Dünya BM’de Filistin için söz düellosu

BM’de Filistin için söz düellosu

22.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) düzenlenen Ortadoğu oturumu, adeta söz düellolarına sahne oldu. ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu arabulucusu yaptığı damadı ve başdanışmanı Jared Kushner ile Jason D. Greenblatt’ın da hazır bulunduğu oturumda, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Trump yönetiminin ABD’nin barışçı ve iki devletli çözüm taahhüdünü terk ettiğini söyledi.

BM’de Filistin için söz düellosu

ABD’nin artık Ortadoğu barışı için arabuluculuk yapamayacağını belirten Abbas, ABD’nin değil, BM’nin sponsorluğunda, bu yıl uluslararası barış konferansı düzenlenmesi yönünde çağrı yaptı. Abbas, muhtemel böyle bir toplantının hedefinin de, Filistin devletinin tanınıp BM üyesi yapılması ve iki devletli çözüm için takvim açıklanması olarak koydu. Abbas, konuşmasını tamamladıktan sonra, BMGK’daki oturumu terk ederken, İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon, Abbas’ı doğrudan barış görüşmeleri yapılmasını reddetmekle suçladı ve “problem” nitelemesinde bulundu. İsrailli temsilci, Abbas’ın salondan çıkmasını göstererek “Bir kez daha kaçtı!” deyimini kullanırken, Filistin liderinin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile barışı görüşmek için 7.5 yıldır bir araya gelmekten kaçındığını iddia etti.

Haberin Devamı

ABD’nin Daimi Temsilcisi Nikki Haley de, salonda olmayan Abbas’a hitaben “ABD’nin barış görüşmelerinde rolünü reddetmeyi, BM gibi uluslararası platformlarda İsrail’i cezalandırmaya yönelik önlem arayışını seçebilirsiniz. Ancak bunlar sizi hiçbir yere götürmeyecek. Öfkenizi bir kenara bırakıp, bizimle hareket edip müzakere edilmiş bir uzlaşma yolunu seçebilirsiniz... Müzakerecilerimiz arkamda oturuyor. Konuşmaya hazırlar ama peşinizden koşmayacağız, seçim sizin Sayın Abbas” dedi.