Gündem ‘Birlik Beraberlik’ adı altında vurgun

‘Birlik Beraberlik’ adı altında vurgun

30.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

‘Birlik Beraberlik’ adı altında vurgun

Piramit satış yöntemiyle dolandırıcılık yaptığı tespit edilen şirketlere bir yenisi eklendi. Şirket merkezi İstanbul Şişli’de bulunan Birlik Beraberlik Tarım ve Hayvancılık Şirketi’nin sahipleri gözaltına alındı...

Haberin Devamı

Çiftlik Bank dolandırıcılığıyla gündeme gelen ve “ponti sistemi” olarak adlandırılan sistem üzerine kurulup, yüksek kazanç vaadiyle dolandırıcılık yaparak binlerce insanı mağdur ettikleri belirlenen şirketlere yönelik bakanlık ve polis soruşturmaları devam ediyor. Gümrük ve Sanayi Bakanlığı başta olmak üzere birçok bakanlık tarafından 65 tanesi takibe alınan ve tespit edilen 19 tanesinin faaliyetleri durdurulan “Titan” ve “saadet zinciri” benzeri şirketlere yönelik soruşturmalarda önceki gün Şişli’de bir şirketin merkezine polis baskını yapıldı.

Merkezi Şişli’de

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında, Çiftlik Bank, Süt Bank ve Anadolu Farm gibi piramit satış sistemiyle faaliyet gösterdiği belirlenen ‘Birlik Beraberlik Tarım ve Hayvancılık İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne operasyon düzenlendi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele ekipleri, dolandırıcılık yaptığı iddiasıyla Şişli Mecidiyeköy Mahallesi, Şehit Er Cihan Namlı Caddesi, Meriçoğlu Apartmanı’nda şirket merkezi bulunan “Birlik Beraberlik Tarım ve Hayvancılık İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi”nin sahibi Serkan Erden’i gözaltına aldı. Şirketin Konya’da bulunan sözde tesislerine yapılan baskında da Erden’in babası Enser Erden gözaltına alındı. Şişli ve Konya’daki tesislerde yapılan aramalarda polis ekipleri, şirketin hesap hareketleri ile üye ve müşterilerinin kayıt listelerinin bulunduğu bilgisayar ve dijtal malzemelere el koydu.

Haberin Devamı

Markete TOMA’lı önlem

Polis, Serkan Erden’in üç ay önce devraldığı markette yaptığı aramalarda şirketle ilgili bazı dijital verilere el koydu. Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, şirketin hiyerarşik yapısı ve mali profilini incelemeye aldı. Marketin çevresinde TOMA beklerken çevik kuvvet ekipleri ile sivil polisler market ve çevresinde nöbet tuttu.

‘Ben de mağdurum’

Şirket sahibi Serkan Erden, sosyal medya ve internet üzerinden yaptığı video kayıt sistemli reklamlarda, şirketi kurma nedenini kendisininde piramit sistemi faaliyet gösteren şirketlerin mağduru olup, çocuğunun ilaç parasını alamayacak seviyeye düşmesi olarak açıklamıştı. Çiftlik Bank, Süt Bank gibi şirketlerden farklı bir sistemde çalıştıklarını öne süren Erden, “Bundan 1 sene önce ben de paramı kaptırdım. O gün bir karar aldım. Öyle bir sistem kuracağım ki paradan ziyade ailenin olacağı bir sistem” diye konuşmuştu. Erden, sosyal medya hesabından 21 Mart’ta “Kamuoyuna duyurulur” başlığıyla yaptığı paylaşımda da şöyle demişti:

Haberin Devamı

“Birlik Beraberlik Tarım Hayvancılık Anonim Şirketi’nin ve şahsımın ponzi ve saadet zincirleriyle hiçbir alakası yoktur. Şirketimiz Gümrük Bakanlığı tarafından incelendiğinden dolayı yatırımcı kabul edilmemektedir. 1 milyon TL’sine el koyuldu ve sanal oyun haberi tamamen asılsızdır itibar etmeyiniz.”

Üç şirkete kayyum atandı

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Çiftlik Bank soruşturması kapsamında üç firmaya üçer kişilik kayyum atandığını duyurdu. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcı İsmail Uçar’ın imzasıyla yayınlanan yazılı açıklama şöyle denildi:

Haberin Devamı

“Kamuoyunda Çiftlik Bank olarak bilinen sistemin kurucuları hakkında, ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’, ‘suç örgütüne üye olma’, ‘bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle dolandırıcılık’ ve ‘suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama’ suçlarından Cumhuriyet Başsavcılığımızca başlatılan soruşturma kapsamında; İstanbul Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin 29.03.2018 tarihli kararıyla Çanakkale Dora Gıda İçecek İnşaat Petrol Tarım ve Hayvancılık Turizm Ticaret Limited şirketine, Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık Limited şirketine, Fame Game Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Anonim şirketine 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 133/1 maddesi uyarınca üç kişiden oluşan bir heyet kayyum olarak atanmıştır.”

Konya’da 2017’de kurulan ve 1 yıl içerisinde piramit sistemiyle 2 milyon lira para toplamayı başaran şirket, merkezini İstanbul’a taşımış, 27 Mart Salı günü ise bakanlık soruşturması nedeniyle faaliyetlerine son vermişti.