Gündem Biyolojik harp maddesi çıkmadı

Biyolojik harp maddesi çıkmadı

28.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı, konsolosluklara gönderilen sarı tozda şarbon, veba, tularemi, risin ve Botilinum toksinine rastlanmadığını belirtti

Biyolojik harp maddesi çıkmadı

Sağlık Bakanlığı, İstanbul’da Kanada, ABD, Fransa, Almanya ve Belçika konsolosluklarına postayla gönderilen şüpheli sarı toz maddesine yapılan ilk incelemede biyolojik harp maddeleri bulunmadığını açıkladı. İstanbul’u alarma geçiren sarı toz madde ile ilgili beklenen açıklamayı dün yapan Bakanlık, Kanada, ABD, Fransa, Almanya, Belçika ve son olarak Macaristan konsolosluklarına postayla gönderilen sarı toz madde ile ilgili yapılan incelemelerin sonuçlandığını bildirdi. Açıklamada, şu bilgiler verildi:
“Şüpheli toz materyalde yapılan ilk incelemelerde; (Şarbon) Bacillusanthracis, (Veba) Yersiniapestis, (Tularemi) Francisella tularensis, (Risin) Ricinuscommunis toksin ve Botilinum toksini (Besin zehirlenmesi) araştırılması yapılmış ve herhangi bir biyolojik harp maddesine rastlanmamıştır. Ancak, diğer olası biyolojik harp maddeleri ve şarbon sporlarına yönelik ileri biyolojik tetkikler ve kimyasal analiz sonuçları tamamlanarak tekrar kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

‘Zararsız toz’ değerlendirmesi
Salık Bakanı Müezzinoğlu da yaptığı açıklamada, “Son olarak da Tularemi virüsü konusu üzerinde duruyoruz. Bu da çıkmazsa zararsız toz olarak değerlendireceğiz” ifadelerini kullandı. Tularemi halk arasında tavşan ateşi ya da avcı hastalığı olarak biliniyor.
Sağlık Bakanlığı, dün Macaristan Başkonsolosluğu’na da gönderilen zarf içindeki toz maddeye, maruz kaldığı bildirilen yabancı uyruklu 6 kişinin Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği’nde gözlem altına alındığını kaydetti.