Kültür Sanat Bir Yazarın Günlüğü

Bir Yazarın Günlüğü

29.08.2014 - 11:43 | Son Güncellenme:

Everest Yayınları’ndan çıkan Bir Yazarın Günlüğü modern edebiyatın en büyük yazarlarından Virgina Woolf’un 1918’den 1941’e, ölümünden birkaç hafta öncesine kadar tuttuğu günlüklerden oluşuyor.

Bir Yazarın Günlüğü

Everest Yayınları’ndan çıkan Bir Yazarın Günlüğü modern edebiyatın en büyük yazarlarından Virgina Woolf’un 1918’den 1941’e, ölümünden birkaç hafta öncesine kadar tuttuğu günlüklerden oluşuyor. Yazarın ölümünden sonra kocası Leonard Woolf’un özenle derleyip yayına hazırladığı günlükler, Deniz Feneri, Mrs. Dalloway, Orlando, Dalgalar gibi modern edebiyatın yapıtaşı olmuş romanlara, İnsanın Kendi Odası ya da Sıradan Okur gibi kurgu dışı ve eleştiri kitaplarına imza atmış Virgina Woolf’un en samimi haliyle yansıttığı içdünyasını gözler önüne seriyor.

Haberin Devamı

Her biri türün sınırlarını genişleten ya da yeni yollar açan romanlarının yanı sıra, bir aydın ve kadın hakları savunucusu olarak da çağa damga vuran yazarlardan biri olan Virgina Woolf, Bir Yazarın Günlüğü’nde sanatına vurgun ve alabildiğine duyarlı bir sanatçı olarak okurların karşısına çıkıyor. Bir Yazarın Günlüğü, Woolf’un eleştiriler ve okur tepkileri karşısında yaşadığı sevinç ve isyan duygularına; klasik ve çağdaş önemli eserler hakkındaki görüşlerine; güncel olaylara, önemli aydın, düşünür ve sanatçılar hakkındaki düşüncelerine kimi zaman birer portre değerindeki betimlemelerle yer veriyor. Ancak bundan öte, Jacob’un Odası, Mrs Dalloway, Deniz Feneri, Dalgalar, Orlando ve Yıllar gibi, bugün modern edebiyatın temel taşı kabul edilen eserlerinin yaratım sürecine ışık tutuyor.

Haberin Devamı

Bir Yazarın Günlüğü, çığır açan romanları gibi kişiliği ve düşünceleriyle de yaşadığı döneme damga vurmuş, çağın sorunlarına ve çevresine duyarlı bir sanatçının içdünyasının kapılarını açan benzersiz bir kitap. Edebiyat tarihine yön vermiş duyarlı bir sanatçının sanatıyla arasındaki yoğun diyaloga birinci elden tanıklık etmesiyle edebiyat severler için kusursuz bir kılavuz.

Bir Yazarın Günlüğü’nü, yazarın geç dönem romanlarından Yıllar’ı çevirisiyle 2007 Dünya Kitap Çeviri Ödülü’nü alan Oya Dalgıç çevirdi.

Virginia Woolf

Yirminci yüzyıl edebiyatının en önemli yazar ve eleştirmenlerinden biri olan Virgina Woolf (1881-1941) Londra’da dünyaya geldi ve eğitimini döneminin tanınmış yazarlarından babası Leslie Stephen’dan aldı. Daha sonra, John Maynard Keynes, E. M. Foster, Roger Fry gibi birçok ünlü edebiyatçı ve düşünürün yer aldığı özgürlükçü Bloomsbury grubuna üye oldu ve zamanla grubun önde gelenlerinden biri haline geldi. 1912’de Leonard Woolf’la evlendi ve 1917 yılında kocasıyla birlikte Hogarth Press adlı yayınevini kurdu. Başta Mrs. Dalloway, To The Light House (Deniz Feneri), Waves (Dalgalar), Orlando, Years (Yıllar) olmak üzere birçok önemli roman, ayrıca A Room With One’s Own (İnsanın Kendi Odası) gibi deneme kitapları, edebiyat eleştirileri kaleme alan Virginia Woolf, Between the Acts (Perde Arası) adlı romanını bitirdikten kısa bir süre sonra, ruhsal bunalım sonucu yaşamına son verdi.

Haberin Devamı

Oya Dalgıç

Southampton Üniversitesi’nde dil eğitimi gördü ve sonrasında Boğaziçi Üniversitesi’nde dilbilim alanında lisansüstü çalışmalar yaptı. Darüşşafaka ve Çarşamba liselerinde İngilizce öğretmenliği, İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Okulu’nda İngilizce okutmanlığı yaptı. Başta Virgina Woolf olmak üzere Ford Maddox Ford, John Dos Passos, Pauline Melville, Peter Ackroyd gibi yazarlardan çeviriler yaptı. Oya dalgıç, 2004 yılında Virgina Woolf'un The Years (Yıllar, İletişim Yayınları) çevirisi ile Dünya Kitap Çeviri Ödülü’nü kazanmıştır.