Dünya BM’den tarihi Filistin kararı

BM’den tarihi Filistin kararı

15.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK), Filistin için oldukça önemli bir karara imza attı. Filistin halkı için koruma talep eden karar tasarısı, BMGK’da kabul edildi. Türkiye’nin yoğun girişimlerinin ardından Cezayir’in de desteğiyle Filistin tasarısını görüşmek üzere Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, özel oturumda toplandı. BM Genel Kurulu’nda düzenlenen oturumda, ABD tarafından BM Güvenlik Konseyi’nde veto edilen, Filistin halkı için koruma isteyen tasarı tekrar görüşüldü ve oylamaya sunuldu.

BM’den tarihi Filistin kararı

Tasarı 120 oyla BM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Tasarıya 8 ülke karşı çıktı, 45 ülke ise çekimser kaldı. Kararda, “BM Genel Sekreteri’nden, mevcut durumu inceleyip en kısa zamanda, söz konusu tasarının kabul edilmesinin ardından 60 gün içinde İsrail işgali altındaki Filistin’de sivillerin korunması, güvenliği ve refahı için yapılması gerekenlerin yanı sıra uluslararası koruma mekanizmalarıyla ilgili önerilerinin de bulunduğu yazılı rapor sunması” talep ediliyor.

Haberin Devamı

Haley karşı çıktı

Öte yandan kararın ardından gelen ABD’nin “değişiklik talebi”, Genel Kurul’da karşılık bulmadı. BMGK, ABD’nin Hamas’ın kınanmasını istediği değişiklik teklifini gerekli oy sayısına ulaşamadığı için reddetti. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, oylama sonucuna karşı çıktı ve kararın kabul edildiğini savundu.

Haley, BM Genel Kurulu’nda kararlara yapılan değişiklik teklifleri oylandığında salt çoğunlukla kararın kabul edilebileceğini öne sürdü. Ancak ABD’nin konuyla ilgili itirazı için yapılan oylama da kabul edilmedi karar ilk haliyle geçti. ABD’nin Filistin kararına eklenmesini istediği bölümde Hamas’ın Gazze’ye yönelik roket saldırılarının ve sınır boyunca sivillerin hayatını riske atan şiddet olaylarının kınanması ile Hamas’ın tüm şiddet eylemlerine ve provokasyonlara son vermesi talep ediliyordu.

Haberin Devamı

Filistin’de sevinç

BMGK kararı özellikle Filistin’de büyük memnuniyet yarattı. Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Filistin halkı için koruma talep eden kararın kabul edilmesinin “büyük bir başarı ve zafer” olduğunu belirtti. Maliki, Filistin devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, iki zaferin elde edildiğine işaret ederek, bunlardan ilkinin, geçtiği taktirde tehlike bir emsal teşkil edecek olan ABD önerisinin hezimete uğraması, ikincisinin ise dünyanın, Filistin halkının yanında yer alması olduğunu vurguladı. Maliki, “Türkiye ve Cezayir ile ABD tarafından tutumlarını değiştirmeleri için baskı uygulanmasına rağmen konuşmalarında tasarının desteklenmesi gerektiğini belirten tüm ülkelere teşekkür ederiz” dedi.

Hamas’tan yapılan yazılı açıklamadaysa, “Hamas, BM Genel Kurulu’ndaki oylamada Filistin halkının lehine bir sonuç çıkmasından ve ABD’nin kararda değişiklik yapma teklifinin kabul edilmemesinden memnun” denildi. Açıklamada, ABD’nin İsrail’İn yanında yer alarak kendini yalnızlığa ittiği ifade edildi.