Birbirinden Lezzetli 8 Diyet Salata Tarifi

Pek çok birey diyet yaparken öğünlerinde sadece salata-çorba veya salata-yoğurt tüketmekte. Ancak salata ana yemeğin olmadığı bir öğünde yetersiz kalmakta ve enerji besin öğesi dengelerini sağlayamamaktadır. Bu sebeple sizlerle öğün yerine geçebilecek, besin öğesi yönünden zengin birkaç salata tarifi paylaşmak istedim.

BAKLAGİLLİ SALATA

Benim favori salatalarımdan birisidir. Özellikle baklagilleri haşlayıp minik porsiyonlar halinde buzluğa atarsanız işiniz oldukça pratikleşir.

İlk olarak baklagilleri oda sıcaklığında suyla en az 8 saat ıslatıyoruz. (Bu suya gaz yapıcı bileşikler geçecek ancak vitaminler geçmeyecektir, bu suyu döküyoruz.) Az suyla suyu çekene kadar baklagilimizi haşlıyoruz. Baklagil miktarı kişiye göre ayarlanmalıdır salatamızda ½ - 1 su bardağı arasında haşlanmış baklagil kullanabiliriz.

Haberin Devamı

Diğer yandan 4-6 kaşık bulgur veya kara buğday veya kinoa haşlıyoruz.

Bol yeşillik, dilediğimiz salata malzemesi, 1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı şekersiz doğal nar ekşisi, haşlanmış baklagil ve tahılımız, ½ limonun suyu ve veya sirke ekliyoruz. Yanında bir büyük bardak ayran veya 1 kase yoğurtla tüketiyoruz.

YOĞURTLU LAHANA SALATASI

Lahanayı ince ince doğruyoruz. 6 kaşık yoğurdu çırpıp lahana ve ½ havuç rendesiyle karıştırıyoruz. İçine 2 yemek kaşığı mısır, kereviz sapı veya maydanoz, sumak, pul biber ve nane ekliyoruz. Yanında 1 kase çorbayla tüketiyoruz.

ÇİĞ SEBZE SALATASI

Ön yargılı davranmayın ve bu salatayı mutlaka deneyin diyerek anlatmaya başlıyorum. 1ince pırasa parçasını ince ince doğruyoruz(taze soğan gibi), 1 avuç brokoliyi küçük parçalara ayırıyoruz, yarım kabağı minik minik küpler halinde doğruyoruz, birkaç dal kuzukulağı ve roka ekliyoruz, marul yapraklarını büyük parçalar şeklinde doğruyoruz, uzun ince şeritler halinde pancar doğruyoruz. Hepsini karıştırıyoruz. 1 avuç kadar esmer ekmek kıtırı ekliyoruz. ½ limon, 1 çay kaşığı zerdeçal, 2 çay kaşığı fesleğen (tazesi daha güzel olur), 1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı ile sos yapıp salataya döküyoruz. Yanında 1 büyük bardak ayranla birlikte tüketiyoruz.

Haberin Devamı

LORLU ISPANAK SALATASI

200-250 gram ıspanağı güzelce yıkayıp doğruyoruz. 6-7 çeri domates, ¼ demet roka, 1 adet kırmızı biber, 4 kaşık nar tanesi, 6 kaşık lor peyniri, 1 çay kaşığı çörek otu, 1 tatlı kaşığı keten tohumu, biraz limon veya sirke ve zeytinyağı ekliyoruz. Yanında 1 kase çorba ile tüketiyoruz.

YOĞURTLU CEVİZLİ KEREVİZ SALATASI

5 adet çiğ cevizi iri kalmasına dikkat ederek parçalıyoruz (eziyoruz), kerevizi temizleyip rendeliyoruz. 5 kaşık çırpılmış yoğurdun içine, ¼ demet dereotunu, ½ kırmızı biberi, cevizi, kerevizi, 1 çay kaşığı zerdeçalı, 1 tatlı kaşığı keten tohumunu ekleyip karıştırıyoruz. Üzerine nane serpiyoruz. Yanında 1 kase çorba veya 3 esmer galeta tüketiyoruz.

YOĞURTLU TAVUK SALATASI

4-6 kaşık kinoayı ve 100 gram tavuk göğsünü ayrı ayrı haşlıyoruz. Haşlanmış tavuk göğsünü ince ince didiyoruz. 5 kaşık yoğurdu çırpıp içine, ince şeritler halinde doğranmış 1 adet kırmızı biber, 1 adet küp küp doğranmış salatalık, ¼ demet dereotu, didilmiş tavuk ve haşlanmış kinoayı ekliyoruz. Üzerini maydanoz ile süslüyoruz. Bu zengin salata tek başına bir öğün olabileceği için yanında herhangi bir besin tüketmemize gerek yok.

Haberin Devamı

ESMER MAKARNA SALATASI

50 gram esmer makarnayı suyunu çekene kadar(az su kullanarak) haşlıyoruz. 100-150 gram mantarı temizleyip az su ile pişiriyoruz. Suyunu çekince az yağ ekleyip bir miktar soteliyoruz. 2 adet salatalık, 2 adet kırmızı biber, 2 adet yeşil biber, yarım havuç rendesi, 3 kaşık mısır, ¼ demet maydanoz, ¼ demet dereotu, 2 adet domates ile makarna ve mantarı karıştırıyoruz. Yanında 1 kase yoğurtla birlikte tüketiyoruz

MEYVELİ KOYU YEŞİL SALATA

100 gram semizotu, 100 gram ıspanak, ¼ bağ kuzukulağı, ¼ bağ roka, ¼ bağ maydanoz, ¼ bağ dereotu, 2 adet kırmızı biber, 4 adet sivri biber yıkayıp doğruyoruz. 2 adet haşlanmış ve minik minik doğranmış yumurta beyazı, çeyrek greyfurt veya 4 kaşık nar tanesi, ½ avokado veya 1 adet kivi ile diğer malzemeleri karıştırıyoruz. 1 tatlı kaşığı keten tohumu ve 1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı ekliyoruz. Afiyetle yiyoruz.