Ekonomi 'Bizi döviz kuruyla terbiye edemezler'

'Bizi döviz kuruyla terbiye edemezler'

13.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türk ekonomisindeki gelişmeye dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, dövizdeki son artışın mantıklı bir izahı olmadığının altını çizerek, “Bizi döviz kuru üzerinden terbiye edemezler” dedi.

Bizi döviz kuruyla terbiye edemezler

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ekonomide aktif rol oynayan, finans sektörü içinde olanların Suriye’deki gelişmeleri bahane ederek, “ekonomik terör estirmeye” çalışması halinde yanlış yapacaklarını ifade ederek, “Yeri geldiğinde bunun hesabını verirsiniz, bedelini ödersiniz” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, “Hiç endişe etmeyin, sağda solda konuşulanlara da bakmayın. Bizi döviz kuru, möviz kuru üzerinden terbiye edemezler. Onlar kendi başının çaresine baksınlar. Döviz kurlarındaki artışın hiçbir mantıklı izahı yok” diye konuştu.

Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ile birlikte Başkentray’ın açılış törenine katıldı. Erdoğan, törende ekonomi gündemine ilişkin şunları söyledi:

‘Birileri rahatsız oldu’

- “Türkiye’yi demokrasi ve ekonomide sınıf atlatırken onurumuza haysiyetimize istikbalimize yönelik hiçbir saldırıya eyvallah etmeyerek ecdadın emanetine de sahip çıkacağız.

Burası önemli; ekonomide aktif rol oynayanlar, finans sektörü içinde olanlar. Eğer Suriye’deki gelişmeleri kalkıp bahane ederek buradan ülkemize ekonomik terör estirmeye çalışıyorsanız yanlış yaparsınız. Bunları da gayet iyi biliyoruz, yeri geldiğinde bunun hesabını verirsiniz bedelini ödersiniz. Hükümetimiz bu konuda kararlı şekilde yoluna devam etmektedir. Döviz kurlarındaki artışın mantıklı, makul, işin kitabına uygun hiçbir izahı yoktur. Türkiye’nin son birkaç aydır yaşadığı hadiselere bakınca şöyle bir manzara çıkıyor; 2017 yılı büyümesi tüm uluslararası tahminleri alt üst ederek yüzde 7.4 açıklandı.

Haberin Devamı

- İhracat 160 milyar dolara çıkarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Turizmde sezonun parlak geçeceğine dair emare var. Rusya ve İran ile bölgemiz arasında önemli zirve oldu. Akkuyu’da 22 milyar dolarlık güç santrali temelini attık. Bu birilerini rahatsız ediyor.

İhracatımıza 6 milyar dolarlık katkı yapacak ithalatımızı 12 milyar dolar azaltacak 135 milyar liralık yatırım teşviklerini sahiplerine teslim ettik. Olumsuz değerlendirmelerin en önemli bahanesi olan cari açığın düşürülmesine yönelik ciddi bir adım attık. Yatırım ortamının iyileştirilmesi için önemli düzenlemeler yaptık. Neredeyse her gün savunma sanayinde gerçekten çok önemli başarıların haberlerini alıyoruz. Terör eylemlerinde zarar gören yerlerden Sur’u 2 milyar lira yatırım ile yeniden hayata döndürdük. Velhasıl yola devam ediyoruz.

Haberin Devamı

- Küresel ekonomide de kırılganlığa yola açacak ciddi herhangi bir haberi almadık. Hiç endişe etmeyin, sağda solda konuşulanlara da bakmayın. Bizi döviz kuru möviz kuru üzerinden terbiye edemezler. Onlar kendi başının çaresine baksınlar. Biz yolumuza kararlı şekilde devam ediyoruz.”

KANAL İSTANBUL TALİMATI VERDİ

- “Artık sabrımız kalmadı. Dev Kanal İstanbul’un ihalesini yapmamız olmazsa olmaz hale geldi. İşte son Boğaz’daki kaza bunun ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu. Daha bekleyemeyiz. İhale süratle yapılmalı. Durmak yok.

- İstanbul’daki Marmaray ve İzmir’de Egeray’ın ardından banliyö da üçüncü projeyi hayata geçirdik. Kayaş Sincan banliyö hattı çok eski hat. Ankara’nın bir ucundan bir diğerini 49 dakikada gidilmesini sağlayacak. Geçtiğimiz 15 yılda ülkemizin her köşesi gibi Ankara’yı da şehircilik bakımından rahatlattık. Havası kirden dereleri kokudan sokakları pislikten geçilmeyen bir şehirden başkentlik sıfatına yakışan bir Ankara’ya geliyoruz; bak geldik demiyorum. Her taraf pırıl pırıl olacak benim vatandaşım da modern bir hayatı yaşayacak.”

Haberin Devamı

Bürokrasi şikayeti

Başbakan Yıldırım da açılış töreninde şunları kaydetti:

- “Türkiye’nin en büyük restorasyon projesi olan Hacıbayram’ı başlattık. Dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projelerinden birini Mamak’ta başlattık. Şimdi de Çankaya’da, Kuzey Ankara’da, Ulus’ta birçok yerde dönüşüm projeleri başladı. Başkentimizi adeta yeniden ayağa kaldırdık. Cumhuriyetimizin bütün kazanımlarını güçlendiriyoruz. Demokrasimizi vesayet odaklarının elinden kurtarıyoruz.

- Başkent Ankara’yı 81 ile yakınlaştırdık. Başkentray, 1 milyar 227 milyona mal oldu. 36 kilometre ama tek hat değil, üç hattan altı hatta kadar güzergaha demiryolu döşedik. Çünkü Ankara, YHT’nin başkenti haline geldi.

Ankara’dan şimdi Yozgat, Sivas, Erzincan’a hızlı tren yapılıyor. 20 ay gibi kısa sürede bu hattı tamamladık. ‘Bürokrasi’, ‘engel’ diyoruz en tipik örneğini bu projede gördük. 2012’de bu ihale yapıldı. Ancak üç sene mahkemesi sürdü. Yani 36 ay... Yapımı da 20 ay sürdü. Bu büyük kayıp. Memleket işlerinde herkesin iş yaparken daha duyarlı olması lazım.”

DOLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ
Merkez Bankası: Tüm araçları kullanırız

ABD Başkanı Donald Trump, dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Suriye’ye saldırının ne zaman olacağını asla söylemediğini, bunun çok yakında ya da ileri bir zamanda olabileceğini kaydetti. Bu açıklamanın ardından jeopolitik risklerin bir miktar azaldığı beklentisiyle döviz kurunda gerileme yaşandı. Dövizdeki gerilemeye bir katkıyı da Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın açıklamaları verdi.

Bankanın olağan genel kurul toplantısında konuşan Çetinkaya, “Enflasyonu etkileyen unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak ihtiyaç duyulması halinde ilave sıkılaştırma yapılabilecektir” dedi.

Çarşamba günü 4.19’u aşan ve dün güne 4.14 civarında başlayan dolar/TL gelişmelerin ardından 4.10’un altına indi.