Bir İnsana Verilebilecek En Değerli Hediye

EMPATİ: Kişinin kendisini başka bir bilincin yerine koyarak söz konusu bilincin duygularını, isteklerini ve düşüncelerini, denemeksizin anlayabilmesi becerisi – duygudaşlık. (TDK)

Bir kelime, bir tanım bu kadar ısıtabilirdi, duygudaşlık; denince senin zihninde ne canlanıyor bilmiyorum ama bana iyi hissettiriyor ve ben bu hayatın herkes tarafından en iyi şekilde yaşanması gerektiğine inanıyorum. Herkesin kendisine ve çevresine vermesi gereken bir hediye bir söz olmalı.

Empati vakti zamanında popülerleşmiş bir kavram yani yediden yetmişe kime sorarsan sor bir tanım alabilirsin. Senin de aklında o ‘kendini başkasının yerine koyma’ tanımı olduğunu biliyorum Jbu tanım, psikoloji literatüründeki tanımlar, Türk Dili Kurumu’nun kelime anlamı hepsini düşündüğümüzde en önemli detay ise empatinin ilişki kurabilmenin temeli olması.

Haberin Devamı

Empati bir seçimdir. Yaşama bakış açısıdır. İlişkilere, insanlara, durumlara, olaylara yaklaşım stilidir. Empati, birlikte hissetmek demektir. Brene Brown diyor ki: ‘Empatik bir cümle ‘en azından’ ile başlamamalı’ ve çok haklı. Bir probleminizi, zor bir anınızı, karmaşanızı paylaştığınızda karşı taraftan öncelikle sadece anlaşılmak istersiniz. Tavsiyeler, ‘ben demiştim’, Cem Yılmaz’dan hatırlayın ‘kaynımda da var’ yaklaşımı kabul edelim ki iyi hissettirmez. Önce sadece dinlenmek ister insan. Özellikle ergenler ve genç yetişkinler… Geçen gün bir danışanım ‘Sizden bir ricam var sanırım temel ihtiyacım sadece beni dinleyecek biri olması’ dedi ve sanırım bu son zamanlarda hepimizin temel ihtiyacı.

İyi bir haber aldığınızda, bir hedefinize ulaştığınızda, o son 2 kiloyu verdiğinizde, sporun hayatınızda sonunda gerçek bir davranışa dönüştüğünden emin olduğunuzda, çocuğunuz artık tırnak yeme davranışını söndürdüyse, sevildiğinizi duyduğunda ve hissettiğinizde bunu genelde paylaşmak isteriz. İşte durumu güzelleştiren şey de bu; bağlantı. Seninle, senin kadar sevinebilecek, üzülebilecek, paylaşabilecek duygudaş insanlarla bir arada olmak iyi hissettiren değil mi? Ne demiş Mevlana ‘Aynı dili konuşanlar değil aynı duyguları paylaşanlar anlaşırlar’

Haberin Devamı

Yalnız hissettiğin bir anını hatırla. Neye ihtiyacın vardı?

Bir sese mi, ses ol. Bir dosta mı, dost ol. Bir aynaya mı, ayna ol. Bir anneye mi, anne ol. Bir babaya mı, baba ol. Bir kardeşe mi, kardeş ol. Bir abi ablaya mi, abi ol, abla ol. Bir ele mi, el ol. Bir kalbe mi, kalp ol. Bir yuvaya mı, yuva ol. Bir hediye mi, hediye ol.

Sevgiyle..

Psk. Dan. Gizem KOLÇAK

www.gizemkolcak.com

@pskdangizemkolcak

pskdangizemkolcak@gmail.com