Diğer Bir İstanbul masalı

Bir İstanbul masalı

16.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Boğaziçi Köprüsü'nden start alan ve Sultanahmet Meydanı'nda sona eren maratonda 60 elit atlet boy gösterdi.

Bir İstanbul masalı

Vodafone 37. İstanbul Maratonu bu yıl da nefesleri kesti. Erkeklerde Kenyalı sporcular kürsüyü oluştururken, Elias Kemboi Chelimo zirveye çıktı. Kadınlarda ise Etiyopyalı atletler yıldızlaşırken, Amane Gobena birinci, Türk asıllı Meryem Erdoğan ise üçüncü oldu.

Haberin Devamı

Vodafone 37. İstanbul Maratonu her yıl olduğu gibi bu kez de büyük bir mücadeleye sahne olurken, kadınlarda Etiyopyalı Amane Gobena zirveye çıkmayı başardı (2.31.54). Erkeklerde ise ilk sırayı Kenyalı atlet Elias Kemboi Chelimo aldı (2.11.13). Maratonda 60 elit atlet yarıştı.

Boğaziçi Köprüsü gişelerinin yaklaşık 300 metre gerisinden başlayan ve Sultanahmet Meydanı’nda sona eren maratonda erkeklerde ikinci ve üçüncü sıra yine Kenyalı atletlerin oldu. Zorlu yarışı Evans Kiplagat 2. bitirirken, Silah Limo ise kürsüyü tamamladı. Bekir Karayel de 6. olmayı başardı.

50 bin dolar ödül

Kadınlarda geçen yıl da mutlu sona ulaşan Etiyopyalı Gobena, üst üste ikinci kez ilk sırayı elde etti. Yarışta, Etiyopyalı Zerfie Limeneh Tadese ikinci olurken, Etiyopya asıllı Türk sporcu Meryem Erdoğan ise üçüncü oldu.

Haberin Devamı

Organizasyonda 42 kilometre 195 metrelik maratonda 216 bin dolar para ödülü dağıtıldı. Erkekler ve kadınlarda birincilere 50, ikincilere 25, üçüncülere 15, dördüncülere 10, beşincilere de 8 bin dolar verildi. Ayrıca, Türk sporcular tasnifinde erkekler ve kadınlarda birinciler 20, ikinciler 10, üçüncüler de 5 bin dolarla ödüllendirildi. Maratonun yanında 15 ve 10 kilometre yarışları da yapıldı.

Halkın köprü keyfi

Katılımcı sayısının 110 bin kişi ile sınırlı tutulduğu Halk Yürüyüşü’ne her yıl olduğu gibi büyük ilgi vardı. Yürüyüşçüler, Boğaziçi Köprüsü’nü geçmenin keyfini çıkardı.

Halkın her yıl iple çektiği yürüyüşe büyük ilgi vardı. Katılımcı sayısının 110 bin ile sınırlı tutulduğu organizasyonun startını Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş verdi.

Anadolu yakasında Altunizade Köprüsü’nün altından başlayan yürüyüşte katılımcılar 8 kilometrelik parkuru bitirerek Avrupa yakasında Dolmabahçe’ye geldi.

Yarış başlamadan önce kısa bir konuşma yapan Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, “Gösterdiğiniz katılım için hepinize teşekkür ediyoruz. İstanbul Maratonu’nun dünyada farklı bir yeri var. Burada hem kadına şiddete hem de tüm dünyada insanlığa karşı yapılan teröre tepki gösteriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da maratonu bu yıl “Kadına şiddete dur de” sloganıyla düzenlediklerini hatırlatarak, “Paris’te yaşanan terör olaylarını da buradan lanetliyoruz, kınıyoruz. İnsan hayatı kutsaldır. İstanbul’dan tüm dünyaya bunu haykırıyoruz. İstanbul, asırlardır farklı kültür ve inançlara mensup insanlara ev sahipliği yapıyor. Hepimiz kardeşiz. Bugünlerde dünyanın da buna ihtiyacı var” değerlendirmesinde bulundu.

