hastalar için geçen sene yazdığım bir yazıyı tekrar paylaşmak istiyorum.

'' Bugün güne bir hayal ile başladım. Bilirim ki gerçeklerin bir adım öncesi hep hayaldir. Size biraz hayalimden bahsedeyim. Duymuş olanlarınız vardır. Bazı hastaneler "Bebek Dostu Hastane" ünvanı alırlar. Bu özendirici bir ünvandır. Doğum hizmeti veren hastanelerden; gebeliklerinden itibaren anne adaylarını anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra annelerin bebeklerini emzirmesini sağlayan, güncel bilgilerle eğitilmiş sağlık personeli ile annelere bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olan hastaneler "Bebek Dostu Hastane" ünvanını alırlar.

Haberin Devamı

Bir hastane düşünün...

Alzheimer hastanız ile içeri girdiğinizde sizi güler yüzlü bir personel karşılayacak. Hastanız "Bu kim? Benden ne istiyor?" diye agresif tavırlar sergilediğinde "Sadece sizin rahatınız için buradayım, benden istediğiniz bir şey olursa buralardayım." diyebilecek.

Bir hastane düşünün...

Randevunuz önceden ayarlanmış olacak ve hastanız sıra beklemeyecek. Biraz beklemek durumunda ise onlara özel dizayn edilmiş mekanlarda oyalanabilecek. Aynı çocuk polikliniğinin önünde çocuklara özel yapılmış alanlar gibi düşünün. Ama tabi ki Alzheimer hastaları için yapılacak olan daha farklı özellikler taşıyacak.

Bir hastane düşünün...

Tüm personel hastanızın gösterebileceği "tuhaf" tavırlara karşı eğitimli olacak. Davranışları hiçbir şekilde hastanızı rahatsız etmeyecek, aksine rahatlatacak.

Haberin Devamı

Bir hastane düşünün...

Hastanızın tüm işlemleri mümkün olan en kısa sürede tamamlanmaya çalışılacak. Çok zorda kalmadıkça yatışı yapılmayacak.

Bir hastane düşünün...

Kontrol gerektiğinde, hasta yorulmadan, hasta yakını gelip durumu bildirecek ya da evde kontrol sağlanabilecek.

Bir hastane düşünün ...

Fotoğraftaki Alzheimer hastası anneannemizin saçını kızımın taradığı zaman beliren tebessümünü orada da koruyabilecek.

Bir hastane düşünün ...

"Alzheimer Dostu Hastane" ünvanı taşıyacak. Hem teşvik edici ve özendirici olmaz mıydı? Belki sesimizi duyan olur, ne dersiniz? Kafamda çok daha fazlası var aslında...''

E-mail: drsevdasarikaya@gmail.com

Facebook: Anılar Silinirken Sosyal Medya Platformu/Yrd. Doç. Dr. Sevda Sarıkaya

Twitter: @drsevdasarikaya

Instagram: dr_sevda_sarikaya