Gündem Biz bu programa ‘hayır’ diyoruz

Biz bu programa ‘hayır’ diyoruz

05.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, “çözüm süreci”nde hükümetten beklenen ilerlemenin kaydedilemediğini buna rağmen sürecin programda yer bulmasının önemli olduğunu söyledi.

Biz bu  programa ‘hayır’ diyoruz

62. Hükümet programına destek vermeyen HDP’nin görüşlerini aktaran Buldan, parlamentoya sunulan çalışmanın bir program olmanın ötesinde Ak Parti’nin faaliyetlerini içeren ve 2015 seçimlerini hedefleyen bir icraat raporu olduğunu söyledi. Buldan, şunları söyledi:
l KISMİ RESTORASYON: Türkiye halklarının demokrasi, özgürlük, adalet ve eşitlik talepleri dikkate alındığında bu programın ileri bir çizgiyi temsil etmediği görülecektir. Öncelikli olarak şunu net belirtmemiz gerekir ki; programda köklü bir demokratik değişim ve dönüşüm hedefi yer almamaktadır. Mevcut sistemi kısmi restorasyonlarla sürdürme amaç ve hedefi söz konusudur.
l HEDEF SAPTIRILIYOR: Yüzde 10’luk seçim barajı, TMK, TCK gibi anti demokratik, otoriter yasalar kaldırılmadan demokratik siyasetin, katılımın ve özgürlüklerin önünü nasıl açacaksınız? Program bir heyecan yaratmadığı gibi umutsuzluğu da arttırmaktadır. Programdaki ‘Yeni Türkiye’ söylemine bakıldığında aslında bir hedef saptırmasının yapıldığı da açıkça görülecektir.

Kürkçü: Kes-yapıştır
HDP grubu adına ikinci konuşmayı Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü yaptı. Davutoğlu hükümetinin fiili ve gerçek bir iktidar merkezi olmadığını öne süren Kürkçü, programın 61. Hükümet programından “kes yapıştır” usulüyle alındığını söyledi. Kürkçü, şöyle konuştu: “Erdoğan Çankaya Köşkü’ne çıkmadı, Atatürk Orman Çiftliği’ne kaçtı. Hiçbir ödev yerine getirilmedi. Hukuk Devleti, Yeni Anayasa, Özgürlükler, Avrupa Birliği... Hukuk devleti ve insan hakları üzerinden ne elde ettik? Şu ana kadar hiçbir şey görmedik. Türkiye bugün Avrupa’nın birinci gökdelen ülkesi oldu. Çözüm sürecinde müzakerenin kalitesini yükseltmenin karşısında tek engel Ak Parti otoritesi. Biz, bu programa hayır diyoruz ve bu programı kabul etmiyoruz, kabul etmiyoruz.