Bağışa devam

Vodafone 37. İstanbul Maratonu öncesinde başlayan bağış kampanyasının ikinci ayağı da yarışlar sırasında gerçekleştirildi. İlk ayağında Maraton Spor Fuarı’nda oluşturulan platformda ziyaretçiler kullanmadıkları ayakkabıları bağışlarken, start noktalarında oluşturulan alanlarda bu uygulama devam etti.

Hareket zamanı

Nestle Pure Life 2014 yılından beri su sponsorluğunu üstlendiği Vodafone İstanbul Maratonu’na bu yıl da destek verdi. 37. İstanbul Maratonu’na su sponsoru olarak herkesi hareket etmeye davet eden Nestle Pure Life adına koşan sporcuların topladığı bağış ise Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’ne (TOFD) bağışlandı.

Haberin Devamı

Kadına şiddete hayır!

Yürüyüş organizasyonuna Kadın ve Demokrasi Derneği de katılırken, Mersin’de öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın ablası Beste Aslan, “Herkese eşit şanslar verilmeli” dedi.

Maraton bu yıl ‘Kadına Şiddete Dur De’ temasıyla gerçekleştirilirken, Mersin’de öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın annesi Songül ve ablası Beste Aslan, Halk Yürüyüşü’ne Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) heyetiyle katıldı.

Abla Beste Aslan kadına şiddetin son bulmasını istediklerini belirterek, “Kadınların baskı altında kalmasını, ikinci insan muamelesi görmek istemiyoruz. Herkese eşit şanslar verilsin” dedi. Yeryüzü Doktorları Derneği Kurumsal İletişim Müdürü İlknur Çelikel de Türkiye’nin 50 üniversitesindeki üyeleriyle maratona katıldıklarını söyledi. Çelikel, gerek Türkiye’de gerekse dünyanın birçok bölgesinde yaşanan sıkıntıları duyurmak için yürüdüklerini vurgulayarak şöyle konuştu: “Biz gençler bu yürüyüşü ‘Yeryüzünün diğer yüzleri’ diyerek bu insanlara dikkati çekmeye adadık. İnsanlar arasında ırk, din, dil ayırımı yapmadan görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz. İyilik için koşuyoruz.”

Haberin Devamı

Türkiye Beyazay Derneği üyeleri ise engelli insanlara yönelik önyargılara dikkati çekmek amacıyla “Aşmak İçin Hareket” sloganıyla maratona katılırken, Fransa’dan gelen UNIONS isimli sivil toplum kuruluşu da ülkelerinde yaşanan terör olaylarını protesto etti ve Fransızca pankart açtı.

Yenilikler renk kattı

Son yıllarda organizasyona dahil olan uygulamalarla daha farklı bir kimliğe bürünen Vodafone Avrasya Maratonu, bu sene de katılımcılara farklı uygulamalar sundu. Bu yıl zenginleştirilmiş içeriğiyle tamamen yenilenen VMaraton mobil uygulaması, maraton web sitesi ve resmi Facebook etkinlik sayfasının yanı sıra Vodafone’lulara ilk kez ücretsiz WiFi erişimi ve çipli koşucuların maraton esnasında çekilen fotoğraflarına erişimini sağladı.

Evlenme teklifi

Boğaziçi Köprüsü geçisi sırasında ilginç bir olay yaşandı. Adem Kırtıl, köprü girişinde Havva Şekerci’ye evlenme teklifinde bulundu. Olay karşısında büyük sevinç yaşayan Şekerci, teklifi kabul etti. Çift, daha sonra yürüyüşe devam etti.

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman da Vodafone 37. İstanbul Maratonu’nda yer aldı. Orman, Boğaziçi Köprüsü’nü genç sporcularla birlikte koşarak geçti. Siyah-beyazlı kulübün başkanı organizasyonun sonunda da objektiflere poz verdi.