The Others BM Temsilcisinden Cumhurbaşkanı Akıncı’ya büyük övgü: Gerçek bir lider

BM Temsilcisinden Cumhurbaşkanı Akıncı’ya büyük övgü: Gerçek bir lider

06.08.2017 - 12:52 | Son Güncellenme:

Akıncı’nın Kıbrıs’ta çözüm için çok büyük bir istek ve çaba gösterdiğinin altını çizen Eide, "Akıncı gerçek bir lider" dedi

BM Temsilcisinden Cumhurbaşkanı Akıncı’ya büyük övgü: Gerçek bir lider

MİLLİYET LEFKOŞA
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’taki görevi sona eren BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide onuruna veda resepsiyonu verdi. Akıncı, resepsiyonda yaptığı konuşmada izolasyon altında yaşamanın Kıbrıslı Türklerin kaderi olmaması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Akıncı resepsiyonda yaptığı konuşmada, Eide’nin görev süresi içerisinde Kıbrıs’taki iki taraf arasındaki dengeyi sağlamak adına, ortak açıklamalarda bir virgülün dahi nereye geleceği iyi hesaplayacak kadar büyük bir titizlik ve sorumlulukla çalıştığını söyledi. Akıncı, zaman zaman Güney’den gelen acımasız eleştirilere de maruz kalan Eide’nin buna karşın profesyonellikle işine odaklandığını, Kıbrıs Türk tarafı olarak en stresli ve iniş-çıkışlı zamanlarda dahi Eide ile karşılıklı saygı ve anlayış temelinde ilişkiyi sürdürdüklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Akıncı, Crans-Montana’dan olumlu bir sonuç ve Kıbrıs’ı referanduma götürecek bir anlaşmayla dönmek istediklerini ancak bunu başaramadıklarını ifade ederek, buna karşın Eide ve çalışma arkadaşlarıyla tüm başlıklarda daha önce elde edilmemiş birçok ilerleme sağlandığını da ifade etti. BM Genel Sekreteri'nin dediği gibi geriye bakıp düşünmek gerektiğini fakat ortamın ve zamanın birilerini suçlamak için uygun olmadığını da dile getiren Akıncı, ileriye gitmek gerektiğini ve izolasyon altında kalmanın Kıbrıslı Türklerin kaderi olmaması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

BM'ye teşekkür

BM ekibine teşekkür eden Akıncı, yüzlerce görüşmeye katılan, gece-gündüz demeden dünya üzerindeki birçok barış sürecinden elde ettiği bilgi ve tecrübe birikimini Kıbrıs’ta iki taraf arasındaki yakınlaşmayı sağlamak üzere kullanan bu ekibin desteği ve sabrından ötürü teşekkürü hak ettiğini vurguladı. Akıncı, Eide’nin Kıbrıs’ta karşılıklı kabul edilebilir bir anlaşmaya varılabilmesi için tüm gücünü ve imkânlarını kullandığının bilinciyle Ada'dan ayrılacağını kaydederek, Eide’ye bundan sonraki görevlerinde ve ülkesinde katılacağı milletvekilliği seçiminde başarı diledi.

Görevim bitti ancak

Akıncı, Eide’nin sadece Kıbrıslı Türkler için değil tüm Kıbrıslılar için gerçek bir dost olarak görüldüğünü de sözlerine ekledi. Görev süresinin sonuna gelen ve yakında Kıbrıs'tan ayrılmaya hazırlanan BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide de Akıncı’nın isteği üzerine kürsüye gelerek bir konuşma yaptı. Eide, Kıbrıs'taki görevinin bittiğini ancak Güvenlik Konseyi'ne sunacağı raporun hazırlıkları nedeniyle bir süre daha Kıbrıs'ta olacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Övgü dolu sözler

Eide, Akıncı’nın gerçek bir lider olmanın ötesinde gerçek bir dost olduğunu ve söyledikleriyle yaptıklarının birbirini tutacağından her zaman emin olduğunu söyledi. Akıncı’nın Kıbrıs’ta çözüm için çok büyük bir istek ve çaba gösterdiğinin altını çizen Eide, Akıncı’nın eşsiz bir çalışma ekibine sahip olduğundan ve bu ekibin gece-gündüz inançla ve azimle çözüm için çalıştığından bahsetti.

'Hayalden vazgeçmeyin'

Eide, federal çözüme olan inancın yitirilmemesi gerektiğini belirterek "Birleşik federal bir Kıbrıs hayalinizden vazgeçmeyin" dedi. Kıbrıs'ta çözümü Kıbrıslıların bulacağını vurgulayan Espen Barth Eide, olası yeni bir süreçte, istenirse son iki buçuk yılda elde edilen sonucun üzerine birşeyler inşa edilebileceğini de ifade etti. Tüm Kıbrıslılar için en iyisini dilediğini belirten Eide, zaman zaman çok iyimser olduğu için eleştirilse de; Kıbrıs’taki sürecin kötümser birisiyle yürütülemeyeceğini söyleyerek sözlerini tamamladı.