Gündem Birlik 10 gündür aynı noktadaydı

Birlik 10 gündür aynı noktadaydı

11.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Peskov’un “Koordinatları TSK verdi” sözlerine karşı TSK’dan yapılan açıklamada terörist unsurların değil, dost unsurların koordinatlarının verildiği vurgulandı... Türk birliklerinin 10 gündür aynı noktada olduğu hatırlatılan TSK açıklamasında, olaydan bir gün önce de söz konusu Türk birliğinin yerinin tekar verildiği belirtildi...

Birlik 10 gündür aynı noktadaydı

Genelkurmay Başkanlığı; Rusya Federasyonu Sözcüsü Dimitri Peskov’un “Uçaklarımız, Türk partnerlerimizin verdiği koordinatlara göre hareket etti, orada Türk askerlerinin bulunmaması gerekiyordu” sözlerine jet yanıt verdi. Genelkurmay; Rus savaş uçağı tarafından vurulan Türk birliğinin bulunduğu yerin koordinatlarının Rus askeri yetkililere olaydan bir gün önce tekraren verilmiş olduğunu açıkladı. Türkiye’nin son 10 gündür sürekli TSK ve ÖSO birliklerinin bulunduğu noktaların koordinatlarını mutabakat gereği Rusya’ya verdiği öğrenildi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, dün yaptığı açıklamada, Rus uçağının 3 Türk askerini şehit etmesiyle ilgili olarak, “Nedenine gelince, çok açık. Vaziyet ortada: Maalesef bizim (Rus) ordusu, hava saldırıları düzenlerken, Türk ortaklarının sağladığı koordinatlara güveniyordu. Türk askerleri verilen koordinatlarda, o yerde olmamalıydı” dedi.
Peskov’un bu sözleri, TSK’nın terör unsurlarının koordinatlarını verdiği ancak verdiği koordinatlarda askerlerin de çıktığı algısına yol açtı. Ancak TSK, dün yaptığı sert açıklamayla bu bilginin doğru olmadığını bildirdi. Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Rusya Federasyonu Sözcüsü Dimitri Peskov’un 10 Şubat 2017 tarihinde ‘Rus Silahlı Kuvvetleri tarafından vurulan hedeflerin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından verilen koordinatlar olduğu, bu noktada Türk askerinin olmaması gerektiği’ şeklinde bir açıklaması basında yer almıştır. Bu ifadelerin kamuoyunda yanlış bir algıya sebep olabileceği düşünülerek aşağıdaki bilgilerin paylaşılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
12 Ocak mutabakatı
Suriye’de icra edilen harekât kapsamında birliklerin birbirlerine zarar vermesinin önlenmesi maksadıyla; iki ülke arasında 12 Ocak 2017 tarihinde imzalanan ve yaklaşık olarak bir aydır yürürlükte olan mutabakat doğrultusunda Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından harekâta ilişkin bilgiler Rus muhataplarla düzenli ve karşılıklı olarak paylaşılmaktadır. 09 Şubat 2017 tarihinde uçakla vurulan unsurlarımız takriben 10 günden beri aynı noktada bulunmaktadır. Son olarak 8 Şubat 2017 tarihinde Rusya Federasyonu birliklerinin kontrolünde bulunan bölgeden, dost unsurların bulunduğu noktaya bir roket atılması üzerine, unsurlarımızın bulunduğu noktanın koordinatları son olarak aynı gün akşam saat 23.11’de Humeymim’de bulunan Harekât Merkezindeki sorumlu personele tekrar iletilmiştir. Aynı saatlerde Ankara’daki Rus Silahlı Kuvvetleri Ataşesi, Genelkurmay Başkanlığı karargâhına davet edilerek unsurların bulunduğu noktaların daha önce de verilen koordinatları bir kez daha elden kendisine verilmiştir.”
Dost unsur koordinatı
Kaynaklardan alınan bilgilere göre; Peskov’un “Bizim (Rus) ordusu, hava saldırıları düzenlerken, Türk ortaklarının sağladığı koordinatlara güveniyordu” sözleri Rusya ve Türkiye arasındaki mutabakatla da çelişiyor. Türkiye ile Rusya arasındaki mutabakata göre, iki ülke askeri birimleri sadece dost unsurların koordinatlarını karşılıklı veriyor. Terörist unsurların koordinatları ise paylaşılmıyor. Bu çerçevede Rusya’ya Fırat Kalkanı harekatı bölgesinde dost unsurların yani Türk birlikleri ile ÖSO unsurlarının bulunduğu yerlerin koordinatları verildi.
Elden teslim edildi
10 gündür aynı yerde bulunan birliğin koordinatları sürekli olarak tekrar edildi. Buna rağmen Rus kuvvetlerinin TSK’nın bulunduğu bölgelere 8 Şubat’ta roket atması üzerine koordinatlar aynı akşam yeniden teyit edildi, bununla yetinilmeyerek, Ankara’daki Rus Silahlı Kuvvetleri Ataşesi’ne de elden teslim edildi.
23 DAEŞ’li öldürüldü
Fırat Kalkanı Harekâtı’nda, dün 171. gün geride kaldı. Önceki gün ve dün muhalif unsurlardan oluşan Özel Görev Kuvvet Grupları tarafından karadan ve havadan sağlanan yoğun ateş desteği ile planlı harekâtın icrasına devam edildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki topçu ve diğer ateş destek vasıtaları ile 154 DAEŞ hedefine atış yapıldı, DAEŞ mensubu 23 terörist etkisiz hale getirildi.l ANKARA Milliyet