Gündem Bir yanda açlıktan ölenler diğer yanda obeziteden

Bir yanda açlıktan ölenler diğer yanda obeziteden

16.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

‘Çocukluk Çağı Obezitesinin Önlenmesi’ sempozyumunun açılışında konuşan Emine Erdoğan, “Ne yazık ki yılda 1 milyon insanın açlıktan öldüğü bir dünyada insanlık obezite ile mücadele ediyor. Obeziteden ölenlerin sayısı açlıktan ölenlerin sayısının neredeyse 3 katı” dedi...

Bir yanda açlıktan ölenler diğer yanda obeziteden

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Salık Bilimleri Üniversitesi’nin birlikte düzenlediği ‘Çocukluk Çağı Obezitesinin Önlenmesi, Çok Paydaşlı Sağlık Sorumluluğu Sempozyumu’nun açılış oturumuna Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile birlikte Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl ve Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu katıldı.

Haberin Devamı

‘Beden ve zihin bütünlüğü’

Burada konuşan Emine Erdoğan, beden ve zihin eğitimini en güzel şekilde tamamlamış nesillere ihtiyaç olduğunun altını çizerek, “Bizim için asıl olan beden ve zihin bütünlüğünü birlikte inşa edilmesidir. Bir boyut ihmal edildiğinde gelişim eksik kalır. Uzmanlar obezitenin en önemli nedenleri arasında sağlıksız beslenmenin yanında hareket yetersizliği olduğunu söylüyorlar” dedi.

‘Anne sütü riski azaltıyor’

Anne sütünün önemine değinen Erdoğan şöyle devam etti:

“Yaratıcının bir mucize olarak insanlığa verdiği anne sütü obezite dahil olmak üzere birçok hastalığın panzehiridir. Uzmanlar anne sütünün obeziteye yakalanma riskini azalttığını söylemektedir. Çocukları 6 ay boyunca sadece anne sütüyle besleyip 2 yıl süresince emzirerek sağlıklı bir geleceğin temeli atılmalıdır. Dünya Sağlık Örgütü’nün okullarda yaptığı Çocukluk Çağı Obezite Araştırması çocukların sadece anne sütü alma süresinin ortalama 4 buçuk ay olduğunu göstermektedir. Bu sürenin daha da uzatılması hepimizin ortak hedefi olmalıdır. Devlet bu çerçevede doğum yapan kamu görevlisi kadınlarımıza ilk 6 ay 3 saat, ikinci 6 ay 2 saatlik anne süt izni imkanı vermiştir. Bu tür sosyal politikalar aile bilinci ile birleştiğinde daha sağlıklı nesillere kavuşacağız.”

Haberin Devamı

Erdoğan, uzmanların obezitenin en önemli nedenleri arasında sağlıksız beslenmenin yanında hareket yetersizliği olduğunu söylediklerini hatırlatarak, hızlı şehirleşme sonucunda ne yazık ki çocukların rahat edebilecekleri geniş alanlardan mahrum olduklarını ifade etti.

‘Meseleyi masaya yatıralım’

Sağlıklı kantin uygulamasının sıkı bir denetim gerektirdiğinin altını çizen Erdoğan, “Keza, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, yiyeceklerde tuzu azaltma, etiketleme gibi çalışmalar yapıyorlar. Aynı şekilde Sağlık Bakanlığı’nca yürütülen ‘Daha Sağlıklı bir Türkiye için 1 milyon Bisiklet Kampanyası’ sağlıklı yaşam kültürünü teşvik çerçevesinde, Cumhurbaşkanlığı tarafından himaye ediliyor. Bu kampanya tam da çocukları ve gençleri hedef alıyor. Bisikletin bir hobi aracı olarak görmekten vazgeçip, ulaşım aracı olarak kullanmak üzere yaygınlaştırma hedefiyle çalışmalar yapılıyor” dedi.

Haberin Devamı

Konuşmasının sonunda, tüm dünyayı ilgilendiren bir gerçeği hatırlatmak istediğini dile getiren Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Ne yazık ki, yılda 10 milyon insanın açlıktan öldüğü bir dünyada, insanlık obezite ile mücadele ediyor. Obeziteye bağlı hastalıklardan ölenlerin sayısı, açlıktan ölenlerin neredeyse üç katı. Obezitenin bir de böyle bir yanı var. Gıda kaynaklarının adaletsiz dağıtımından kaynaklanan bu ahlaki meseleyi de masaya yatırmalıyız. Adil bir paylaşım yaptığımız sürece, dünyada herkese yetecek besin olduğu inancındayım.”

Bir yanda açlıktan ölenler diğer yanda obeziteden

Demircan: Sağlıklı gelecek sağlıklı bireylerle mümkün

Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Çocukluk Çağı Obezitesinin Önlenmesi” konulu ‘Çok Paydaşlı Sağlık Sorumluluğu Sempozyumu’nda Sağlık Bakanı Ahmet Demircan da bir konuşma yaptı. Sağlıklı geleceğin ancak sağlıklı bireylerle mümkün olabileceğine vurgu yapan Bakan Demircan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Çocuk çağı obezitesi ile ilgili geçtiğimiz günlerde bir araştırma çalışmamız olmuştu. Gerçekten o sonuçlar bize tehlikenin ne kadar büyük olduğunu ve büyümekte olduğunu gösterdi. Sonuçlar bize şunu gösterdi; 2013 yılında (obezite oranı) 8.3 iken maalesef 9.9’a yükselmiş bulunmakta. Bu da hızın ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda fazla kilo oranı ise 2013’te yüzde 14.2 iken 2016’da bu rakam 14.6’ya çıkmış bulunuyor. Çocuklarımızın yüzde 74’ü kilo olarak normal gözükmekte, buna karşı yüzde 1.5 de kilosu düşük çocuğumuz var. Konu çocuk olunca geleceğimiz mevzubahis oluyor elbette. Çocuklar bizim geleceğimiz.”

‘Mesele basit değil’

İnsan sağlığını etkileyen faktörleri sıralayan Demircan, genetik, çevre, beslenme, yaşam tarzı ve hareket-hareketsizlik konularının sağlıkta önemli belirleyici rol oynadığını söyledi.

Demircan, “Kötü beslenme, özellikle fast food, aynı zamanda sanayi ürünü besinlerin bizi ve çocuklarımızı tehdit etmekte olduğunu görmek zorundayız” dedi. Obezite ve sağlıksız beslenmeye karşı kurumların ortak hareket etmesi gerektiğine dikkati çeken Demircan, “Mesele basit bir mesele değil. Etkili tedbirler alırsak, mücadelemizi tavizsiz olarak sürdürürsek inşallah gelecekte çocuklarımızı bu tehlikeden kurtarmış oluruz” diye konuştu.