Geri Dön
Black Mirror 5. sezonu, yine hayal kırıklığı mı vadediyor?

Black Mirror 5. sezonu, yine hayal kırıklığı mı vadediyor?

Bir 'bilim kurgu' yapımı olmak ile 'distopya' olmak arasındaki çizgide gidip gelmesine rağmen gerçek anlamda başarılı bir proje olan Black Mirror, 5. sezonuyla karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. Hayal kırıklığı yaşatmaya devam edecek mi dersiniz?

Andaç Üzel
Andaç Üzel

Black Mirror çok ciddi sorunlara, ciddi bir dille, ciddi sorular sorarak yaklaşıyor. Nitekim, ilk sezonlarında bu işi o kadar güzel yaptı ki, dünya kamuoyunun fısıltı gazetesine manşetten girmeyi başardı: "Black Mirror'u izledin mi? Ne bölümdü yahu!"

Haberin Devamı

Geleceğe kaygılı bakış

Black Mirror 5. sezonu, yine hayal kırıklığı mı vadediyor

Dizi, insanlığın geleceğine, teknolojiyi de olayın tam göbeğine oturtarak bakıyor. İnsanlığın kaderinde önemli roller oynayan teknolojik gelişmelerin nihayetinde nelere yol açabileceğini ince ve şüpheci bir dille ele alıyor. Dizi, ilk 2 sezonunun ardından yakaladığı başarıyla ciddi bir kitleye ulaştı. Bu ciddi kitle dizinin çok daha popülerleşmesine neden oldu. Fakat ne var ki Black Mirror'un da o eski Black Mirror'luğu kalmadı.

Sorular aynı, cevaplar yüzeysel

Black Mirror'un seyirciye sorduğu soruların derinliği tartışılmaz. Fakat popülerleştikçe, ana akım dizi izleyicisinin göğsünde yumuşatabileceği derinlikte bir anlatı ve yöntem belirlemek zorunda kaldılar. Nitelikten feragat eden dizi, niceliği sağladı ancak bu da eski izleyicisinin gözünde yeterli etkiyi yaratamamasına neden oldu. Sorular aynı da, cevaplar yüzeysel kaldı.

Haberin Devamı

Bandersnatch etkisi

Bir 'televizyonculuk harikası' olarak pazarlanan özel bölüm Bandersnatch de uygulamadaki ve fikir aşamasındaki zayıflık nedeniyle, Black Mirror'un kemik izleyicisinin gözünde sınıfta kaldı. Diziyi uzun zamandır takip edip başlardaki o tokat gibi bölümlere şahit olan kitle için bunu söyleyebiliriz... "Böyle bir şey yapılabiliyormuş, o zaman yapalım" motivasyonuyla yola çıkmış gibi görünen dizi ekibi, mükemmel bir fikri olmadık bir şekilde eline yüzüne bulaştırdı.

Black Mirror 5. sezon ne zaman başlayacak?

Black Mirror'un yeni sezon duyurusu da tam Bandersnatch'in etkisini kaybettiği bir noktada duyuruldu. Artık kimse Bandersnatch'in 'ne kadar müthiş' olduğundan bahsetmiyordu ki, yeni sezon duyurusu ortaya çıktı. 5 Haziran'da izleyeceğimiz yeni Black Mirror sezonunda üç yeni hikayeye tanık olacağımız fragmanda öğrendiğimiz bilgilerden biri. Bilindik Black Mirror gibi yükselen tansiyon ve artan duygu yoğunluğu üzerine kurulmuş bir mantık hakim fragmana. Bunun nereye gideceğini kestirmek güç: Her zamanki gibi bir Black Mirror sezonu mu izleyeceğiz yoksa 'eski' Black Mirror'u geri mi kazanacağız?

Hayal kırıklığı potansiyeli yüksek

Fragmandan anladığımız kadarıyla biz yine bildiğimiz Black Mirror'u izleyeceğiz. Öykülerdeki derinlik, çok boyutluluk ve plansızlık hissi, fragmanda bile kendini hissettiriyor. Hey gidi yahu, nerede o eski Black Mirror bölümleri?

andac.uzel@demirorenmedya.com

Benzer İçerikler