Ege Biyonik el gazilere umut olacak

Biyonik el gazilere umut olacak

20.03.2017 - 05:48 | Son Güncellenme:

15 Temmuz darbe girişimi sırasında kolunu kaybeden vatandaşlardan etkilenen, Kocatürk Koleji öğrencileri Ozan Çağlar Çelik ile Kuvay Sodo, biyonik el tasarladı. Değeri 5-6 bin lira olan el, 300 liraya satılacak

Biyonik el gazilere umut olacak

Kocatürk Koleji öğrencileri Ozan Çağlar Çelik (12) ile Kuvay Sodo’nun (12) tasarladığı biyonik el, maddi durumu uygun olmayanlar için umut oldu. 3 ay içinde hazırlanan ve normal bir elin yaptığı bütün işlevleri yapabilen el, ayağa geçirilen bir mekanizmayla hareket edebiliyor. İki öğrenci, biyonik eli 15 Temmuz darbe girişimi sırasında kolunu kaybeden vatandaşlardan etkilenerek tasarladı. Biyonik el, 200 projenin yarıştığı Uluslararası Marmara Robot Olimpiyatları’nda da ikincilik ödülü aldı. Minik öğrenciler, tasarladıkları eli 15 Temmuz gazilerinden birine armağan etmek istiyor.

Haberin Devamı

Patentini alacaklar

egepostasi.com’un haberine göre, öğrencilerin proje danışmanı Kocatürk Koleji Fen Bilgisi Öğretmeni Ece Gerçek, fikrin tamamen öğrencilere ait olduğunu belirterek, “15 Temmuz demokrasi zaferimizde gazi olan vatandaşlarımızı düşünerek esinlendik ve bu fikir tamamen öğrencilerimize aitti, onların emeği ile gerçekleşti. Biyonik el tasarlarken normal bir insan nasıl elini kullanıyorsa, aynı şekilde bu robotik elle günlük ihtiyaçlarını karşılaması için bütün koordinasyonlarını sağlamaya çalıştık” dedi. Biyonik elin maliyetinin piyasadakilere oranla çok düşük olduğunu dile getiren Ece Gerçek, “Piston yardımıyla çelik tel sayesinde eklem yerlerindeki tam olarak kavramanın gerçekleşmesi adına o piston geri çektiğinde koordinasyonun tam olarak gerçekleşmesini sağladık ve çok başarılı olduk. Çok ucuz bir maliyetle normalde 3 bin-4 bin lira gibi rakamlardan oluşan maliyeti biz 300 TL’ye indirerek hem aynı özelliğe sahip olan bir biyonik el tasarladık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tasarladıkları biyonik eli geliştirmeyi düşündüklerini ifade eden Ece Gerçek, “Bu elin bir insan günlük hayatında ne yapabiliyorsa su içme, yemek yiyebilme, diş fırçalama, yazı yazma gibi birçok özelliği var. Katılmış olduğumuz yarışmada da bize kesinlikle ‘patentini almalısınız’ gibi dönükler geldi” ifadelerini kullandı.

O gece uyuyamamış

Projenin fikir sahibi öğrencilerinden Kuvay Sodo, 15 Temmuz gecesi televizyonlarda gördüğü manzara karşısında çok etkilendiğini, kolunu kaybeden vatandaşlar için mutlaka bir şey yapması gerektiği düşüncesiyle günlerce düşündüğünü anlatan Sodo, “15 Temmuz’da kolunu kaybeden kişilere yardım edebilmek için bu kolu yapma kararı aldım. Akşam saatlerinde olduğu için uyuyamadım. Etkiledi beni” dedi.