Gündem Bir okuma performansı olan Türkland izleyicilerini bekliyor

Bir okuma performansı olan Türkland izleyicilerini bekliyor

15.12.2017 - 11:34 | Son Güncellenme:

Almanya'da doğup büyüyen Dilşad Budak Sarıoğlu'nun otobiyografik hikayesinden uyarlanan Türkland 17 Aralık 2017’de Entropi Sahne‘de yeniden sahnelenecek.

Bir okuma performansı olan Türkland izleyicilerini bekliyor

Almanya'da doğup büyüyen Dilşad Budak Sarıoğlu'nun otobiyografik hikayesinden uyarlanan metin, çok kültürlü kimlik karmaşasının ortasında kendini bulma çabası veren bir kadının Almanya’da göçmen ve Türkiye’de geriye göç eden olarak yaşadıklarıyla baş etme sürecini; her iki kültürün de içinde barındırdığı klişelere ve kendine has tuhaflıklarına odaklanarak yazarın düğün günü üzerinden ele alıyor. Performansta Dilşad Budak Sarıoğlu'na Ilgıt Uçum eşlik ediyor.

Haberin Devamı

Genç yazar kendi düğün gününde bir yandan hayatının doruk noktalarını hatırlarken, diğer yanda da varoluşu, özellikle de “aralarda” varolması ile ilgili karmaşık sorular içinde buluyor kendisini. Bu hikaye bir kadının köklerinden koparılmış bir çocukluk ve ardından zor geçen bir gençlik döneminden sonra yetişkin olma süreci içerisinde kendi kimliğini bulma çabasını anlatıyor. Bunları anlatırken en baskın nokta ise kendisini nereye ait hissettiğini anlamaya çalışması. Ana karakter hem komik hem de ara sıra derinlere dalan bir üslup kullanarak “kimlik” ve “vatan” kavramlarıyla yüzleşiyor. Bu yüzleşme sırasında geleneksel bakış açılarını ve bu kavramların anlamını sorguluyor. “İşçi çocuğu”, “mülteci çocuğu”, “yabancı kökenli Alman”, “Alman Türkü” derken her geçen yılda kimliğinin sürekli başka kavramlarla tanımlanmasını duygusal bir kaosun içinden izliyor.

Haberin Devamı

Dilşad Budak Sarıoğlu ve Ilgıt Uçum tarafından hem Türkçe hem de Almanca dillerinde sergilenen bu performans daha önce büyük ilgiyle izlendi. 17 Aralık 2017’de online kültür-sanat dergisi MAVİBLAU işbirliğiyle Entropi Sahne‘de sahnelenecek olan performans hem Türkiye’nin çeşitli yerlerinde hem de önümüzdeki yılda Almanya’da izleyicileri ile buluşacak.