Bitki Saksısı Nasıl Olmalıdır?

Bitki yetiştirilen her evde veya ofiste hemen hemen aynı sorun vardır. Bitkimin saksısı nasıl olmalı? veya Yeni aldığım bitkimi hangi saksıya değiştirmeliyim? gibi soruları zaman zaman sormuşuzdur. Saksı; ev ve ofis gibi yerlerde çok önemlidir. Çünkü saksılar; bitkinin yaşamını sürdürdüğü alanlardır. Bu alanları daha iyi tanımak için; saksı seçiminde nelere dikkat etmemiz gerektiğini hep beraber öğrenelim.

Her bitkinin saksısı ayrıdır. İç mekan bitkilerin yaşam alanları bitkinin yapısına büyüme oranına göre saksı isteği farklılaşır. Orkide bitkileri şeffaf saksı isterken, ev menekşeleri yayvan ve fazla derin olmayan, Benjamin bitkileri de derin saksı tipi istemektedir. Bu saksı ayrımı iyi yapılırsa bitkinin gelişimi de o kadar iyi olur.

Haberin Devamı

Kaliteli saksı bitkiniz için idealdir. Çabuk kırılan veya deforme olmuş saksılar bitkinin toprağının hava almasına ve köklerinin zarar görmesine neden olur. Örneğin sardunya bitkisi güneşli ortamları sever. Kalitesi düşük ve uzun süre güneşte kalmaya dayanmayan saksı tipi kullandığınızda bitkinin kökleri zarar görmeye başlar ve bitkinin gelişimi aksar.

Saksı delikli olmalıdır. Hangi bitki olursa olsun mutlaka saksı delikli olmalıdır. Saksısında delik olmayan bitkilerin toprağında biriken su zamanla köklerin çürümesine neden olur.

Saksı dekoratif görünmelidir. Saksı bulunduğu mekanın rengine, dokusuna ve görüntüsüne uygun olmalıdır. Bitkinin estetik görüntüsünü saksının dekoratifliği gösterir. Bu nedenle saksılar bulunduğu mekanı yansıtmalı ve uyumlu olmalıdır.

Saksı kullanılacağı yere göre seçilmelidir. Ev bitkilerinizi nerelere konumlandırdıysanız oraya uygun olmalıdır. Bitkileriniz masa üstünde mi? Kapı girişinde mi? Koltuk arasında mı? Köşede mi? Askılıkta mı?..... Örneğin; Askılıkta olanlara yayvan saksı tipleri uygunken, Koltuk aralarına yüksek boylu saksı tipi seçilmelidir.

Saksı temiz ve steril olmalıdır. Hangi tip saksı kullanırsanız kullanın mutlaka temiz olmalıdır. Özellikle başka bir bitkiden çıkardığınız saksının iç temizliği yapılmalıdır. Temizliği yapılmamış, kullanılmış saksının içerinde parazit, böcek yumurtaları ve böcek larvaları olabilir.

Haberin Devamı

Saksı kullanılacağı amaca göre seçilmelidir. Ev-Ofis içerisinde kullanacağınız bitkilerin kullanımı belli bir amaca hitap etmelidir.Örneğin köşe kapatıcı bitki grubu kullanacaksanız saksıları aynı şekilde, uyumlu seçmelisiniz. Ya da aynı şekilde seçeceğiniz saksının değişik boyutlarda olanından tercih ederseniz hem köşenizi kapatırsınız hem de bulunduğu yere hareketlilik kazandırırısınız.

Saksıların tabakları olmalıdır. Saksılarınız mutlaka tabaklı seçin. Özellikle delikli olan saksılardan çıkan suların zemine zarar vermemesi için gereklidir.

Saksılar ekonomik olmalıdır. Günümüzde saksılar o kadar çeşitlidir ki haliyle saksı fiyatları da bir o kadar çeşitlenmiştir. Her bütçeye göre olan saksılar kullanılacağa yere göre alınmalıdır. Ev için daha uygun fiyatlı olan saksılar ev dekor görüntünüzü dominant etki bırakmaz.

Saksılar bulunduğu ortamı değiştirmelidir.İster cam ister toprak saksılarınız olsun, onları süsleyerek, boyayarak, yapıştırmalarla ev içerisinde hareketlilik ve estetik görünüm kazandırmış olursunuz.

Haberin Devamı

İster ev ister ofis olsun bitkinin girdiği her ortam GÜZELLEŞİR !!

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////PEYZAJ MİMARI

https://www.instagram.com/tasozdemirozlem/