Siyaset Biz çağıralım gelmezlerse kendileri bilir

Biz çağıralım gelmezlerse kendileri bilir

01.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

12 Eylül ile 27 Mayıs Alt komisyonları, dün ayrı ayrı yaptıkları toplantıda, dinlenecekler listesi ve yol haritalarını somutlaştırdı.

Biz çağıralım gelmezlerse kendileri bilir

12 Eylül ile 27 Mayıs Alt komisyonları, dün ayrı ayrı yaptıkları toplantıda, dinlenecekler listesi ve yol haritalarını somutlaştırdı. 12 Eylül Alt Komisyonu’nda, cezaevindeki işkenceler, yargılamalardaki hukuksuzlukların da masaya yatırılması görüşü dile getirilirken, darbenin uluslararası boyutu tartışıldı.

12 Eylül’ün hangi toplumsal politik etkiler içinde oluştuğu, arkasında uluslararası moderatörler olup olmadığının araştırılması gerektini belirten Bostancı, “Darbe iklimine uluslarası katkıların araştırılması gerekir” dedi.Diğer üyelerin de darbenin uluslararası boyutunun araştırılmasına destek yönündeki açıklamaları üzerine kimlerin çağrılabileceği tartışıldı. Bu çerçevede, o dönem temas kurulan CIA, Pentagon ve ABD Büyükelçiliği’ndeki isimlerin çağrılması benimsendi.

ABD’den Aleksander Pack, Paul Henze ve Richard Perle gibi isimler belirlenirken, Henze’nin ölmüş olabileceği kaydedilerek, başka ABD’li yetkililer varsa sonradan listeye alınması kararlaştırıldı. Komisyonda bazı üyelerin, “Nereden bulacağız? Gelirler mi” sorusuna, Ak Partili üyeler, “ABD Büyükelçiliği’ne yazarız, biz çağıralım gelirlerse gelirler, gelmezlerse kendileri bilirler” karşılığını verdi.

Hâkimler de dinlenecek
Bostancı, dönemin mahkemelerinde görev alan hâkimlerin de dinlenilmesi ve dönemin Dev-Yol, MHP, DİSK davaları gibi büyük davaların mahkeme kayıtlarının incelenmesi gerektiğine dikkati çekti. Kaya ise Diyarbakır, Mamak cezaevleri başta olmak üzere cezaevi yöneticileri ve işkence uygulayanların da komisyona çağrılmasını istedi. Darbeci komutanlar, siyasetçiler, MİT ve Başbakanlık müsteşarları, emniyet müdürlerinin aralarında bulunduğu listede, “Kenan Evren, Tahsin Şahinkaya, Süleyman Demirel, Deniz Baykal, Rahşah Ecevit, Şevket Kazan, Hasan Fehmi Güneş, Nevzat Bölügiray, Vural Savaş, Hasan Celal Güzel, Burhanettin Bigalı, Kemal Burkay, Şerafettin Elçi, Turgut Kazan, Sadi Somuncuoğlu, Mustafa Mit, Sabri Yirmibeşoğlu” gibi isimler yer aldı. Toplantıda, halen cezaevinde bulunan Hurşit Tolon ve Sarp Kuray gibi isimler de dinlenilmek amacıyla listeye alındı.

Haberin Devamı

Darbe Komisyonu’na yeni üye seçildi
Genel Kurul’da, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’nda Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop’un istifasıyla boşalan üyeliğe, Ak Parti İstanbul Milletvekili Enver Yılmaz seçildi.