Teknoloji 'Bir sonraki Steve Jobs' olarak anılan Elizabeth Holmes, muazzam dolandırıcılık ile suçlandı

'Bir sonraki Steve Jobs' olarak anılan Elizabeth Holmes, muazzam dolandırıcılık ile suçlandı

15.03.2018 - 16:39 | Son Güncellenme:

Stanford Üniversitesi'nden ayrılan Elizabeth Holmes, bir zamanlar "bir sonraki Steve Jobs" olarak gösterildi. Theranos CEO'su Holmes şimdilerde Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından "muazzam dolandırıcılık" suçlamalarıyla karşı karşıya.

Bir sonraki Steve Jobs olarak anılan Elizabeth Holmes, muazzam dolandırıcılık ile suçlandı

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Bir sonraki Steve Jobs olarak gösterilen Theranos CEO'su Elizabeth Holmes, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından "muazzam dolandırıcılık" ile suçlandı.

Bir kan testi şirketi olan Theranos, sadece bir parmaktan alınan ufak kanı kullanarak çok çeşitli laboratuvar testleri yapılabileceğini iddia etti. Şirket, 2003 yılında bir zamanlar Silikon Vadisi'nde Stanford'dan ayrılan 19 yaşındaki Holmes tarafından kuruldu. Yatırımcılar Theranos'a para döktüler. Şirket bir zamanlar 9 milyar dolar değerindeydi.

Theranos, şirketin eski başkanı Ramesh Balwani ve Holmes'e karşı, şirketin teknolojisiyle ilgili abartılmış veya yanlış beyanlarda bulunmak sebebiyle "yıllarca süren bir sahtekarlık" iddiasıyla bir dizi suçlamada bulunulduğu bildirildi. Ne kadar şık olursa olsun, siyah boğazlı kazaklar bunu kapatamıyor.

Haberin Devamı

Bir sonraki Steve Jobs olarak anılan Elizabeth Holmes, muazzam dolandırıcılık ile suçlandı

Şikayetler, Theranos, Holmes ve Balwani'nin Theranos'un ürünlerinin ABD Savunma Bakanlığı tarafından Afganistan'daki savaş meydanında ve helikopterlerde görevlendirildiğin, şirketin 2014'te 100 milyon dolardan daha fazla gelir elde edeceğini iddia etti. Aslında, Theranos'un teknolojisi ABD Savunma Bakanlığı tarafından hiçbir zaman dağıtılmadı ve 2014'teki faaliyetlerden 100 bin dolardan fazla gelir elde edildiği söylendi.

Holmes gözden düşerken The Wall Street Journal'dan muhabir John Carreyrou'nun haberiyle 2015'te tekrardan geri geldi. Carreyrou, şirketin kan test etme teknolojisinin yeteneklerini büyük olasılıkla abarttığını bildirdi. Eyalet ve federal yetkililer, şirketin kan testi çalışmasının doğruluğu konusunda soruşturma başlattı.

2016'dca ABD'deki kan test laboratuarlarını denetleyen Medicare ve Medicaid Hizmetleri Merkezleri, Holmes'ün bir laboratuvarında çalışmaları yasakladı. Theranos'un kan testi lisansını ise iptal etti. 2016'nın sonlarında Theranos, klinik laboratuvarlarını ve sağlık merkezlerini kapatmaya başladı. Tam zamanlı çalışanlarının yüzde 40'ından fazlasını da işten çıkardı.

Önemli olarak, Holmes, SEC'in (ABD Güvenlik ve Değişim Komisyonu) şikayetindeki iddiaları kabul etmedi ve reddetti. Ancak yine de 500 bin dolar ceza ödemeyi kabul etti.

Haberin Devamı

Sonraki Steve Jobs, dünyayı değiştirmek için biraz daha beklemek zorunda kalacak gibi görünüyor.