Dünya BM Eski Genel Sekreteri Annan'dan Arakan çağrısı

BM Eski Genel Sekreteri Annan'dan Arakan çağrısı

16.03.2017 - 19:45 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler (BM) eski Genel Sekreteri ve  Rohingyalar Danışma Komisyonu Başkanı Kofi Annan, Myanmar hükümetine, yardım  görevlilerinin ve gazetecilerin Arakan eyaletine serbest girmelerine izin vermesi  çağrısında bulundu.

BM Eski Genel Sekreteri Annandan Arakan çağrısı

Yangon'da düzenlenen basın toplantısına video konferansla katılan Annan, Arakan eyaletinde, geçen yıl sınır karakollarına düzenlenen saldırıların ardından güvenlik güçlerince başlatılan operasyonlarda işlenen "cinayetlere" ilişkin bağımsız ve tarafsız soruşturma başlatılması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

"Bu cinayetlerin faillerinin hesap vermesi gerektiğine inanıyoruz." ifadesine yer veren Annan, Myanmar hükümetinin, yardım görevlilerinin ve gazetecilerin Arakan bölgesine serbestçe girmesine izin vermesi gerektiğini kaydetti.

Komisyon üyesi ve Lübnan eski Kültür Bakanı Ghassan Salame de "Hükümet, acil tedbir olarak, güvenlik güçlerini insan hakları ile dini ve kültürel çeşitliliğe saygı konularını da içeren kapsamlı bir eğitime tabi tutmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Salame, uluslararası bağışçıların, Myanmar'a teknik ve mali destek sağlaması gerektiğini kaydetti.

Konferansta ayrıca, Rohingyalar Danışma Komisyonu tarafından bölgedeki durumun düzeltilmesi amacıyla geçici önerilerin yer aldığı 12 maddelik rapor açıklandı.

Haberin Devamı

Raporda, güvenlik güçlerinin, insan haklarına saygılı olmaları konusunda acilen eğitilmesi önerisinde bulunularak, ayrıca yerel yönetimlerde Müslüman temsilcilere de söz hakkı verilmesi gibi öneriler yer aldı.

Geçici raporun, acil eyleme geçilmesi gereken mevzulara işaret ettiğini kaydeden Salame, Komisyonun, nihai raporu ağustos ayının sonunda sunacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'nin talimatıyla, geçen yıl, Arakanlı Müslümanlar (Rohingyalar) konusunu görüşmek üzere oluşturulan dokuz üyeli danışma komisyonunun başkanlığına Ganalı diplomat Annan getirilmişti.

Myanmar'a, aralık ayında, Rohingyalara (Arakanlı Müslüman) karşı işlenen insan hakları ihlallerini araştırmak üzere gelen Annan, düzenlediği basın toplantısında, Arakanlılara yönelik artan şiddet olayları ve etnik temizlik konusunda, orduya sivil toplumun haklarına saygı duyma çağrısında bulunmuştu.

Arakan eyaletinde 9 Ekim'de sınır karakollarına saldırılar düzenlenmiş, 13'ü güvenlik görevlisi olmak üzere, 29 kişi ölmüştü. Saldırıların ardından bölgeye çok sayıda asker ve polis sevk edilmiş, operasyon başlatılmıştı.

Rohingya dayanışma grupları, geçen yıl operasyonların başladığı ekim ayından aralık ayına kadar eyalette 400 Arakanlı Müslümanın öldüğünü belirtirken, Myanmar hükümeti ölü sayısının 86 olduğunu savunmuştu.

Haberin Devamı

Sınır karakollarının bulunduğu Maungdaw ve Yathay Taung kasabalarında nüfusun çoğunluğunu, BM tarafından dünyada en fazla zulüm gören topluluk olarak tanımlanan Arakan Müslümanları (Rohingyalar) oluşturuyor.

Arakan eyaletinde 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan şiddet olaylarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, binlerce Rohingya bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Rohingyalar, önceki Myanmar hükümeti tarafından Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülüyor ve resmi belgelerde "Bengalli" olarak adlandırılıyordu. Hala 135 ayrı etnik grubun resmi olarak tanındığı ülkede, radikal milliyetçi Budistler, Rohingyaların resmi olarak tanınmasına karşı çıkıyor.