Dünya Birileri Başkan’ın ekibini izliyor

Birileri Başkan’ın ekibini izliyor

24.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump’ın yemin ederek göreve başlamasının üzerinden henüz bir hafta bile geçmezken, ekibinde yer alan Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Flynn’in Rusya ile bağlantıları nedeniyle bir süredir Amerikan istihbarat birimlerince soruşturulduğu açıklandı.

Birileri Başkan’ın ekibini izliyor

ABD eski başkanı Barack Obama’nın 35 Rus diplomatı sınırdışı etme kararı aldığı gün, Flynn’in, Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak ile defalarca telefonda görüştüğü ortaya çıkmıştı. Flyyn’in Rus büyükelçi ile Obama’nın ülke üzerinde uyguladığı yaptırımlar üzerine konuştuğu iddia edilirken, o dönemde henüz başkanlık görevini almayan Trump’ın kampanya ekibi iddiaları reddetmişti.

Sıcak tokalaşma

Öte yandan Beyaz Saray’ın Mavi Odası’nda dün düzenlenen bir etkinlikte, 8 Kasım seçimlerinden hemen önce Demokrat Parti’nin adayı Hillary Clinton’un e-posta soruşturmasının yeniden başlatılmasına yönelik açıklamasıyla, seçim sonuçlarını önemli oranda etkilemekle suçlanan FBI Direktörü James Comey ve Trump arasındaki yakınlık gözden kaçmadı. Trump, sıcak bir şekilde tokalaştığı Comey için “O benden daha ünlü” ifadesini kullandı. Bu arada Trump’ın Meksika, ABD ve Kanada arasındaki Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’nın (NAFTA) yeniden müzakere edilmesini öngören bir kararname imzalamasının beklendiği belirtildi.

TPP’den ayrıldı

Trump, anayasanın kendisine verdiği başkanlık yetkisini kullanarak, 2015’te Obama tarafından imzalanan ABD’nin Trans-Pasifik Ortaklığı’ndan (TPP) çıkmasını onaylayan kararı imzaladı. Trump, başkanlık seçimi kampanyasındaki konuşmalarında TPP’nin ABD için ‘potansiyel felaket’ olduğunu savunmuştu. Dünya ekonomisinin yüzde 40’ini kapsayan TPP’de Japonya, Malezya, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, Meksika, Brunei, Vietnam, Şili, Singapur bulunuyor.

Haberin Devamı

‘Bu mektubu saklayacağım!’

ABD Başkanı Donald Trump, selefi Barack Obama’nın bugüne kadar süren geleneği yerine getirip, Oval Ofis’teki masaya bıraktığı mektubu gösterdi.

Birileri Başkan’ın ekibini izliyor


Beyaz Saray personelinin yemin töreninde konuşan Trump, “Oval Ofis’e gittiğimde Başkan Obama’nın bu güzel mektubunu gördüm. Çok hoş bir hareketti. Mektubu saklayacağız ve içinde yazılanları basınla bile paylaşmayacağız” dedi.

Trump’a ‘Haksız kazanç’ iddiası

Donald Trump, dev emlak şirketi ve başkanlık görevi arasında yeteri kadar ayrım yapmadığı suçlamasıyla dava edildi. “Washington’daki Etik ve Sorumluluk İçin Yurttaşlar” isimli sivil toplum örgütü, Trump’a yeni başladığı başkanlık görevinde şirketi üzerinden haksız kazanç sağladığı suçlamasıyla dava açtı. Trump’ın resmi resepsiyonların yanı sıra resmi ziyaretçileri ağırlama konusunda da kendi otellerini tercih ettiği, yurtdışındaki ticari bağlantılarla usulsüz bir şekilde kazanç sağladığı yönünde ithamlarda bulunan örgüt direktörü Noah Bookbinger, “Bu noktaya kadar gelmek istemedik” dedi.

Bookbinger, “Umudumuz, Trump’ın anayasayı ihlal etmekten kaçınmak için adımlar atmasıydı. Trump, Çin, Hindistan, Endonezya ve Çin gibi ülkelerde ticaret yapıyor. Şirketinin bu ülkelerdeki hükümetlerden bir çıkar elde etmesi anayasayı ihlal ediyor” iddiasında bulundu.