Populer Bilim Biyologlar su altında sadece ahtapotlara özel şehir keşfetti

Biyologlar su altında sadece ahtapotlara özel şehir keşfetti

11.06.2018 - 13:15 | Son Güncellenme:

Bilim adamları geçtiğimiz yılın sonunda küçük bir ahtapot şehri keşfetti. Octlantis adlı şehir, derinlerde yaşayan ahtapot türlerinin izole ve yalnız yaratıklar olmadığını öne süren bir keşif.

Biyologlar su altında sadece ahtapotlara özel şehir keşfetti

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Bilim adamları, geçen yılın sonlarına doğru Octlantis adlı bir ahtapot şehri keşfetti. Octlantis, kum ve kabuk yığınlarından yapılmış desenlere sahip ve deniz biyologlarına göre, 15 kadar cephalopod'a ev sahipliği yapıyor. Araştırmacılar suyun altında 10 saatlik video görüntüleri kaydettiler.

Uluslararası araştırmacılar, birlikte yaşadıkları, iletişim kurdukları, istenmeyen ahtapotları kovalayıp, sürüden koparabildikleri kasvetli ahtapotları gördüler. Bu nedenle, Octlantis'in yaşamak için oldukça zor bir yer olduğu ortaya çıktı.

Alaska Pacific Üniversitesi'nden baş araştırmacısı David Scheel, "Bu davranışlar doğal seleksiyonun ürünü ve karmaşık sosyal davranışları omurgalı oldukça benzer olabilir" dedi.

Haberin Devamı

Yeni ahtapot şehri, Doğu Avustralya'nın sahil şeridindeki Jervis Körfezi'nde yer almakta olup , 2009 yılında Octopolis olarak adlandırılan benzer bir alana yakın noktada yer alıyor.

Her iki bölge de, ahtapotların her zaman tasvir edildiği kadar yalnız olmadıkları tespit edildi. Ancak henüz bilmediğimiz şey, bu küçük ahtapot şehirlerinin yaygın olup olmadığı ve nasıl kurulmaya başladığı.

Octopolis, yaklaşık 30 cm (11.8 inç) uzunluğundaki tanımlanamayan insan yapımı bir nesneye odaklanmış gibi gözüküyor. Ancak, Octlantis'te yaratıkların etrafına yerleşmiş gibi görünen belirgin bir nesne yok.

Araştırmacılara göre, ilk olarak ahtapotları bölgeye çeken kayalıklar olabilir. Genellikle ahtapotlar çiftleşmek için bir araya gelirler, sonra farklı yerlere göç ederler. Octlantis gibi yerlerde bir araya gelmek istediklerini anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerek.

İki bölgede bol miktarda yiyecek var ama aynı zamanda yırtıcı hayvanlara da çekici geliyor. Araştırmacıların şimdiye kadar gözlemledikleri şeyden dolayı, Octlantis yaşamak için oldukça şiddetli ve agresif bir yer gibi görünüyor.