Bir Salkım Üzümden Gelen Melodiler

  1. Vitaceae familyasından olup Latince ismi VİTİS’dir.
  2.  Ülkemizin hemen her yerinde rahatlıkla yetiştirilebilinir.
  3.  Anavatanı Anadoluyu içine alan Kafkasyayı kapsayan bölgedir.
  4.  Diğer meyvalara göre çeşidi çoktur. Yaklaşık onbin türü olduğu bilinmektedir.
  5. Ülkemizde daha çok razaki,çavuş,müşküle,misket,Bektaşi,yapıncak gibi çeşitleri bolca tüketilmektedir.
  6. Üzümler asmada yetiştirilir.
  7. Üzümler çekirdekli ve çekirdeksiz olarak piyasada bulunur.
  8. Üzümün; bakımı, üretimi zahmetli ve yorucudur ama bir o kadar da tatdıyla,yaprağıyla,meyvasıyla bereketli bir meyvadır.
  9. Üzümler okadar faydalı ve bereketli bir meyvadır ki;ticari anlamda çok tercih edilmektedir.Kurutmalık üzümler,yemeklik üzümler,şıralık üzümler,şaraplık üzümler olmak üzere ticari anlamda kategorilere ayrılmaktadır.
  10. Üzüm sadece ticari anlamda değil hem kozmetik,hem ilaç sektörlerinde de fazlaca tercih edilmektedir.
  11. Üzüm bitkisinin meyvası değerli olmasının yanında yaprağı da önemlidir. Özellikle dolma yemeği yapımlarında üzüm yaprağı daha çok tercih edilmektedir.
  12. Üzüm sıcağı seven bir bitkidir. Sıcaklık konusunda tolerans gösterebilir.Kış ayları ve sonbahar aylarında min.10 dereceye kadar sıcaklıklarda bile gelişme gösterebilmektedir.
  13. Toprak derinliği fazla olan yerlerde hızlı gelişme gösterir. Çünkü bitkinin kökleri derine gitmektedir.
  14. Yetiştirme toprağı bakımında çok isteği yoktur. Hemen her toprakta yetiştirilebilinir.
  15.  Ama yumuşak ,su tutma kapasitesi yüksek  ve bol gübreli topraklarda daha iyi gelişme yapmaktadır.
  16.  Yazları kurak ve az yağışlı yerlerde iyi geliştiği gözlenmektedir.
  17. Yoğun rüzgarlı ortamları sevmeyen bu bitkinin; özellikle ilkbahar sonu ve yaz aylarında rüzgara maruz kalan yerlerinde mantari hastalıkların görünme oranı yüksektir.
  18. Üzüm bitkisinde gübreleme çok önemlidir. Çünkü doğru gübre kullanımı ürün kalitesini artırır ve hastalıklara karşı güçlü olmasını sağlar.Toprak tahlili yapıldıktan sonra bitkinin ihtiyacına gübre çeşidi kullanılmalıdır.
  19. Bitkide sulama kontrollü yapılmalıdır.Meyvaya durduğu zaman bitkinin su ihtiyacı fazla olmaktadır.Özellikle yaz aylarında gelişme gösteren bitkinin kökleri yeterli su bulamadığında meyvaları pörsümeye başlar,yaprakları solar ve rengi değişir.
  20. Her insan üzümü sevdiği gibi diğer canlılarda üzümü çok sever bu yüzden bitkinin hastalığa kapılması yüksektir.Hastalıklar en çok yaz mevsiminde görülmektedir.
  21.  Üzüm bitkisinde en çok görülen mantari hastalıklar şöyledir:Bağ küllemesi,Mildiyö,Bağlarda ölü kol hastalığı,Kurşuni küf,Bağ kanseri.
  22.  En çok görülen bitki zararlıları ise şöyledir:Maymuncuk,Bağ salkım güvesi,Unlu bit,Bağ uyuzu,Bağ filokserası
  23. Üzümde en sık görülen besin noksanlığı belirtileri ise bunlardır: Çinko noksanlığı,Potasyum noksanlığı,Azot noksanlığı,Bor noksanlığı,Demir noksanlığı,Magnezyum,fosfor noksanlığıdır.
  24. Bitki ye gelebilecek hastalıkları ve zararlıları önlemek için yapılacak ilaçlama sadece bir döneme ait olmamalı yılın dört mevsiminde ilaçlama uygulanmalıdır.
  25.  Asmalarda budama konusuda çok önemlidir. Asma’lar kışın budanmamalıdır.Kış sonu bahar başlangıcı kurumuş,zarar görmüş kısımlar bitkiden uzaklaştırılarak budama yapılmalıdır.Yaz mevsiminde ise temizlik budaması yapılmalıdır.Bitkinin yapraklarını toplamak bile bitkiyi rahatlatır,budama etkisi verir.
  26.  Asmalara iyi bakılırsa çabuk gelişme gösterir ve bulunduğu ortamı hızlıca sarar.
  27. Üzüm sağlığımıza o kadar çok faydası vardır ki…sofralarımızdan eksik edilmemesi gerekir.İster kuru ister yaş olsun mutlaka tüketilmelidir.
  28. Üzümün sağlığımıza faydalarının bir kısmı şöyledir;kan yapar,sindirimi kolaylaştırır,cildi güzelleştirir,Migrene iyi gelir,bağırsakları çalıştırır,kolesterolü düzenler,göz sağlığını korur,böbreklerin çalışmasını olumlu yönde etkiler.

 

 

Şimdi üzüm zamanı…..Tadıyla,görüntüsüyle,kokusuyla evlerinize bereket sağlık getirmesi dileğimle….

 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ/////PEYZAJ MİMARI